15 september / Internationaal Theater Amsterdam

Maria Kraakman ontvangt Theo d'Or

Maria Kraakman ontving vanavond, zondag 15 september 2024, de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol voor haar rol in Prima Facie.


De jury: “In de monoloog Prima Facie ondergaat Maria Kraakman een indrukwekkende transformatie. De eerste delen van Prima Facie zijn ronduit opwindend: Kraakman rekt de strakke teugels van Suzie Millers tekst tot het uiterste, beweegt schijnbaar moeiteloos van wetsbetoog naar overwinningswals, zonder daarbij te vervallen in Zuidas-clichés. Kraakmans interpretatie is uiterst gelaagd; bravoure gaat hand in hand met raffinement. In de tweede helft komt Kraakmans meesterschap bij uitstek naar voren. Op een uiterst subtiele manier schakelt ze tussen stadia van ongeloof, zelftwijfel en strijdlust en bevestigt zich andermaal als een van Nederlands meest indrukwekkende acteurs van haar generatie.”
-|-
Maria Kraakman
In 2010 won Maria Kraakman al de Theo d’Or voor haar rol in Orlando van Toneelgroep Oostpool. Daarnaast werd zij in 2015 genomineerd voor haar rol in Angels in America van Toneelgroep Oostpool en in 2016 werd zij opnieuw genomineerd, ditmaal voor haar rol in Het jaar van de kreeft bij Toneelgroep Amsterdam.

Prima Facie
Prima Facie ging op 30 november 2023 in première. Eline Arbo bracht als eerste het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller in Nederland naar het toneel. De snoeiharde monoloog over de slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat Tessa vertelt op persoonlijke wijze over een brandend actuele kwestie: de noodzaak tot het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelict. Prima Facie gaat van 4 oktober tot en met 20 november opnieuw op tournee door Nederland.