Sign of the Times: Édouard Louis

Sluiten
Brandhaarden 2022

Sign of the Times: Édouard Louis

Internationaal Theater Amsterdam / de Balie

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Sign of the Times: Édouard Louis
Internationaal Theater Amsterdam / de Balie
€ 23

‘Wie vandaag de dag schrijver is, moet zich radicaal met het heden bezighouden.’

Marcia Luyten gaat in gesprek met Édouard Louis over de scheidslijnen tussen de elite en arbeidersklasse, tussen de oppositie en het establishment. Hoe behoud je radicaliteit en onafhankelijkheid als schrijver als de wereld je werk omarmt?

Aanvangstijd 20:00
Duur nnb
Locatie Grote Zaal
Taal Gesprek met Édouard is in het Engels. Voorgedragen teksten in het Nederlands met Engelse boventiteling.

Édouard Louis

Wereldwijd geldt de 29-jarige Franse schrijver Édouard Louis een literaire sensatie. Sinds zijn debuut in 2014 met het autobiografische Weg met Eddy Bellegueule, over zijn jeugd als homoseksueel in een grofgebekt, arm en homofoob arbeidersgezin in Noord-Frankrijk, is hij een belangrijke, politieke stem in Frankrijk. Met zijn werk zwengelt hij discussies aan over klassenverschillen, racisme en homofobie en deinst hij er niet voor terug om zich politiek uit te spreken: hij schaarde zich demonstratief achter de gele hesjes beweging en ging de strijd aan met Macron: ‘Mijn boek verzet zich tegen wie u bent en wat u doet.’

Sign of the Times

Internationaal Theater Amsterdam en De Balie onderzoeken met Sign of the Times de grote maatschappelijke thema’s van vandaag in een unieke combinatie van theater en gesprek. In eerdere afleveringen reflecteerden Femke Halsema en Thierry Baudet op politieke identiteit, spraken we over de woede van Catalanen met uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, en wierp de Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit. Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, groepen mensen bij elkaar brengen en ruimte bieden aan meerdere perspectieven. Ook, of juist, als de meningen verschillen.

10e editie

Brandhaarden 2022

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre Bouffes du Nord. In 2020 lag de focus van het festival voor het eerst op een regio, Zuid-Europa, en toonde het opvallende dans – en toneelproducties uit Portugal, Spanje, Italië en Griekenland.

De tiende editie van het ITA-festival Brandhaarden, van 19 februari t/m 3 maart, focust op het werk van een van de grootste Franse literaire sensaties van dit moment: Édouard Louis.

Lees meer

Marcia Luyten

Marcia Luyten (1971) is econoom en cultuurhistoricus. Voor de VPRO presenteert ze het programma Buitenhof. Van haar hand verschenen eerder Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013). In 2015 schreef Luyten Het geluk van Limburg, een sociale geschiedenis over de opkomst en ondergang van de steenkoolindustrie, dat de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek won. Daarnaast schreef ze de biografie van Koningin Maxima die gepubliceerd werd aan de vooravond van Máxima's vijftigste verjaardag in 2021.

MET CORONATOEGANGSBEWIJS

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.