26 nov '19 t/m 28 nov '19

Am Königsweg

Deutsches Schauspielhaus Hamburg / Falk Richter
Koop uw kaarten
3e rang va €26 – 1e rang va €40,50

Dit met prijzen overladen stuk gaat over de opkomst van populistische leiders. Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek schreef de tekst vlak na de presidentsverkiezing van Trump.

Duur 210 minuten, incl. pauze
Genre Theater
Taal Duits + NL boventiteling

Macaber sprookje over de machinaties van de macht

‘Let op, hier komt de nieuwe koning… !’ De overwinnaar, de kampioen, de leider,de winnaar, de vader, de verlosser, degod. De zojuist gekozen koning draagtvele namen, maar hoe hij werkelijkheet, wordt nooit rechtstreeks uitgesproken. Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek schreef de tekst vlak na de presidentsverkiezing van Trump. Jelinek en Richter agenderen met het stuk de machinaties van de macht,de opkomst van het populisme en het ontbreken van een antwoord daarop van redelijke gevestigde stemmen.

Falk Richter werd door het toonaangevende Duitse theatertijdschrift Theater heute uitgeroepen tot Regisseur van het Jaar 2018 en Am Königsweg tot Toneelstuk van het Jaar. En Voorstelling van het Jaar, Kostuumontwerper van hetJaar en Acteur van het Jaar (de Vlaming Benny Claessens). Zoveel bekroningenvoor één stuk, dat is een unicum inde geschiedenis van het tijdschrift. De voorstelling werd ook geselecteerdvoor het Berlijnse Theatertreffenen kreeg de Publieksprijs van deMülheimer Theatertagen

De combinatie van Richter en Jelinek zorgt voor theatraal vuurwerk. Zonder belerende vinger, maar met engagement. En humor. Am Königsweg is 2000 jaar totalitarisme in vogelvlucht. Richter koos voor een spectaculaire, maar grimmige enscenering, waarin overdadige (video)beelden en briljante solo-acts ons om de ogen vliegen. Met live muziek ons gebracht door een fenomenale internationale cast met o.a. Benny Claessens en de grande dame van het Duitstalige theater Ilse Ritter.

De pers over Am Königsweg

‘Na de verstilde woorden van twijfel en angst ontvouwt het stuk zich als een grand-guignol vol griezelscènes. (…) Dit grootse moment van bezinning dwingt de toeschouwer tot nadenken, totdat het macabere sprookje weer voortraast met indrukwekkend engagement.’ - NRC *****

'Es ist ein hochamüsanter Kniefall vor dieser brillanten Analyse von Schuld, Verantwortung und Hybris aller.' - Frankfurter Rundschau

'Das Polit-Stück der Stunde.' - Süddeutsche Zeitung

'Klug und ziemlich spektakulär.' - Hamburger Abendblatt

'Eine großartige Bühnen-Geisterbahnfahrt zwischen Schmerz- und Scherzabgründen. Laut, schrill, unausweichlich.' - Neue Zürcher Zeitung

Credits

tekst Elfriede Jelinek
regie Falk Richter
met Idil Baydar, Benny Claessens, Matti Krause, Anne Müller, Ilse Ritter, Tilman Strauß, Julia Wieninger, Frank Willens
set design Katrin Hoffmann
kostuums Andy Besuch
video Meika Dresenkamp, Michel Auder
compositie en muziek Matthias Grübel
video Michel Auder, Meika Dresenkamp
licht Carsten Sander

Falk Richter
Falk Richter
Regisseur
Falk Richter

Schrijver en regisseur Falk Richter is een van de belangrijkste Duitse theatermakers van dit moment. Hij werkte bij grote Europese theaterhuizen en festivals. Van 2000 tot 2003 was Richter huisregisseur bij Schauspielhaus Zürich en sinds 2006 is hij huisregisseur bij de Schaubühne in Berlijn. Richter wordt geprezen en bekroond om zijn geëngageerde toneelteksten en voorstellingen waarin hij het hedendaagse onbehagen altijd dicht op de huid zit.

Bekijk Profiel

Mede mogelijk gemaakt door

Goethe Institut

Bekijk ook

Language NP Language no problem Wie heeft mijn vader vermoordTheater ITA–Ensemble Wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten Wie heeft mijn vader vermoord ITA–Ensemble
01 apr '20 t/m 17 mei '20
De jonge schrijver Édouard Louis (1992) is in Frankrijk de grootste literaire sensatie sinds Michel Houellebecq.
Language NP Language no problem Orestes in MosulTheater NTGent / Milo Rau Orestes in Mosul
Sluiten Orestes in Mosul NTGent / Milo Rau
29 okt '19 t/m 30 okt '19
Voor deze bewerking van de oud-Griekse Oresteia – een tragedie over een niet-eindigende reeks moorden uit bloedwraak – trok Milo Rau naar een van de brandhaarden van de wereld, Irak. Hoe kan de keten van geweld eindigen?
Language NP Language no problem The ChildrenTheater Het Nationale Theater / Eric de Vroedt The Children
Sluiten The Children Het Nationale Theater / Eric de Vroedt
01 nov '19 t/m 03 nov '19
Eric de Vroedt regisseert de Broadway-hit The Children. Acteurs Sylvia Poorta, Stefan de Walle en Antoinette Jelgersma nemen ons mee in dit actuele verhaal waarin persoonlijke belangen worden geplaatst tegenover het klimaatprobleem, het grote dilemma van deze tijd.
Language NP Language no problem Waarom de meeste mensen deugenPerspectief Rutger Bregman / Haags College / De Correspondent Waarom de meeste mensen deugen
Sluiten Waarom de meeste mensen deugen Rutger Bregman / Haags College / De Correspondent
11 nov '19
Met overdonderende bewijs en verrassendste verhalen uit de geschiedenis, psychologie, biologie en economie, laat historicus Bregman in dit Correspondent college gebaseerd op zijn nieuwste boek, zien dat mensen niet geneigd zijn tot het slechte, maar juist tot het goede.
Language NP Language no problem OedipusTheater ITA–Ensemble Oedipus
Sluiten Oedipus ITA–Ensemble
14 jan '20
Koning Oedipus is de perfecte tragedie. In het spoor van vele voorgangers regisseert Robert Icke – die eerder in Londen op schitterende wijze de Oresteia herschreef – een eigentijdse, vrije bewerking van eigen hand.