Vástádus eana - The answer is land

Sluiten
Julidans

Vástádus eana - The answer is land

Elle Sofe Sara (NO)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Vástádus eana - The answer is land
Elle Sofe Sara (NO)

Een in deze tijden meer dan actuele kijk op zelfbeschikking en onze relatie met de aarde

Als Sami heeft Elle Sofe Sara aan den lijve ervaren wat onrechtvaardigheid kan doen met een mens en zijn gemeenschap: de Sami hebben geen eigen land en kampen met sociale, culturele en politieke uitdagingen. Een groot gemonteerde productie met live gezongen yoiks.

Julidans
Hoofdprogramma
Duur 70 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal

Wegens een pilotenstaking bij SAS Airlines lukt het helaas niet om het gezelschap van Elle Sofe Sara tijdig in Amsterdam te ontvangen. Hierdoor zijn we helaas genoodzaakt om de voorstellingen te annuleren.

Vástádus eana - The answer is land


De inspiratie voor Vástáduseana / The answer is land kreeg Elle Sofe Sara door het gelijknamige gedicht dat als kunstwerk bij de Deatnu-rivier is geplaatst, op de grens van Finland en Noorwegen. Het gedicht maakt deel uit van de kunstinstallatie Kiss From the Border en bespreekt de roep om autonomie en zelfbestuur door de Sami, een van oorsprong nomadisch volk dat leeft in het gebied Sápmi, dat ook wel Sámi land wordt genoemd. Geen land in de geografische zin van het woord, maar een gebied dat het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland beslaat.

Het gedicht raakt de kern van de Sami-cultuur: als mens samenleven met de natuur, in connectie met de omgeving en elkaar. Dat is ook precies waar Vástádus eana / The answer is land over gaat: de verwantschap tussen mensen, met de natuur en de aarde die we delen.

Om dat idee te benadrukken beginnen de zeven vrouwelijke performers een ritueel buiten, voor het theater, waarna ze het publiek mee naar binnen bewegen. Op het toneel worden elementen van traditionele dans gecombineerd met Sami-rituelen en alledaagse bewegingen die een demonstratie suggereren. Dans en zang versterken elkaar in de voorstelling: de dansers zingen live yoiks, traditionele bergliederen, waarvan de meeste speciaal zijn gecomponeerd door yoik-zanger en -componist Frode Fjellheim.
-|-
Als choreograaf en regisseur werkt Elle Sofe Sara op het raakvlak van film, dans en theater, waarbij ze regelmatig de sociale, politieke en culturele uitdagingen van de Sami over het voetlicht brengt. Ze is een van de vier talenten in het filmmakersprogramma Talent Norge en oprichter van het Sami-kunstenaarscollectief Dáiddadállu in Guovdageaidnu, haar woon- en werkplaats.

Met Vástádus eana / The answer is land geeft Elle Sofe Sara een universele boodschap af: ‘De kracht die oprijst als we zij aan zij staan, interesseert me. Hoeveel sterker we zijn als we deel uitmaken van een gemeenschap.’

Gažaldat eana, vástádus eana
Váldit
dušše maid dárbbaša
Álo
álmmastit miehterávdnjái,
miehtemurrii
álo njáskat
Johka
ieš min šaldi
Buhtes
čáhci, sáivaluohti

Land is the question, the answer is land
Only take what's needed
Scoop the water along the stream, cut the
branches along the grain
Let the river be the bridge
Clean water
, the sacred song

Credits


originele cast Kajsa Balto, Julie Moviken, Olga-Lise Holmen, Sara Marielle Gaup Beaska, Emilie Marie Karlsen, Nora Svenning, Grete Daling
cast Ulla Pirttijarvi, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Grete Daling, Olga-Lise Holmen, Nora Svenning, Jule Moviken, Trine Lise Moe
artistiek leider, choreograaf Elle Sofe Sara
componist Frode Fjellheim
co-choreograaf Alexandra Wingate
kostuums Elle Sofe Sara, Ramona Salo
toneelbeeld Elin Melberg
lichtontwerp Øystein Heitmann
lichttechnicus Anniell Olsen
dramaturgie Thomas Schaupp
geluidstechnicus Eivind Steinholm
tourmanager Ingvild Kirkvik
-|-
hoedennaaisters Zoja Galkina, Unni Fjellheim, Sara Inga Utsi Bongo, Karen Inga Buljo Oskal, Jorunn Løkvold, Hilly Sarre
kledingnaaisters Karen Inga Buljo Oskal, Ann Mari Sara
voorstellingstitel Rájácummá / Kiss from the border doorNiillas Holmberg, Outi Pieski, Jenni Laiti
producenten Maiken Garder, Nordberg Movement, Siri Børs-Lind
partners Davvi Centre for Performing Arts, The Sámi National Theatre Beaivváš
coproducten Arctic Arts Festival, Norrlandsopraen
gefinancierd door Sámediggi, Norsk Kulturråd, Nordisk Kulturkontakt, Fond for Lyd Og Bilde, Dáiddafoanda, Sámiráđđi, Spenn
development subsidies Troms Og Finnmark Fylkeskommune, Norsk Kulturråd
video documentatie en foto's Hein Creations

MEER JULIDANS

Language NP Language no problem Fúria Lia Rodrigues (BR) Dans Fúria
Sluiten Fúria Lia Rodrigues (BR)
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.
Language NP Language no problem Encantado Lia Rodrigues (BR) Dans Encantado
Sluiten Encantado Lia Rodrigues (BR)
De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn. Een betoverende viering van wonderbaarlijke individuen.
Language NP Language no problem A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL) Dans A Divine Comedy
Sluiten A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL)
In A Divine Comedy katapulteert de beruchte choreograaf het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri naar het heden, en creëert zo hemel en hel in het hier en nu.
Language NP Language no problem Stations Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux Dans Stations
Sluiten Stations Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux
In Stations gaat Louise Lecavalier op zoek naar de pure essentie van dans. De legendarische ‘Flame on legs’ maakt met deze nieuwe solo haar meest persoonlijke en delicate voorstelling ooit.
Language NP Language no problem On Earth I'm Done: Mountains & Islands Jefta van Dinther (SE) / Cullberg Dans On Earth I'm Done: Mountains & Islands
Sluiten On Earth I'm Done: Mountains & Islands Jefta van Dinther (SE) / Cullberg
Met referenties naar sciencefiction, classicisme en popcultuur wordt de toeschouwer meegevoerd naar plekken die uit het conventionele ruimte-tijdcontinuüm lijken te zijn losgescheurd.