Toneel- en dansvoorstellingen

Uit het gehele aanbod dat ITA door het jaar heen laat zien hebben wij een aantal voorstellingen geselecteerd, waarvan wij denken dat ze geschikt zijn voor uw leerlingen. Leerlingen kunnen bij ITA kennis maken met teksttheater én dans. Wij adviseren om de leerlingen altijd voor te bereiden op hun bezoek aan ITA. Dit kan door een MAAK–workshop of rondleiding of de docent bereidt het bezoek zelf voor met educatiemateriaal vanuit ITA. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. We helpen je graag verder.

Toneel- en dansvoorstellingen

VOORSTELLINGSBEZOEK

ITA heeft een selectie toneel– en dansvoorstellingen die aansluit bij de belevingswereld van jong publiek. Zowel eigen producties (ITA–jr. en ITA–ensemble voorstellingen) als interessante en uitdagende theater– en dansprogrammering van (inter)nationale gezelschappen.

-|-Natuurlijk is er ook een mogelijkheid een voorstelling te bezoeken die niet opgenomen is in onze selectie. Kijk in de agenda voor ons complete voorstellingsaanbod.

Special VO-voorstellingen

SPELEN OP DE ORKESTBAK

We programmeren speciaal voor het vo (onder– en bovenbouw), tijdens schooltijd, een serie voorstellingen op de orkestbak. Dat betekent dat we spelen op het voorste deel van het toneel, terwijl daarachter het decor van een andere voorstelling klaar staat om in de avond in de schijnwerpers te staan. Op deze manier creëren we binnen onze grote zalen een intieme setting voor leerlingen om een voorstelling bij ons te zien waar ze bovenop zitten. Door het seizoen heen worden deze voorstellingen ontwikkeld en geprogrammeerd. We onderzoeken een Engelstalige optie en er wordt gezocht naar een geschikte dansvoorstelling. Houd onze website en/of nieuwsbrieven in de gaten voor het actuele aanbod!

Medea is een man en woont bij mij in de buurt (12+)
Wat hebben jouw ouders over jou te zeggen? Kies jij je eigen weg? Wat bepaal je zelf? Van wie ben jij eigenlijk? In de Griekse klassieker Medea doodt een moeder haar twee zoons uit wraak op haar overspelige echtgenoot Jason. Wat heeft een oud, Grieks verhaal over macht, wraak en het noodlot ons nog te zeggen in het hier en nu? We raadplegen deze oude mythe om gebeurtenissen die ook vandaag de dag nog plaatsvinden, te proberen te begrijpen. Want ook in onze tijd worden we af en toe opgeschrikt door een ouder die zijn kind uit het leven haalt. Dat laat ons met vragen achter. Heel veel vragen...

-|-Ik wil wit zijn (14+)
Een korte solovoorstelling van actrice Femi van Elshuis waarin zij onderzoekt wat haar ‘zwart zijn’ betekent. Zowel voor haarzelf als voor een buitenwereld die steeds duwt en trekt aan een zelfbeeld dat tot rust wil komen. Deze voorstelling komt altijd in combinatie met een nagesprek met de leerlingen zodat het ruimte is voor uitwisseling van ervaringen en het zoeken naar gedachten over hoe we met elkaar ‘de volgende stap’ kunnen zetten.

The Money Game jr. © Dim Balsem

Protesters for hire

ITA jr. | The Money Game jr.

Ieder seizoen maakt ITA een voorstelling met en voor jongeren (15–21 jaar). Als uitgangspunt kiezen we een thema uit een van onze voorstellingen of een thema dat leeft onder jongeren uit de stad. Deze thematiek is het startpunt van een onderzoek. Het gezamenlijk onderzoek van de jongeren en de professionele theatermakers die hen begeleiden, resulteert in een voorstelling die wordt gespeeld voor publiek. Dit jaar wordt The Money Game jr. gemaakt met als inspiratiebron de voorstelling de Lehman Trilogy van ons ITA–ensemble in regie van Guy Cassiers.

