Bianca van der Schoot
Bianca van der Schoot (Eindhoven, 1973) is een Nederlandse theatermaker, performer en actrice, bekend om haar experimentele en beeldende benadering van theater. Ze studeerde in 1999 af aan de Mime Opleiding in Amsterdam en vormt sinds 2000 samen met Suzan Boogaerdt het kunstenaarsduo Boogaerdt/VanderSchoot. Hun werk bevindt zich op het snijvlak van performancekunst, theater en beeldende kunst, en onderzoekt thema's als de invloed van beeldcultuur en technologie op de mens. Door een genderbewuste lens onderzoekt BVDS hoe verschillende realiteiten, of het nu virtuele- of droomwerelden zijn, interfacen met de menselijke gebruiker.
In seizoen 24/25 regisseert Van der Schoot het ITA Ensemble in Tijd voor geluk.
In hun vroege werk, zoals de serie Visual Statements (2011–2014), richtten ze zich op de impact van de spektakelmaatschappij en de representatie van het vrouwelijk lichaam. Voorstellingen als Bimbo en Hideous (Wo)men confronteerden het publiek met de vervreemding door media en de seksualisering van vrouwen. In 2015 werd Van der Schoot benoemd tot artistiek leider van het Ro Theater, maar ze legde deze functie in 2016 neer toen het gezelschap opging in Theater Rotterdam. Ze bleef echter actief als maker en lid van het artistieke team.
Later ontwikkelden ze projecten als Future Fossils en Rooms for Transformation, een serie installatieve en performatieve werken, waarin het publiek uitgenodigd werd tot het beleven van collectieve rust en introspectie via slaaprituelen en klankperformances. Het meest recente werk is de muzikale video-installatie SONGOFSONGS (2024); een queer, eco-feministische vertelling van het Hooglied vanuit het idee dat (ecologisch) activisme kan beginnen met aandacht geven aan dat waar je van houdt.
-|-Naast hun werk in het theater, presenteerde BVDS in 2022 ook hun eerste tentoonstelling, Travelling Without Moving in TENT Rotterdam, en in 2024 stond de expositie WOMBTOMBS bij MU Hybrid Art House in Eindhoven.
Naast haar werk bij Boogaerdt/VanderSchoot is Van der Schoot regelmatig betrokken geweest als regisseur en adviseur bij andere gezelschappen, zoals De Warme Winkel en Toneelgroep Oostpool. Zo regisseerde ze in 2024 de voorstelling Myrthe Siebenga zoekt een kamer bij De Warme Winkel. Haar multidisciplinaire aanpak en focus op lichamelijke transformatie maken haar tot een unieke stem in het hedendaagse theaterlandschap.
Foto © Annaleen Louwes