Over ITA

Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam zijn per 1 januari 2018 gefuseerd en zijn vanaf seizoen 18|19 verder gegaan onder de naam Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Samen werken we aan een nieuwe organisatie die een vuurtoren van eigentijds theater is met een spanwijdte van de Amsterdamse buurten tot aan de hele wereld. Een toonaangevend centrum op nationaal en internationaal niveau. Wij produceren en programmeren een kwalitatief hoogwaardig programma met jaarlijks 600 pluriforme nationale en internationale toneel- en dansvoorstellingen en maatschappelijke programma's die een groot en divers publiek aanspreken om tot nieuwe inzichten en perspectieven te komen.

Internationaal Theater Amsterdam behoort tot de boegbeelden van de Nederlandse podiumkunst met als kern een breed acteursensemble van wereldfaam en een team van toonaangevende regisseurs dat, naast het Amsterdamse huis, wereldwijd nog een 100-tal podia bespeelt. Het nieuwe theater is daarnaast een grootschalig Talent Center waar talentontwikkeling, educatie en samenwerking centraal staan.

We zijn het huis van grote festivals als Brandhaarden, Julidans, Holland Festival en het Nederlands Theater Festival. Een moderne ontmoetingsplek met een eigen brasserie waar voor- en achterkant van theater één worden, zonder grens tussen makers en publiek. Het nieuwe theater heeft één relatie met de stad, het rijk, met fondsen, sponsors en natuurlijk het publiek. Kortom, een huis met een duidelijke stem naar de stad en haar bewoners.

Meer dan de som der delen

Internationaal Theater Amsterdam is een huis waar schouwburg en gezelschap samen één grote instelling vormen die vanuit een eigentijdse visie programmeert, produceert en inspireert. Een pluriform, maatschappelijk betrokken en toonaangevende plek voor eigentijds nationaal en internationaal theater en dans. Waar langlopende structurele relaties worden aangegaan en onderhouden met kunstenaars, podia- en theatergezelschappen uit binnen- en buitenland.

Voor zowel het publiek uit de stad als van daarbuiten, als voor mensen uit de sector een natuurlijke place-to-be. ITA wil een onmisbaar instrument zijn in het publieke debat over mens en samenleving. Het is de plek waar men op aandachtige wijze met de rijkdom van het nationale en internationale podiumkunstenlandschap in contact komt. Waar de werkelijkheid wordt bevraagd in plaats van bevestigd.

Geschiedenis van het huis

Ga mee op reis door de lange geschiedenis van Het Huis van het Nederlandse Theater. De Stadsschouwburg die nu op het Leidsplein staat, dateert van 1894. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug, tot 1638. Tot tweemaal toe brandde de Stadsschouwburg tot de grond af. En werd hij herbouwd. Na een grondige verbouwing en de opening van een nieuwe state-of-the-art theaterzaal in 2009 is de de Stadsschouwburg klaar voor het theater van de toekomst.

Ga mee op reis