15 augustus / Internationaal Theater Amsterdam

Update reactie op publicatie NRC

Het onderzoeksbureau Verinorm heeft in opdracht van het bestuur op onafhankelijke wijze en met grote zorgvuldigheid onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden binnen ITA. Meer dan 200 (oud-)werknemers hebben bijgedragen aan dit onderzoek, uitgevoerd volgens wetenschappelijke methoden. ITA heeft zich steeds transparant opgesteld en publiekelijk de informatie gedeeld die gedeeld kon worden, met inachtneming van privacybelangen van de betrokkenen. De resultaten, waaronder het volledige cultuurrapport van Verinorm, zijn openbaar gemaakt en er zijn meerdere interviews afgegeven.

We willen benadrukken dat in het persoonsgerichte onderzoek niet, zoals wordt geïnsinueerd, bij alle beklaagden grensoverschrijdend gedrag is vastgesteld en dat het grensoverschrijdende gedrag dat wel is vastgesteld heeft kunnen plaatsvinden in een cultuur waarin te weinig is ingegrepen. Volgens de onderzoekers doet het daarom geen recht aan het onderzoek om iedere op zichzelf staande gedraging te beoordelen en te veroordelen. Conform het onderzoek en de aanbevelingen van de onderzoekers richt ITA zich op het aanpakken van de bron en de context van de klachten door te werken aan een veilige cultuur waarin grenzen worden gesteld, nageleefd en bewaakt. Dat er in de pers en op social media nu onterecht namen van acteurs in verband worden gebracht met grensoverschrijdend gedrag is heftig en schadelijk en is precies wat wilden voorkomen.

ITA heeft de uitkomsten van het onderzoek juridisch laten toetsen door een arbeidsrechtadvocaat. De adviezen gaven aan dat er gegeven de context onvoldoende juridische gronden waren voor schorsing of ontslag. Deze bevindingen zijn door directeur Clayde Menso gedeeld tijdens een emotionele (besloten) personeelsbijeenkomst, waar veel vragen van collega’s over dit onderwerp werden besproken. We kunnen vanwege privacyredenen helaas niet verder ingaan op de details van alle geschetste gevallen en maatregelen, maar benadrukken dat ITA in iedere situatie zorgvuldig handelt om grenzen te stellen, alle medewerkers te beschermen, te ondersteunen en er ook de komende jaren alles aan zal doen om de in het onderzoek geschetste pijnlijke en confronterende situaties te voorkomen. Zorgvuldigheid van handelen vraagt dat wij geen uitspraken doen over individuele situaties en medewerkers.

Eline Arbo staat nationaal en internationaal bekend om haar inclusieve manier van werken. Ze is mede daardoor als de beste ensemble regisseur in Nederland betiteld en heeft de afgelopen jaren meerdere malen de tot beste gekroonde voorstellingen voor de grote zaal heeft gemaakt. Bij haar aantreden heeft ze onmiddellijk succesvolle maatregelen genomen om de veiligheid in het ensemble te vergroten. De insinuatie dat juist zij keuzes zou maken vanwege vriendjespolitiek en daarmee afbreuk zou doen aan die veiligheid is onjuist en stuitend.

ITA werkt actief aan de verbetering van de werkomgeving door maatregelen in te voeren om werkdruk te verlagen en sociale veiligheid te bevorderen. De resultaten van het onderzoek zijn vlak voor de zomervakantie gedeeld. De in het onderzoek geschetste cultuur verander je niet van de een op de andere dag. Daar is tijd voor nodig. Het sterkt ons wel dat het onderzoek aantoont dat de reeds ingezette veranderingen de juiste waren, het overgrote deel van de medewerkers met de komst van de nieuwe directie verandering ervaart en de meldingsbereidheid is toegenomen. Ondertussen kijken we kritisch naar de governance en houden we afspraken rondom bepaalde producties tegen het licht, waarover later meer. Na de zomervakantie worden verdere stappen genomen, waaronder het aanscherpen van de meldprocedure, leiderschapstrainingen, feedbacktrainingen en dialoogtafels. Dit laatste is een beproefd middel om stil staan bij het leed, erkenning te geven aan het verleden en met elkaar te werken aan de toekomst. Daarnaast biedt ITA op maat verdere ondersteuning aan medewerkers die dat nodig hebben, via HR of de vertrouwenspersoon.

Eline Arbo
Denise de Boer
Clayde Menso