De Krijtkring (10+)
De Krijtkring (10+)
Shows
Spanning, humor en ontroering wisselen elkaar af in Bertolt Brechts meesterwerk De Kaukasische Krijtkring. De Toneelmakerij maakt er een muzikale rollercoaster van over een levensgroot dilemma. Over recht en onrecht, over delen en pakken wat je pakken kan. Met muziek van Frédérique Spigt en haar band.
Revolutie! De gouverneursvrouw gaat er als een haas vandoor. Ze vergeet alleen één ding: haar kind. Het kleine meisje blijft bang en alleen achter. Zou jij voor haar zorgen als je haar vond? Ook als je weet dat de soldaten opdracht hebben haar te doden? Of loop je liever snel voorbij? Want dat wil het keukenmeisje Groesje doen. Tot ze, diep van binnen, een stem hoort: “Hoe kan ik ooit nog van iemand houden, als ik nu dit kind niet help?”
Samen met negen spelers en musici blaast Liesbeth Coltof deze klassieker nieuw leven in. Coltof heeft het Nederlandse jeugdtheater mee vormgegeven en vernieuwd, leidde meerdere gezelschappen en staat nu aan het hoofd van De Toneelmakerij. Met deze voorstelling neemt ze afscheid van haar gezelschap. Omdat we Coltof niet zomaar de coulissen in willen laten glippen, is ze zondag 2 december ook de eregast van de jeugdtheatereditie van ons programma Een leven lang theater.
Recensies
****
“ Liesbeth Coltof kiest in 'De Krijtkring' onvoorwaardelijk voor de positie van het kind. ”
Trouw
****
“ Spannend Brecht-avontuur voor jeugd. ”
NRC Handelsblad
“ Liesbeth Coltof op haar ‘Liesbeth Coltofst’ ”
Theaterkrant
****
“ Krijtkring is een daverend afscheid van een groots regisseur. ”
Scènes
“ Een prachtige voorstelling, die zeker voor volwassenen nog net zo leuk is ”
Blik op Theater
****
“ Met De Krijtkring viert regisseur Liesbeth Coltof een geslaagd afscheidsfeestje ”
De Volkskrant
Liesbeth Coltof (1955) is een van de eersten die in de jaren tachtig de conventie doorprikt dat jeugdtheater probleemloos vermaak moet zijn, omdat volwassenen de complexiteit en tegenstrijdigheden van het ‘echte’ leven ongeschikt vinden voor kinderen. Zij maakt voorstellingen waarin emoties thuishoren als woede, angst, schuldgevoel en brengt zij haar onderwerpen dichtbij jonge mensen.