1000+1 Nacht (8+)

Sluiten

1000+1 Nacht (8+)

Toneelmakerij / Sadettin K. / Paul Knieriem

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
1000+1 Nacht (8+)
Toneelmakerij / Sadettin K. / Paul Knieriem

De verhalen van Duizend-en-een-nacht kennen we vooral van de sprookjesachtige Disney-films zoals Aladdin, Sinbad en Ali Baba en de veertig rovers. De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000+1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen. Voor iedereen vanaf acht jaar!

Duur 90 minuten
Genre jeugdtheater
Taal Nederlands

1000+1 nacht


Layla ligt in het ziekenhuis. Ze slaapt, heel diep. Vader Ersin zit dag en nacht aan haar bed en vertelt haar de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Iedereen in het ziekenhuis luistert mee, van de hoofdarts tot de schoonmaker. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Stoere krijgsters bewegen op het ritme van de hartslagmeter, djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Terwijl de artsen druk om haar bed dansen, vliegen Layla en haar vader over woestijnen, dobberen ze langs onbewoonde eilanden en dwalen ze door sprookjessteden. Het ziekenhuis en de fantasiewereld lopen steeds meer door elkaar. Wat zeker is: zonder de deskundigheid van de artsen zal Layla niet beter worden, maar zonder de liefdevolle verhalen van haar vader ook niet.
-|-
Sadettin Kırmızıyüz: "Ik heb enorm veel zin in deze voorstelling, omdat het een rijke aanvulling is op de verhalen die mijn kinderen al kennen. Naast Roodkapje nu ook Sinbad, naast Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen nu ook Ali Baba en de Veertig Rovers. Ons land, maar ook ons gezin, is een mengelmoes van culturen en verhalen en met deze voorstelling draag ik daar graag een steentje aan bij."

Toneelmakerij staat met 1000+1 nacht in Internationaal Theater Amsterdam (ITA). ©Sanne Peper
Toneelmakerij staat met 1000+1 nacht in Internationaal Theater Amsterdam (ITA). ©Sanne Peper

Reviews

de Volkskrant

'In ‘1000+1 nacht’ (8+) dienen de beroemde verhalen als helende kracht in een kille ziekenhuiskamer'

'een slim in elkaar gezet en vooral heerlijk gespeelde ode aan de helende kracht van de verbeelding. Wikkel je bij verdriet in een warme deken én een bont verhaal, benadrukken de makers. En bij paniek en ongeluk is het best troostrijk (even) te geloven dat achter alles een verteller zit.'

NRC

'Een pleidooi voor de kunst'

Trouw

'De ‘1000 +1 nacht’ van de Toneelmakerij krijgt hele schoolklassen stil.'

Kidsweek

'1000+1 Nacht gaat over de kracht van verhalen. Die komen in deze voorstelling ook echt tot leven.'

Parool

'Jeugdvoorstelling 1000+1 Nacht is een ode aan de verbeelding en neemt ook de tegenstellingen wetenschap en kunst, en oost en west onder de loep.'

Theaterkrant

'Vader Ersin is een mooi en kwetsbaar personage. Kırmızıyüz zet hem neer met veel liefdevolle onzekerheid over het plots alleen moeten opvoeden van een tienerdochter.'

'Een hoogtepunt uit 1000+1 nacht is Denise Aznam. Zij steelt de show met twee humoristische en sympathieke typetjes, timmerman Saif en schoonmaker Dewa. Haar vrolijke speelstijl werkt aanstekelijk op zowel het jonge als het oudere publiek.'

De 1000+1 Nacht Experience

In de 1000+1 Nacht Experience worden kinderen uitgedaagd na te denken over de kracht van verhalen en deze zelf te ervaren! Met de 1000+1 Nacht-wandelkaart als gids schrijven ze eerst zelf een verhaal, om dit vervolgens zelf te verwerken: door een kostuum te maken, het verhaal te vertellen in een podcast of een boekomslag te maken voor het boek waar hun verhaal in staat. Aan het einde krijgen de kinderen een cadeautje mee naar huis.

De Experience is vanaf 1,5 uur voor tot 1 uur na de voorstelling gratis te bezoeken en start in de ITA Salon.

