Requiem voor tomaat

Sluiten

Requiem voor tomaat

Werkgroep NIT / Urland, de Theatertroep, Maatschappij Discordia e.a. / Gerardjan Rijnders

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Requiem voor tomaat
Werkgroep NIT / Urland, de Theatertroep, Maatschappij Discordia e.a. / Gerardjan Rijnders

Boeren die deuren openbreken, klimaatactivisten die hun kont tegen de krib gooien. Rebelse tijden herleven, waar blijft het theater?

50 jaar geleden werd het Nederlandse theaterlandschap fundamenteel veranderd. Door het gooien van tomaten naar de Nederlandse Comedie werd de toneelwereld meegesleept in de wilde jaren '60 en begon een nieuw tijdperk van ongekende artistieke vernieuwing. Hoe staan we er in 2019 voor? Volgt het theater de tijdsgeest of ploegt ze rustig voort? Op 4 november maken we de balans op. Leggen we de 50 jaar ouder Mythe van Tomaat te rusten? Of is het tijd voor nieuwe tomatengooiers?

Tijdens Requiem voor Tomaat kijken we nog eenmaal terug met onder meer Urland, de Theatertroep en Maatschappij Discordia/de Balie, DE GASTEN, Ewald Engelen, Nan van Houte, ITA-ensemble en HNT. Gerardjan Rijnders, die zelf nog bij de actie betrokken was, doet de eindregie en schrijft speciaal voor deze avond een monoloog die gespeeld wordt door jong talent Eeke Boonstra. Het wordt een feestelijke avond waarin we met elkaar terug én vooruit kijken.

Grote zaal
20:30

Nog 1 keer Tomaat

Requiem voor Tomaat belooft anders dan de titel misschien doet vermoeden, een vrolijke en feestelijke avond te worden. De ensembles van Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater hebben hun medewerking toegezegd, De Theatertroep speelt een fragment van de bewuste Tomaatavond en Maatschappij Discordia bewerkt de 1-November discussie tot een ‘Klucht in 19 puntjes’. Gerardjan Rijnders schrijft een monoloog die zal vertrekken vanuit het perspectief van Lien Heyting, een van de tomatengooiers, en aankomen in het heden bij Greta Thunberg. In deze monoloog reflecteert Rijnders op het theatertijdperk dat hij mede vormgaf.

De afgelopen vijftig jaar heeft de Nederlandse Theatersector Aktie Tomaat als ijkpunt gekend. In 1969, met het gooien van zeven Tomaten door twee regie-studenten, begon een nieuw tijdperk voor het Nederlands toneel. Een oproep tot meer engagement en verdieping. 50 jaar na Aktie Tomaat is het engagement in het theater niet meer weg te denken en wordt zelfs vanuit de fondsen vereist. Is het na 50 jaar mooi geweest en tijd voor een nieuwe revolutie? Is de cirkel rond en en kunnen we de Mythe van Tomaat begraven? Kan het tijdperk dat in 1969 begon, worden afgesloten?

Gebruik actiecode: TOMAAT

Neem afscheid met een tomaat en krijg €5 korting.

Tijdens de avond is er tijd en plaats om afscheid te nemen van de tomaat. Wij zullen voor de belangstellenden een ruimte inrichten waar ieder op zijn of haar eigen manier een laatste eer kan bewijzen aan de tomaat. Neemt u uw eigen tomaat mee naar Internationaal Theater Amsterdam, dan ontvangt u €5 euro korting op uw toegangskaartje. Aanschaffen kan via de site of direct aan de kassa.

Theatererfgoed

Requiem voor Tomaat is een testcase voor een nieuwe samenwerking tussen de Theatercollectie en het veld. De avond wordt geïnitieerd door werkgroep NIT. Het is een van de pilots op weg naar nieuwe ondersteuning van het theatererfgoed vanaf 2021. Hoe moet een actieve en artistieke dialoog met het erfgoed eruit zien? Hoe komen we voorbij de dode archieven tot een nieuw verhaal waarin zowel het levende theater als het erfgoed weer een belangrijke rol innemen in de maatschappij. Requiem voor Tomaat is van en met o.a. Gerardjan Rijnders, de Theatertroep, ITA-Ensemble, Alexander Nieuwenhuis, Ewald Engelen, Maatschappij Discordia/Republiek, DEGASTEN, Nan van Houteen de Balie.

De avond wordt ondersteund door Stichting TiN en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en georganiseerd in samenwerking met ITA.