21 augustus / Internationaal Theater Amsterdam

Structurele veranderingen bij ITA

ITA heeft rust, herstel en vernieuwing nodig. Daarom is in overleg de samenwerking tussen ITA en Ivo van Hove beëindigd en treedt de Raad van Toezicht in zijn geheel per direct terug. De Raad doet dit in het belang van ITA en de medewerkers om verder ruimte te maken voor de cultuuromslag die de organisatie nu nodig heeft.

Conform de statuten van Stichting Internationaal Theater Amsterdam wordt het College van B&W van de Gemeente Amsterdam verzocht om zo snel mogelijk een nieuwe Raad van Toezicht te formeren. De leden van de huidige raad van toezicht blijven beschikbaar om zorg te dragen voor een goede en soepele overdracht naar de nieuwe raad. Zodra dat is gebeurd zal er over de samenstelling van de nieuwe Raad worden gecommuniceerd.

Onder leiding van algemeen directeur Clayde Menso, zakelijk directeur Denise de Boer en artistiek directeur Eline Arbo en in overleg met de gemeente Amsterdam wordt de aanpak om een veilige werksfeer te creëren verder uitgevoerd. Het ministerie van OCW wordt - als belangrijke subsidiegever - hierover uiteraard op de hoogte gehouden.

Clayde Menso, algemeen directeur: "Als directie respecteren wij het besluit van de Raad van Toezicht om in het belang van de organisatie terug te treden. Wij danken hen voor hun inspanning en betrokkenheid. De waardering voor de artistieke bijdragen van Ivo van Hove staat overeind, maar de noodzaak bestaat om de samenwerking met hem te beëindigen. Door deze stappen te nemen en ruimte te scheppen voor herstel en transparantie, worden de belangen en gevoelens van alle betrokkenen serieus genomen. Het erkennen van de pijn uit het verleden en het nemen van concrete maatregelen zijn essentieel om samen met onze collega’s te werken aan een veilige werkomgeving, herstel van vertrouwen bij medewerkers en partners, en de toekomst van ITA."

Barbara Knoops, voorzitter Ondernemingsraad: “Wij staan achter het besluit van de Raad van Toezicht om in zijn geheel af te treden en daarmee ITA de ruimte te geven om vooruit te kijken. Ook de beëindiging van de samenwerking met Ivo van Hove is spijtig, maar noodzakelijk. Als Ondernemingsraad hebben wij op verschillende manieren, op verschillende momenten, in verschillende samenstellingen het gesprek gevoerd om de (sociale) veiligheid binnen ITA aan te kaarten en te verbeteren. We voelen ons door de huidige directie gehoord en zien dat er stappen in de juiste richting worden genomen. Wij willen daarmee ons vertrouwen uitspreken naar de nieuwe weg die wij samen met de directie ingeslagen zijn voor het creëren van een veilige-, inclusieve werkomgeving. Hier is tijd, ruimte en dialoog voor nodig. Wij blijven als Ondernemingsraad nauw betrokken bij dit proces.”