Toneelmakerij staat met 1000+1 nacht in Internationaal Theater Amsterdam (ITA). © Jan Hoek

Paul Knieriem over 1000+1 nacht

"Iedere ouder weet hoe belangrijk het is om zijn of haar kind 's avonds voor te lezen. Niet omdat het belangrijk is, of goed voor de opvoeding, maar omdat het zo'n fijn intiem moment is wat je samen deelt. Ik hoop dat deze voorstelling dezelfde intimiteit heeft als het vertellen van een mooi verhaal vlak voor het slapengaan."

Ouder- en kindworkshop

Voorafgaand aan de voorstellingen op 27 - 30 december kunt u deelnemen aan een speciale workshop. In deze workshop voor kinderen en hun ouders/verzorgers wordt een kleine gebeurtenis een groots verhaal. Wek de verhalenverteller in jezelf tot leven en doe mee, dan heb je nooit meer NIETS te vertellen.

Bij het bestellen van (een) ticket(s) voor de voorstelling kunt u zich aanmelden voor de workshop. Toegang tot de workshop is gratis.

Meer informatie

CREDITS


tekst Sophie Kassies
regie Paul Knieriem
dramaturgie Paulien Geerlings
regieassistent Floyd Koster
voorstellingsleider Pieter Loman
compositie en sound design Kaveh Vares 
decorontwerp Sacha Zwiers
lichtontwerp Gé Wegman
kostuumontwerp Jorine van Beek
-|-
assistent kostuumontwerp Sara Schoon
spel Denise Aznam, Bitha Babazadeh,  Harun Balcı, Abdelkarim el Baz, Kyra Bououargane Sadettin Kırmızıyüz, Mark Kraan
techniek Sophie de Hoop, Justin Menzo, Seçil Kuran, Hugo van der Veldt, Maurits Thiel, Shirley Versteeg
decorbouw Man met de hamer
publiciteitsbeeld Jan Hoek
met dank aan Fonds21, de Janssen’s Friesche Stichting, de Versterking, VSBfonds, Zadelhoff Cultuurfonds

MEER JEUGDTHEATER

Language NP Language no problem Romeo & Julia HNTJong / Het Nationale Theater / IRC / Noël Fischer theater-jongeren Romeo & Julia
Sluiten Romeo & Julia HNTJong / Het Nationale Theater / IRC / Noël Fischer
25 sep '24 t/m 27 sep '24
Een spectaculaire remake van Shakespeares beroemde verhaal over liefde, vriendschap en verraad. De 13-koppige topcast van acteurs en dansers met Vanja Rukavina (Romeo) & Soumaya Ahouaoui (Julia) vertelt het spetterende verhaal over hopeloze liefde en onmogelijke keuzes.
Language NP Language no problem Giselle (8+) Toneelmakerij / DOX / Timothy de Gilde theater-familie Giselle (8+)
Sluiten Giselle (8+) Toneelmakerij / DOX / Timothy de Gilde
18 okt '24 t/m 29 dec '24
Stampend dans- en muziektheaterspektakel met de energie van de straat. Na eerdere successen presenteert de Toneelmakerij opnieuw een familievoorstelling voor de grote zaal, gebaseerd op een wereldberoemde klassieker.
Language NP Language no problem De (8+) Theater Artemis / hetpaleis / Het Zuidelijk Toneel / Jetse Batelaan theater-familie De (8+)
Sluiten De (8+) Theater Artemis / hetpaleis / Het Zuidelijk Toneel / Jetse Batelaan
24 okt '24 t/m 25 okt '24
Wat doe je met bijna niks als je altijd heel erg veel gewend bent? In deze nieuwe familievoorstelling van Jetse Batelaan zie je mensen, die eigenlijk nooit iets hebben moeten missen, langzaam alles kwijtraken. Alsof iets of iemand ze een les wil leren.
Language NP Language no problem Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij Perspectief Ouder- en kinderworkshop bij Giselle
Sluiten Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij
27 dec '24 t/m 29 dec '24
Leer je ouders de coolste ‘TikTok moves’ of dans hen moe met hun ooit hippe, maar nu vreselijk ouderwetse disco dansje: we doen een echte dance battle!