Sign of the Times: Édouard Louis

Sluiten

Sign of the Times: Édouard Louis

Internationaal Theater Amsterdam / deBalie

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Sign of the Times: Édouard Louis
Internationaal Theater Amsterdam / deBalie
€ 23

Édouard Louis geldt als een van de grootste Franse literaire sensatie van het moment. De tiende editie van het ITA-festival Brandhaarden focust op het werk van de nog maar 28-jarige en toont toneelversies van al zijn romans. Tijdens deze speciale editie van Sign of the Times is hij onze eregast.

Grote zaal
20:30 uur
Engels gesproken

Édouard Louis

Édouard Louis (Hallencourt, Frankrijk 1992) - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule - is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule (Weg met Eddy Bellegueule). Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, was werkloos en zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie werd ondersteund door de overheid.

De armoede, het racisme en het alcoholisme waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd zouden de voornaamste onderwerpen worden van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu. Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en in 2011 werd hij toegelaten op de École Normale Supérieure in Parijs. In 2013 veranderde hij zijn naam officieel naar Édouard Louis.

In januari 2014 publiceerde hij En finir avec Eddy Bellegueule. Dit boek kreeg veel media-aandacht en werd geprezen om zijn literaire verdiensten en het meeslepende verhaal. Bovendien gaf het boek aanleiding tot discussie en controverse over de perceptie van de arbeidersklasse. Hierna verschenen van zijn hand Histoire de la violance (Geschiedenis van geweld) in 2016 en Qui a tué mon père (Wie heeft mijn vader vermoord) in 2018. Zijn werk wordt inmiddels over de hele wereld bewerkt voor het theater. Zo is Wie heeft mijn vader vermoord sinds juni 2020 te zien bij Internationaal Theater Amsterdam.

Sign of the Times

Tijdens Sign of the Times onderzoeken Internationaal Theater Amsterdam en De Balie dé maatschappelijke thema’s van vandaag tijdens een unieke combinatie van theater en gesprek. In eerdere afleveringen gingen Femke Halsema en Thierry Baudet in debat over identiteitspolitiek, spraken we over de woede van Catalanen met de uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit, en onderzochten Maaike Meijer en Sylvana Simons het eeuwenoude taboe op vrouwelijke woede.

Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, groepen mensen bij elkaar brengen en ruimte creëren voor meerdere perspectieven. Ook, of juist, als de meningen verschillen.

Dit programma wordt samen gemaakt met:

De Balie