Alles heeft een waarde. Geld is macht. In 2022 heeft invloed een prijs en runnen de bazen van Insta, Apple en Amazon de wereld. Money makes the World go Round, maar alleen voor de allerrijksten. Wat moeten wij, de pechgeneratie, met een financieel systeem dat alleen maar in ons nadeel werkt? En staat er een prijs op het verkloten van de wereld?

Een groep komt samen, net iets eerder dan ze afgesproken hadden. Ze wachten. Ze dansen wat. Sommigen lezen, in de hoop zich voor te kunnen bereiden op wat zal komen. Iets overstroomt, crasht of raakt zoek. De tovenaar is afwezig en een protest begint. Want het is een crisis, maar wel onze crisis!

The Money Game jr. – Protesters for hire, is een onderzoek naar de rol van optimisme en geld en hoe te protesteren als een crash in volle gang is.

RESERVEREN

ITA-ENSEMBLE VOORSTELLINGEN & WORKSHOPS

Tijdens een workshop bij ITA voor een voorstellingsbezoek onderzoek je je eigen gedachten, patronen en handelen gekoppeld aan de thematiek van een voorstelling. Door die persoonlijke verbinding met een onderwerp ga je anders kijken en vergroten we de impact van het voorstellingsbezoek. voelen en hun eigen stem ruimte vinden.

Onze workshops zetten in eerste instantie niet in op acteren, we willen graag dat leerlingen zich als publiek serieus genomen
Mits goed voorbereid vinden wij deze ensemble-voorstellingen bij uitstek geschikt voor jongeren:

Language NP Language no problem de dokter ITA-ensemble / Robert Icke Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA-ensemble / Robert Icke
06 sep '22 t/m 16 sep '22
Robert Icke heeft een groot hart voor klassiek repertoire, dat hij op een persoonlijke en radicale manier bewerkt. Eerder deed hij dit in Oedipus en Kinderen van Nora, speciaal voor ITA geschreven en geregisseerd. Nu maakt hij een eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler.
Language NP Language no problem Lehman TrilogyITA–EnsembleTheater Lehman Trilogy
Sluiten Lehman Trilogy ITA–Ensemble
26 okt '22 t/m 23 dec '22
Slavernij en industrialisering, oorlog en nieuw technologische ontwikkelingen: wat er ook gebeurt in Amerika en zelfs op wereldwijd vlak, de Lehmans weten telkens hoe ze er goed geld mee kunnen verdienen.
Language NP Language no problem age of rageITA–EnsembleTheater age of rage
Sluiten age of rage ITA–Ensemble
02 dec '22 t/m 11 dec '22
In Age of Rage vertelt Ivo van Hove een oerverhaal van hoe wraak opeenvolgende generaties achtervolgt en ten gronde richt. Deze voorstelling sluit aan bij eerdere grootschalige maatschappelijke producties als Romeinse tragedies en Kings of war.

