13 augustus / Internationaal Theater Amsterdam

Reactie ITA op publicatie NRC 13 augustus

Wij hebben er als directie van ITA voor gekozen geen medewerking te verlenen aan een reconstructie-artikel van NRC, omdat we van mening zijn dat de eerdere verklaringen over de organisatie, het cultuuronderzoek en onze stappen voorwaarts voor nu afdoende zijn. NRC heeft aangegeven al ruim een jaar bezig te zijn met haar onderzoek en dit zeer uitgebreide artikel. Dit terwijl er in opdracht van ITA al onafhankelijke onderzoeken zijn geweest. Hierover is ook al veelvuldig gepubliceerd, mede door NRC.

We hebben open over de situatie gecommuniceerd en de informatie publiekelijk gedeeld die we konden delen. We kiezen ervoor om ons te richten op onze medewerkers, de toekomst van ITA, op verdere verbeteringen en om te blijven werken aan een sociaal veilige werkomgeving.

We hebben NRC gevraagd om het verschenen artikel voor publicatie desondanks te mogen ontvangen. Dat is meermaals op oneigenlijke gronden geweigerd. Uiteindelijk hebben we voor publicatie een conceptversie van het artikel mogen inzien op de redactie van de krant. De inhoud van het artikel sterkt ons in de keuze geen medewerking te verlenen. Het artikel is gebaseerd op suggesties, aannames, feitelijke onjuistheden en een gebrek aan nuance en doet daarom in onze optiek geen recht aan de werkelijkheid.

De roep om volledige openheid staat in een situatie als deze op zeer gespannen voet met de privacy van direct betrokkenen. Daarin zoeken we blijvend naar de balans tussen openheid en terughoudendheid, waar het niet anders kan. En dat betekent dat we op onwaarheden en insinuaties zoals in dit artikel helaas niet altijd kunnen reageren.

Een cultuur verander je niet van de een op de andere dag. De uitkomsten van het cultuuronderzoek bevestigen evenwel dat de reeds ingezette veranderingen de juiste waren. Tegelijkertijd doet o.a. de met de krant gedeelde geluidsopname van de personeelsbijeenkomst ons realiseren dat we nog een lange weg te gaan hebben. Het raakt ons en sterkt ons ook in de overtuiging dat we onverminderd moeten blijven werken aan een organisatie die grensverleggend theater maakt in een sociaal veilige en inclusieve omgeving. Het creëren van die veilige en inclusieve organisatie is nooit af. De directie én de raad van toezicht zijn volhardend in de overtuiging dat het gesprek daarover op de juiste plek gevoerd moet worden, en dat is ín onze organisatie en niet via de krant.

Eline Arbo
Denise de Boer
Clayde Menso