Tree of Being

Sluiten
Lieve Stad 2022

Tree of Being

Amsterdams Andalusisch Orkest

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Tree of Being
Amsterdams Andalusisch Orkest
1+ rang € 28,50 / 1e rang € 25,50 / 2e rang € 23 / 3e rang € 18 / 4e rang € 10 / 5e rang € 10

Het concert The Tree of Being is een ode aan de Middeleeuwse theoloog en filosoof Ibn Arabi, die geloofde in de oerkracht van bomen en ze beschouwde als de perfecte schepping van het universum. Acht solisten van het orkest vertalen Arabi’s poëzie naar muziek.


Iftar
Festival Lieve Stad, is een liefdesverklaring aan Amsterdam. Een ode aan de stad die zoveel gezichten kent. Die eenheid in diversiteit wordt tijdens dit festival gevierd. Komend weekend start de Ramadan, een maand waarin moslims vasten. Om het festival toegankelijk te maken voor elke bezoeker, bieden ITA en de Meervaart voor aanvang van de voorstelling een kleine iftar aan.

Aanvang 20:00 uur wordt een kleine iftar aangeboden, aansluitend start de voorstelling
Locatie Grote Zaal
Duur 70 minuten

Tijdens het concert 'Tree of Being' brengen we een ode aan een bijzonder figuur uit Al-Andalus, Andalusië: de theoloog, filosoof, dichter en mysticus Ibn Arabi. Iemand die vele harten heeft beïnvloed, geïnspireerd en geraakt. Als kunstenaars komen we zijn invloed altijd tegen in ons werk, hoe wij muziek benaderen en tijdens het maakproces. Niet zo gek dat we graag stil willen staan bij zijn levensverhaal, werk en spirituele reis. Wij zullen tijdens dit concert zijn prachtige poëzie vertalen naar muziek.

Door middel van zijn werk, meer dan 800 werken, werd Ibn Arabi bekend in alle delen van de Arabische en Islamitische wereld. Ook was hij een inspiratie voor Rumi, beter bekend in het Westen. -|-Een van zijn mooiste werken gaat over de zoektocht naar de volmaakte mens. Volgens Ibn Arabi is ons doel, hier in het leven, de zoektocht naar volmaaktheid. Een ander metafoor voor volmaaktheid, zien we terug in bomen.

Wanneer wij naar een boom kijken, zien wij musici zitten. Zoals elke boom bestaat een orkest uit verschillende takken, met eigen bladeren en elke tak waait op zijn of haar eigen manier met de wind. Deze metafoor beschrijft heel mooi de muziek in z’n geheel. Tijdens dit concert gaan we door middel van muziek op zoek naar volmaaktheid. Ook laten we verschillende stijlen en invloeden horen die de reis weerspiegelen die Ibn Arabi nam van Murcia naar Damascus.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt verschillende muziekvormen van Granada tot en met Baghdad, uit diverse periodes en in diverse stijlen. Van het rijke Arabo-Andalus-repertoire, mystieke Oosterse muziek tot geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld en volkse muziek uit de Maghreb. Het orkest wordt nu al tien jaar gevormd door musici uit binnen- en buitenland. In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres, van Arabisch tot jazz en flamenco.

25 maart t/m 3 april

Lieve Stad,

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten. Lieve Stad, gaat over de stad en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen, in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee? Allemaal hebben ze hun eigen verhalen, sterke kanten, uitdagingen. Deze laten zien is het uitgangspunt van Lieve Stad,.