ITA–Ensemble

Romeo en Julia

Romeo en Julia
14 nov '20 t/m 05 dec '20
ITA-ensemble / Michiel van Erp

Ook wie Shakespeares bekendste liefdesdrama nooit op de planken heeft gezien, kent het verhaal van de onstuimige liefde van de ‘star crossed lovers’, en zijn fatale afloop. Romeo en Julia begint als een zinderende ode aan de jeugd die langs uitbarstingen van geweld omslaat in zijn tegendeel: een donkere tragedie die eindigt in een dubbele zelfmoord.

Duur nog niet bekend
Genre Theater
Taal Nederlands, op donderdag met Engelse boventiteling

In de regie van Michiel van Erp gaat Romeo en Julia over identiteit: kun je zijn wie je wilt zijn? Wie of wat bepaalt hoe jij je moet voelen en gedragen? De cast is deels cross-gender ingevuld. Vrouwen spelen mannen en andersom. Identiteit wordt bepaald door hoe men zich voelt, niet door hoe of waar men is geboren. In deze voorstelling wordt de strijd tussen de families Capulet en Montecchi op een dansvloer uitgevochten via dance battles. Al dansend kan iedereen zijn wie hij of zij wíl zijn.

Michiel van Erp is de veelgeprezen regisseur van o.a. de mini-serie serie Ramses (met Maarten Heijmans) en de film Niemand in de stad. In 2018 debuteerde hij bij ITA als toneelregisseur met Het hout.

Cast

Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Joy Delima Joy Delima
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Majd Mardo Majd Mardo
Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman
Language NP Language no problem Aus Greidanus jr. Aus Greidanus jr.
Language NP Language no problem Hélène Devos Hélène Devos
Michiel van Erp
Regisseur
Michiel van Erp

Filmer des vaderlands. Zo werd Michiel van Erp getypeerd in 2016, het jaar dat hij vijfentwintig jaar als documentairemaker actief was.

Van Erp (1963) realiseerde meer dan vijftig documentaires, zowel voor de televisie als voor de bioscoop. In de jaren negentig maakte hij naam met Lang leve…, een langlopende serie waarin gewone Nederlanders op een bijzondere manier werden geportretteerd, vaak met een dosis ironie (het wordt zijn handelsmerk genoemd) én tegelijk vol mededogen.

Hij draaide portretten van bekende Nederlanders zoals schrijver Connie Palmen en fotograaf Erwin Olaf, maar ook van koningin Beatrix en de Zangeres Zonder Naam. Hij maakte films over zowel de uitvaart van prins Claus als over de nabestaanden van de MH17-vliegtuigramp. Een terugkerend thema is (seksuele) identiteit. In I Am a Woman Now portretteerde Van Erp vijf vrouwen die meer dan vijftig jaar geleden een geslachtsoperatie ondergingen. Op de vraag ‘wie is de opvolger van Bert Haanstra?’ antwoordde Kees Hin, oud-cameraman van Haanstra: ‘Michiel van Erp’.

Bekijk Profiel

Credits

van William Shakespeare
regie Michiel van Erp
vertaling Janine Brogt
met Achraf Koutet, Aus Greidanus, Hélène Devos, Ilke Paddenburg, Joy Delima, Maarten Heijmans, Majd Mardo, Maria Kraakman, Marieke Heebink, Fjodor Jozefzoon, Harun Balci, Jonas Smulders, Kharim Amier
scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
dramaturgie Peter van Kraaij
geluidsontwerp George Dhauw
lichtontwerp Julian Maiwald
kostuums Bernadette Corstens
choreografie Fabien Prioville
particulier producenten Jeroen van Ingen en Jaap Kooijman, Bertil van Kaam, Marcelle en Joost Kuiper
publiciteitJoris van den Ring-Bax

Meer ITA-ensemble

Language NP Language no problem flight 49ITA–EnsembleTheater flight 49
Sluiten flight 49 ITA–Ensemble
25 sep '20 t/m 28 feb '21
ITA brengt een nieuw stuk van de Australische regisseur Simon Stone: Flight 49. Stone liet zich voor zijn nieuwe stuk inspireren door motieven van de toneelklassieker Op hoop van zegen van Herman Heijermans.
Language NP Language no problem Kinderen van NoraITA–EnsembleTheater Kinderen van Nora
Sluiten Kinderen van Nora ITA–Ensemble
01 sep '20 t/m 10 jan '21
Iedereen kent wel die ruzie – die grote, woedende, laatste ruzie, die leidt tot het einde van de relatie. Waarmee een beslissing wordt genomen, iemand weggaat en de deur achter zich dichtslaat. Maar het dichtslaan van déze deur is de beroemdste in de toneelliteratuur.
Language NP Language no problem freudITA–EnsembleTheater freud
Sluiten freud ITA–Ensemble
21 okt '20 t/m 31 okt '20
Freud staat bekend als de grondlegger van de psychoanalyse. Als geen ander heeft hij bepaald hoe wij in de twintigste eeuw zijn gaan denken over wat het betekent om mens te zijn. Literatuur, film en toneel zijn diepgaand door hem beïnvloed. Maar hoe is Freud tot zijn theorieën gekomen?
Language NP Language no problem de dingen die voorbijgaanITA–EnsembleTheater de dingen die voorbijgaan
Sluiten de dingen die voorbijgaan ITA–Ensemble
10 dec '20 t/m 23 dec '20
Na De stille kracht realiseerde Ivo van Hove met De dingen die voorbijgaan een tweede bewerking van een roman van Louis Couperus, dit keer in coproductie met Toneelhuis (Antwerpen).

De dingen die voorbijgaan is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2017.