WorldTalks: Eerlijke mode

Internationaal Theater Amsterdam / Amsterdam &Co / Rabobank Amsterdam
Sluiten

WorldTalks: Eerlijke mode

Internationaal Theater Amsterdam / Amsterdam &Co / Rabobank Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Start je weekend goed met WorldTalks; onze maandelijkse inhoudelijke talkshow en vrijdagmiddagborrel.

Eerlijke mode

WorldTalks bespreekt brandende kwesties die de stad en de wereld bezighouden. Iedere editie draait om een actueel thema en is gevuld met een kleurrijk gezelschap gasten, live verbindingen met het buitenland en een publiek van betrokken Amsterdammers. WorldTalks vindt altijd op een vrijdagmiddag plaats in Internationaal Theater Amsterdam, en wordt dan ook afgesloten met een feestelijke borrel. Daarmee is WorldTalks de ideale ontmoetingsplek voor alle Amsterdammers die met een open blik in het leven staan.

Het thema van vrijdag 5 oktober is: Eerlijke mode


Wereldwijd kopen we steeds meer kleren. Ook dragen we het aangeschafte kledingstuk steeds minder vaak voordat we het weer weggooien. De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van diezelfde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.

De Nederlandse modesector houdt per jaar - na de uitverkoop en sampe sales - ongeveer 21,5 miljoen onverkochte kledingstukken over. En dat wordt allemaal weggegooid en dus verbrand. Niet goed, want in veel gevallen werken de mensen die onze kleren maken onder bijzonder slechte
omstandigheden. Daarnaast is er om de katoen te verbouwen dat nodig is voor een wit T-shirt al zo'n 2.700 liter water nodig. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid drinkwater dat een gemiddeld mens in tweeënhalf jaar tijd gebruikt en dat is net zoveel als dat nodig is voor een pond varkensvlees.

De wintercollecties komen er weer aan en de Amsterdam Fashion Week is net achter de rug. Hoe zorgen we ervoor dat we er leuk uitzien, maar ook rekening houden met het milieu en de sociale werkomstandigheden?

Met o.a.

• Karin Vlug – ontwerpster, onderzoekt nieuwe productiemethode voor de mode-industrie. Won in 2014 de Frans Molenaar Coutureprijs.
• Suzanne Smulders – mede-oprichtster Lena Library (hier leen je kleding)
• Marieke Eyskoot - expert op het gebied van duurzame mode. Schreef daar twee boeken over: Talking Dress (2012) en recent Dit is een goede gids.
• Lucel van der Hoeven - oprichter en directeur Modefabriek, de oudste modebeurs van Nederland en organisator van Denim Days.

Via Skype

Vanwege de laatste ontwikkelingen in Indonesïe is Annemarie Kas, correspondent voor NRC in Jakarta, niet meer beschikbaar. We zoeken nog naar een nieuwe skype gast.

Spoken Word

• Adriana Ivanova

De toegang is gratis, graag wel aanmelden via de aanmeldknop.

WorldTalks is een initiatief van Stadsschouwburg Amsterdam i.s.m. Amsterdam &Co,
naar een idee van Menno van der Veen en de Stadsschouwburg Amsterdam. Het programma wordt mogelijk gemaakt door Rabobank Amsterdam.