Mylo Freeman exposeert in The Bookshop
Een groot denker en schrijver met een gezicht om eindeloos te ontdekken.
In The Bookshop in Internationaal Theater Amsterdam zijn nu vijf portretten van James Baldwin te zien gemaakt door Mylo Freeman. Mylo Freeman is een Nederlands/Afro-Amerikaanse kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. Ze is schrijver, illustrator en schilder en werkt voornamelijk op papier. Haar belangrijkste materiaal is waterverf vanwege de prachtige doorschijnende kleuren. Maar experimenteren met verschillende materialen zoals bleek, zout, pastel en acryl geeft haar portretten de diepte die ze verdienen. Inclusie speelt een centrale rol in haar werk, zo ook in de tentoongestelde portretten van James Baldwin.
The Bookshop
In oktober 2024 opende ITA The Bookshop, onze nieuwe culturele huiskamer aan het Leidseplein. Dit kleinschalige podium biedt een ruimte voor experiment, reflectie en nieuwe perspectieven. Hier ontmoeten makers, performers en bezoekers elkaar voor bijzondere programma’s, van exposities tot intieme voorstellingen. The Bookshop is een plek voor iedereen, met een focus op toegankelijkheid en openheid.
Met de komst van The Bookshop introduceren we Radical Space: een initiatief dat theater opnieuw claimt als plek voor solidariteit, empathie en artistieke vernieuwing. De eerste edities van Radical Space richten zich op het werk van James Baldwin en zijn relaties met andere kunstenaars en intellectuelen van zijn tijd. Zijn nalatenschap stelt ons in staat het theater opnieuw te verbeelden als een ruimte voor solidariteit, thuiskomen en heling.
Eline Arbo over Giovanni's Room
"Met Giovanni’s Room bewerk ik één van mijn lievelingsboeken voor het toneel. Het loopt over van de poëtische, rake beelden over wat het is om zoekend te zijn naar wie je echt wilt zijn. Het is een boek tegen het hokjesdenken. Baldwin laat de geïnternaliseerde homofobie van het hoofdpersonage zien dat de maatschappelijke druk ervaart om enkel één iets te zijn. Tegelijk gaat het over de polarisering van het kunstenaarschap. Baldwin kreeg van zijn uitgever en agent te horen dat ze het boek niet wilden uitbrengen omdat een roman met een wit hoofdpersonage hem zou vervreemden van de zwarte gemeenschap. Baldwin heeft het boek uitgegeven bij een kleinere uitgever omdat hij ervan overtuigd was dat de strijd voor gelijkheid één gevecht was. Ik vind het heel inspirerend hoe Baldwin op radicale wijze durfde te vechten voor empathie en gelijkheid. Dat is een heel belangrijke en radicale tegenkracht."