AANKONDIGING SEIZOEN 25–26
INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM PRESENTEERT SEIZOEN 25–26
JE KUNT HET NIET NIET ZIEN
“Ons huis richt haar blik op de toekomst. We maken en presenteren voorstellingen die je niet níet kunt zien—met scherpzinnigheid, inlevingsvermogen en artistieke durf. ITA is een plek waar vakmanschap en verbeelding samenkomen, in een tijd die vraagt om vernieuwing, perspectief en verbinding.” — Eline Arbo, artistiek directeur ITA
Wat er om ons heen gebeurt, laat zich niet negeren. Makers laten zich inspireren door de tijd waarin we leven: urgente verhalen, nieuwe stemmen en radicale verbeelding komen samen in het theaterseizoen 25/26. Van oorlog en onderdrukking tot de zoektocht naar vrijheid en menselijkheid. Theater is een oefening in inlevingsvermogen. In het kijken door andermans ogen, maar ook in het openhouden van je eigen. Want sommige dingen kun je simpelweg niet níét zien. Met de kracht van het ITA Ensemble, de blik van een nieuwe generatie makers en de actualiteit als onderstroom, nodigen we je uit. Om je te verhouden. Te reflecteren. Te ervaren. Of misschien even te vergeten.
De voorverkoop start vrijdag 23 mei om 12 uur
Een nieuwe koers, een duidelijke stem
Eline Arbo, Rebecca Frecknall en Mina Salehpour werken dit seizoen ieder op hun eigen manier met het ITA Ensemble en bouwen zo aan urgent en gelaagd repertoire. Arbo regisseert Kopenhagen Trilogie, een rauw portret van vrouw-zijn en kunstenaarschap van de Deense schrijver Tove Ditlevsen. Rebecca Frecknall, onze nieuwe Ibsen Artist in Residence, brengt een radicale bewerking van Bouwmeester Solness onder de titel De Architect.
Mina Salehpour maakt in oktober haar ITA-debuut met de wereldpremière van Prophet Song, een bewerking van de Booker Prize-winnende roman van Paul Lynch. ITA is als allereerste ter wereld in het bezit van de rechten voor deze voorstelling. Arbo zegt hierover: ‘Ik ben er trots op dat Mina Salehpour zich aan ons verbindt om Prophet Song te maken. Ze brengt maatschappelijke thema’s als onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid met sterke beeldtaal en emotionaliteit. Samen met haar team maakt ze diep menselijke voorstellingen die ook zware thema’s toegankelijk maken voor een breed publiek.’
Het ensemble is de ziel van ons huis. Met hun vakmanschap en gedrevenheid bouwen zij aan een levend repertoire dat meebeweegt met de tijd. Zij maken het verschil in elke voorstelling, van grootse drama’s tot intieme verhalen. Naast de drie nieuwe producties keren er dit seizoen ook enkele publieksfavorieten terug: Weg met Eddy Bellegueule, Giovanni’s Room, De wand, Oer en andere tijden, Prima Facie en De wetten. Met Weg met Eddy Bellegueule en De wetten doet ITA komend seizoen diverse theaters in Nederland aan.
Gastproducties en bijzondere stemmen
Dit seizoen verwelkomen we een aantal indrukwekkende gastproducties uit binnen- en buitenland met sterke verhalen en bekende gezichten. Pierre Bokma is te zien in Voor het pensioen (Toneelhuis / Olympique Dramatique), een scherpe komedie over familie en verleden, en in Eines langen Tages Reise in die Nacht van Eugene O’Neill, een ontroerende familietragedie bij Schauspielhaus Bochum onder regie van Johan Simons.
Daarnaast brengen Moeder van Europa (Orkater) en het energieke GERMAN STAATSTHEATER van Rosie Sommers en Micha Goldberg nieuwe perspectieven op macht, gemeenschap en solidariteit. Sisterhood van Romana Vrede vertelt over vriendschap en eerlijkheid in nieuwe levensfases.
-|-
Dans: nieuwe perspectieven en krachtige verhalen
Dunja Jocić zet Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune in een nieuw licht met Afternoon of a Nymph, waarin zij de vrouwelijke nimf bevrijdt uit haar zwijgende rol. Met zeven dansers, intense bewegingen en muziek van Jonathan Bonny transformeert zij dit iconische stuk radicaal.
Introdans richt in 2026 de schijnwerpers op Sidi Larbi Cherkaoui met een focusprogramma, waarin onder meer Fall, In Memoriam en een nieuwe solo van Marc Brew te zien zijn. Waar Introdans een ode brengt aan Cherkaoui, zit de maker zelf ook niet stil. In zijn nieuwe werk Ihsane zet hij de lijn voort van Vlaemsch (chez moi), een stuk over zijn Vlaamse moeder en roots. Nu richt hij zich op zijn Marokkaanse vader.
Bad Nature, een samenwerking van Club Guy & Roni, Australasian Dance Collective en HIIIT, onderzoekt het spanningsveld tussen nostalgie voor de natuur en de aantrekkingskracht van technologie.
Daarnaast presenteert ITA dit seizoen vier producties van Nederlands Dans Theater: Wildsong, Resonance, I dreamt, It was en The edge of things.
Familie
In Kantjil en de Tijger (8+) van Toneelmakerij/OORKAAN ontdekt kleindochter Indra haar familiegeschiedenis met hulp van een magisch dwerghertje. ITA en Toneelmakerij zetten met deze voorstelling de lijn van de succesvolle voorstellingen in de kerstvakantie voort. Yanasei (6+), een dans- en muziekvoorstelling van Ryan Djojokarso, volgt een jongen die in een magische wereld zijn verleden onder ogen ziet. Captain Fantastic (8+) van HNTjong vertelt over een zelfvoorzienend gezin dat na het overlijden van de moeder naar de bewoonde wereld reist. BLUE (14+) van Maas theater en dans, DOX en Blackbirds volgt jongeren in een jeugdzorginstelling op zoek naar vrijheid, zelfexpressie en kwetsbaarheid.
Perspectief
Met de Haagsche colleges biedt ITA ook verdieping in actuele thema’s. Zo spreekt Beatrice de Graaf over rechts-radicalisme in Chaos in de Westerse wereld. Griet Op de Beeck gaat in Het wordt beter over persoonlijke groei. Andere colleges behandelen spraakmakende rechtszaken (Naakt voor de rechter), regie over je leven (De economische stand van het land), taal en gender (Vrouwen en mannen op het werk), en politieke verdeeldheid (Het Amerika van Trump).