01 feb '20

ANONYMO

Tzeni Argyriou (GR)
Bestel kaarten
1e rang vanaf € 34,50
Sluiten
Brandhaarden 2020
01 feb '20

ANONYMO

Tzeni Argyriou (GR)

ANΩNYMO verbindt traditionele Griekse dans met een hedendaags fenomeen: social media. Zou het heilzaam zijn, vraagt Argyriou, om in een wereld waarin technologie onze levens beheerst, eens terug te gaan naar vroeger?

locatie Rabozaal
aanvang 20:00 u
duur 65 minuten
genre dans
Language no problem


Warming-up 4
19:00 - 19:45
ITA Salon

After talk

21:15

ITA Salon

English spoken


Als technologie ons leven overneemt, is het dan niet tijd om terug te gaan naar het begin? Om naar de bron van de rivier te lopen? ANΩNYMO is een reis naar de bronnen van de dans.

We leven in een wereld waarin onze relaties zich steeds meer online afspelen en waar intermenselijk contact verloopt via touchscreens. Tzeni Argyriou vroeg zich af of het niet heilzaam zou zijn om eens achterom te kijken. Naar de gezamenlijke rituelen van vroeger, die bedoeld waren om ons samen te brengen en de gemeenschap hechter te maken. ANΩNYMO gaat terug naar de tijd toen kunst nog ‘anoniem’ was. Dansen, bijvoorbeeld, waren niet het werk van een choreograaf, maar een collectieve beleving. Traditionele dans was een manier om culturele codes uit te beelden en te verankeren en bracht op die manier mensen en gemeenschappen bij elkaar. Er werd gedanst in tijden van oorlog en van vrede.

Argyriou en haar zeven dansers nemen ons mee in de geschiedenis van dans, die een onderdeel was van alle mijlpalen en rituelen in een mensenlijk leven: geboorte, doop, communie, trouwen en doodgaan. Dans verbindt ons door een fysieke ervaring- en vormt zo een tegengewicht voor de social media die ons juist verder uiteen drijven.

In Griekenland is er zo goed als geen publiek geld voor de kunsten. Zonder particuliere fondsen, en met name zonder het Onassis Centre in Athene, zou het Griekse theater er stukken erger aan toe zijn. Een talent als Tzeni Argyriou kon een start maken dankzij beurzen van de Onassis Foundation. Ze ontwikkelde zich tot choreograaf en mediakunstenaar en die combinatie maakte haar een van de interessantste dansmakers van Griekenland. ANΩNYMO was al eerder te zien in Nederland, twee keer om precies te zijn, maar we vinden dat de voorstelling meer aandacht verdient.

In de pers

‘Zeven generaties uitzonderlijke dansers uit de Griekse danswereld.’
— The Reader
‘Ik wilde de dans opnieuw ontdekken, vooral de nood die er is aan de verbindende kracht van dans, van het samen.’
— Tzeni Argyriou
‘Elementen uit verschillende tijdperken namen ons mee op reis door de tijd; gaven inzicht in het verleden en deden ons nadenken over de toekomst.’
— adARTes
Tzeni Argyriou
Choreograaf
Tzeni Argyriou

Tzeni Argyriou is één van de opvallendste Griekse choreografen van dit moment. In haar werk combineert ze choreografie, theater en mixed media.

Bekijk Profiel

credits

door Tzeni Argyriou
geproduceerd door Onassis Stegi
coproducenten Rencontres chorégraphiques internationales de Seine Saint-Denis (FR), Kalamata International Dance Festival (GR)
onderzoek mede mogelijk gemaakt door Duncan Dance Research Center
tournee mede mogelijk gemaakt door Onassis Stegi
tournee productie Delta Pi

ANΩNYMO premiered in Athens, at the Main Stage of the Onassis Stegi in May

Financieel ondersteund door

Onassis Stegi

Coproducenten

Rencontres chorégraphiques internationales de Seine Saint-Denis
Kalamata International Dance Festival

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem SoproTheater Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT) Sopro
Sluiten Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
29 jan '20 t/m 30 jan '20
Sopro (‘adem’) gaat over het leven achter de theaterschermen. Verteld vanuit het perspectief van de souffleur. Deze persoon is onzichtbaar voor het publiek, maar blaast de mooiste personages op het toneel leven in.
Language NP Language no problem Gran BoleroDans Jesús Rubio Gamo (ES) Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES)
28 jan '20 t/m 29 jan '20
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem LA PLAZATheater El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES) LA PLAZA
Sluiten LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
04 feb '20 t/m 05 feb '20
La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat.
Language NP Language no problem La GioiaTheater Pippo Delbono (IT) La Gioia
Sluiten La Gioia Pippo Delbono (IT)
07 feb '20 t/m 08 feb '20
In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.
Language NP Language no problem MARGEMTheater Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT) MARGEM
Sluiten MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
07 feb '20 t/m 08 feb '20
MARGEM is gebaseerd op het boek Captains of the Sands (1937) - een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia - en duikt in de wereld van de 'captains of the sands' van vandaag, de jonge mensen die in de marge leven.