03 september / Internationaal Theater Amsterdam

Marise Voskens benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht

Marise Voskens is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Deze benoeming is gedaan door Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam en volgt op een verzoek van ITA om zo snel mogelijk een nieuwe Raad van Toezicht te formeren.

Voskens heeft uitgebreide ervaring op het gebied van toezicht en bestuur, zowel binnen als buiten de culturele sector. Van 2016 tot 2024 was zij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam, waar zij een sleutelrol speelde in het herstel van vertrouwen binnen de universiteit. In 2020 werd zij in die positie door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap herbenoemd.

Met een academische achtergrond in Rechtsgeleerdheid (Leiden) en Business Studies (London Business School), aangevuld met opleidingen bij INSEAD en IMEDE, beschikt Voskens over een sterke combinatie van juridische en zakelijke expertise. Haar ervaring in internationale commerciële en managementfuncties in de financiële wereld, evenals haar daaropvolgende functie als rechter, maken haar tot een uitstekende keuze om ITA in de komende jaren te begeleiden.

”Marise Voskens brengt de ervaring en visie die ITA nodig heeft om de Raad van Toezicht effectief te laten functioneren. We zijn ervan overtuigd dat haar scherpe toezicht en strategische inzichten ons in staat zullen stellen om onze ambities te realiseren en ITA verder te ontwikkelen,” aldus Clayde Menso, directeur van ITA.

Daarnaast is Voskens voorzitter van meerdere raden van toezicht en besturen, waaronder die van de VPRO en de Museumvereniging. Haar betrokkenheid bij zowel culturele als sociaal-maatschappelijke organisaties sluit naadloos aan bij de missie van ITA en zal bijdragen aan een veilige en inclusieve werkomgeving.

Voskens zelf zegt: “Ik ben blij met het vertrouwen dat het College van B&W en ITA in mij stellen. Mijn prioriteit is om, samen met de nieuwe Raad van Toezicht en de directie, te werken aan rust en veiligheid binnen de organisatie. Ik wil bijdragen aan het herstel van vertrouwen en het ondersteunen van een stabiele en duurzame toekomst van ITA.”

“De ondernemingsraad ziet in Marise Voskens de juiste persoon om de Raad van Toezicht te versterken. Haar leiderschap en deskundigheid bieden ons veel vertrouwen voor de toekomst van ITA,” zegt voorzitter Barbara Knoops, namens de ondernemingsraad.

De directie en de ondernemingsraad van ITA kijken uit naar de verdere stappen in dit proces. Het streven is om zo snel mogelijk een voltallige Raad van Toezicht door het College van B&W te laten installeren.

foto ©Caroline Peters