Sign of the Times: Édouard Louis

Sluiten

Sign of the Times: Édouard Louis

Internationaal Theater Amsterdam / deBalie

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Sign of the Times: Édouard Louis
Internationaal Theater Amsterdam / deBalie
€23

Op 27-jarige leeftijd is hij wereldwijd de literaire sensatie van het moment: de Franse schrijver Édouard Louis. Sinds hij in 2014 doorbrak met zijn autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule, over zijn jeugd als homoseksueel in een grofgebekt, arm en homofoob arbeidersgezin in Noord-Frankrijk, is hij een belangrijke, politieke stem in Frankrijk.

Tijd: 19.30 - 21.30
Vrije plaatskeuze
Grote Zaal

“Wie vandaag de dag schrijver is, moet zich radicaal met het heden bezighouden”

Met zijn werk zwengelt hij discussies aan over klassenverschillen, racisme en homofobie en deinst er niet voor terug om zich politiek uit te spreken: hij schaarde zich demonstratief achter de gele hesjes beweging en ging de strijd aan met Macron: “Mijn boek verzet zich tegen wie u bent en wat u doet".

Op 11 mei gaan we tijdens Sign of the Times met Édouard Louis in gesprek over de scheidslijnen tussen de elite en arbeidersklasse, tussen de oppositie en het establishment. Hoe blijf je als schrijver radicaal en onafhankelijk als de wereld je werk omarmt en op een voetstuk plaatst?

Van 7 tot 17 mei speelt Hans Kesting de monoloog Wie heeft mijn vader vermoord, gebaseerd op het gelijknamige boek van Édouard Louis.

Sign of the times

Internationaal Theater Amsterdam en De Balie onderzoeken met Sign of the Times actuele maatschappelijke thema’s. In eerdere afleveringen reflecteerden Femke Halsema en Thierry Baudet op politieke identiteit, spraken we over de woede van Catalanen met uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, en wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit. Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, groepen mensen bij elkaar brengen en ruimte bieden aan meerdere perspectieven. Ook, of juist, als de meningen verschillen.

do 7 - zo 17 mei 2020

Wie heeft mijn vader vermoord?

Het van woede doortrokken Wie heeft mijn vader vermoord is geschreven in de jij-vorm als een brief aan zijn vader. Louis vond de aanleiding hiervoor in een bezoek dat hij na enige afwezigheid aan zijn vader bracht, die hij bijna onherkenbaar terugvond. De man is vroegtijdig oud en ziek geworden, het gevolg van een leven dat werd getekend door alcohol, sociale achterstelling, zwaar werk en een bedrijfsongeval. Louis legt de oorzaak bij de elite voor wie politiek vooral een ‘esthetische kwestie’ is: zij doet aan politiek die zo goed als geen invloed op hun leven heeft. De onderklasse daarentegen gaat krom onder de bezuinigingen op uitkeringen.

Language NP Language no problem Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES) Dans Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES)
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem Hoe ik talent voor het leven kreeg WAT WE DOEN / Amsterdams Andalusisch Orkest / George & Eran Producties / ICK Amsterdam / De Meervaart / Floris van Delft Theater Hoe ik talent voor het leven kreeg
Sluiten Hoe ik talent voor het leven kreeg WAT WE DOEN / Amsterdams Andalusisch Orkest / George & Eran Producties / ICK Amsterdam / De Meervaart / Floris van Delft
Hoe ik talent voor het leven kreeg is een theaterbelevenis op het toneel en in de foyers, over het AZC als een dorp met eigen wetten en regels. In deze kleurrijke, humoristische en indringende voorstelling komen theater, muziek en dans samen in een groots opgezet theaterspektakel.

Dit programma wordt samen gemaakt met

De Balie