TONEEL

Language NP Language no problem De Profundis | uit de diepte roep ik Toneelgroep Oostpool / Char Li Chung Theater De Profundis | uit de diepte roep ik
Sluiten De Profundis | uit de diepte roep ik Toneelgroep Oostpool / Char Li Chung
22 sep '22 t/m 23 sep '22
Net als het succesvolle Don Caravaggio en Edward II – The Gay King is De Profundis | uit de diepte roep ik een unieke vertaling van een literair meesterwerk naar het toneel, waarin belangrijke historische homoseksuele figuren een centrale rol spelen.
Language NP Language no problem De eeuw van mijn moeder Het Nationale Theater / Eric de Vroedt Theater De eeuw van mijn moeder
Sluiten De eeuw van mijn moeder Het Nationale Theater / Eric de Vroedt
22 sep '22 t/m 25 sep '22
Een groots familieverhaal over migratie, emancipatie, liefde en leven
Language NP Language no problem As you like it (8+) De Toneelmakerij / Circus Treurdier / Paul Knieriem Theater As you like it (8+)
Sluiten As you like it (8+) De Toneelmakerij / Circus Treurdier / Paul Knieriem
15 okt '22 t/m 29 dec '22
Een Shakespeariaanse romcom voor de hele familie, over de voor- en nadelen van verliefd zijn
Language NP Language no problem De bananengeneratie Toneelgroep Oostpool / Char Li Chung Theater De bananengeneratie
Sluiten De bananengeneratie Toneelgroep Oostpool / Char Li Chung
25 okt '22 t/m 26 okt '22
De Bananengeneratie is een mozaïekvertelling die aan de hand van verhalen van verschillende personages een portret vormt van deze bijzondere gemeenschap. Een gemeenschap die in deze voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.
Language NP Language no problem Pieces of a Woman TR Warszawa / Kornél Mundruczó Theater Pieces of a Woman
Sluiten Pieces of a Woman TR Warszawa / Kornél Mundruczó
12 okt '22 t/m 13 okt '22
Een familiebijeenkomst toont, als door een lens, de problemen en interne conflicten van de Poolse samenleving.
Language NP Language no problem QUEER PLANET HNTjong / Noël Fischer Theater QUEER PLANET
Sluiten QUEER PLANET HNTjong / Noël Fischer
14 nov '22 t/m 15 nov '22
Een knallende voorstelling vol power met acts, songs, performances en een DJ. Ook voor een straight publiek.
Language NP Language no problem EXIT Macbeth Noord Nederlands Toneel / Jan-Christoph Gockel / Jana Vetten Theater EXIT Macbeth
Sluiten EXIT Macbeth Noord Nederlands Toneel / Jan-Christoph Gockel / Jana Vetten
10 okt '22 t/m 11 okt '22
Michael Pietsch (peaches&rooster) creëerde van opgezette dieren unieke poppen die door de dansers en acteurs uit het NITE-ensemble tot leven gebracht worden.
Language NP Language no problem De jaren Het Nationale Theater / Eline Arbo Theater De jaren
Sluiten De jaren Het Nationale Theater / Eline Arbo
07 nov '22 t/m 08 nov '22
In De jaren, naar het succesvolle boek van Annie Ernaux, vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw
Language NP Language no problem Verdriet is het ding met veren Theater Rotterdam / Erik Whien Theater Verdriet is het ding met veren
Sluiten Verdriet is het ding met veren Theater Rotterdam / Erik Whien
06 dec '22
Acteurs Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten brengen een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai.
Language NP Language no problem All the Perfumes of Arabia NITE / Schauspiel Hannover / Guy Weizman Theater All the Perfumes of Arabia
Sluiten All the Perfumes of Arabia NITE / Schauspiel Hannover / Guy Weizman
06 mei '23 t/m 09 mei '23
Geïnspireerd op Saids boek maakt Guy Weizman, in samenwerking met Schauspiel Hannover, een grote interdisciplinaire voorstelling over hoe Oost en West op dit moment naar elkaar kijken.
Language NP Language no problem Het Zuiden Theatergroep Suburbia / Toneelschuur Producties / Olivier Diepenhorst Theater Het Zuiden
Sluiten Het Zuiden Theatergroep Suburbia / Toneelschuur Producties / Olivier Diepenhorst
13 mrt '23 t/m 14 mrt '23
Meeslepende tragedie over een verboden passie op een plantage

DANS

Language NP Language no problem Controle Maas Theater en Dans / 155 Dans Controle
Sluiten Controle Maas Theater en Dans / 155
31 okt '22
De voorstelling CONTROLE brengt een dikke medley van breakdance, fysieke komedie, live muziek, film en bizarre humor.
Language NP Language no problem Primisi Theater Rotterdam / Alida Dors Dans Primisi
Sluiten Primisi Theater Rotterdam / Alida Dors
24 nov '22 t/m 25 nov '22
Primisi is een combinatie van film, live muziek en 9 dansers die dit keer de basis vormen voor haar vormtaal.
Language NP Language no problem Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte Theater Quake
Sluiten Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte
08 feb '23 t/m 09 feb '23
Een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft.
Language NP Language no problem We Want It All ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans We Want It All
Sluiten We Want It All ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
07 mrt '23 t/m 08 mrt '23
We Want It All neemt het publiek mee op een tocht langs verschillende voorstellingseindes uit het 25-jarige oeuvre van Emio Greco en Pieter C. Scholten.

Meer informatie en reserveren

Contact | Anne Lotte Heijink | annelotte.heijink@ita.nl