ANONYMO

Sluiten
Brandhaarden 2020

ANONYMO

Tzeni Argyriou (GR)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
ANONYMO
Tzeni Argyriou (GR)
1e rang vanaf € 34,50

ANΩNYMO verbindt traditionele Griekse dans met een hedendaags fenomeen: social media. Zou het heilzaam zijn, vraagt Argyriou, om in een wereld waarin technologie onze levens beheerst, eens terug te gaan naar vroeger?

locatie Rabozaal
aanvang 20:00 u
duur 65 minuten
genre dans
Language no problem
19:00 ITA Salon Warming-up
21:15 ITA Salon After talk

Als technologie ons leven overneemt, is het dan niet tijd om terug te gaan naar het begin? Om naar de bron van de rivier te lopen? ANΩNYMO is een reis naar de bronnen van de dans.

We leven in een wereld waarin onze relaties zich steeds meer online afspelen en waar intermenselijk contact verloopt via touchscreens. Tzeni Argyriou vroeg zich af of het niet heilzaam zou zijn om eens achterom te kijken. Naar de gezamenlijke rituelen van vroeger, die bedoeld waren om ons samen te brengen en de gemeenschap hechter te maken. ANΩNYMO gaat terug naar de tijd toen kunst nog ‘anoniem’ was. Dansen, bijvoorbeeld, waren niet het werk van een choreograaf, maar een collectieve beleving. Traditionele dans was een manier om culturele codes uit te beelden en te verankeren en bracht op die manier mensen en gemeenschappen bij elkaar. Er werd gedanst in tijden van oorlog en van vrede.

Argyriou en haar zeven dansers nemen ons mee in de geschiedenis van dans, die een onderdeel was van alle mijlpalen en rituelen in een mensenlijk leven: geboorte, doop, communie, trouwen en doodgaan. Dans verbindt ons door een fysieke ervaring- en vormt zo een tegengewicht voor de social media die ons juist verder uiteen drijven.

In Griekenland is er zo goed als geen publiek geld voor de kunsten. Zonder particuliere fondsen, en met name zonder het Onassis Centre in Athene, zou het Griekse theater er stukken erger aan toe zijn. Een talent als Tzeni Argyriou kon een start maken dankzij beurzen van de Onassis Foundation. Ze ontwikkelde zich tot choreograaf en mediakunstenaar en die combinatie maakte haar een van de interessantste dansmakers van Griekenland. ANΩNYMO was al eerder te zien in Nederland, twee keer om precies te zijn, maar we vinden dat de voorstelling meer aandacht verdient.

Za 1 feb 19:00 u | ITA Salon | Warming Up | ANΩNYMO. We spreken met een Susanne Verburg van het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed over immaterieel erfgoed en de waarde van fysieke rituelen en tradities. Naast dat ze veel over dit onderwerp weet, zal zij ook een tegengeluid geven op de boodschap van de voorstelling. Susanne ziet technologische ontwikkelingen ook als een kans om mensen bij elkaar te brengen. Voertaal is Nederlands.

Za 1 feb 21:15 | ITA Salon | Nagesprek |
Tzeni Argyriou schuift aan bij dansdramaturg en journalist Moos van den Broek om na te praten over de voorstelling. Voertaal is Engels.

In de pers

‘Zeven generaties uitzonderlijke dansers uit de Griekse danswereld.’
— The Reader
‘Ik wilde de dans opnieuw ontdekken, vooral de nood die er is aan de verbindende kracht van dans, van het samen.’
— Tzeni Argyriou
‘Elementen uit verschillende tijdperken namen ons mee op reis door de tijd; gaven inzicht in het verleden en deden ons nadenken over de toekomst.’
— adARTes
Tzeni Argyriou
Choreograaf
Tzeni Argyriou

Tzeni Argyriou is één van de opvallendste Griekse choreografen en mediakunstenaars van dit moment. In haar werk combineert ze choreografie, theater en mixed media.

Bekijk Profiel

credits

concept en choreografie Tzeni Argyriou
dans Hermes Malkotsis, Dimitra Mertzani, Konstantinos Papanikolaou, Ioanna Paraskeuopoulou, Stavroula Siamou, Nancy Stamatopoulou, Dimitris Sotiriou
dramaturgie Miguel Angel Melgares
scenografie & visueel concept Vassilis Gerodimos
originele muziek & geluidsontwerp Pepe Garcia Rodriguez
lichtontwerp Vangelis Mountrichas
uitvoering licht Stavros Kariotoglou
kostuumontwerp Ioanna Tsami
geluidsman Ilias Flammos
assistent choreografie & productie Danai Giannakopoulou
productie Onassis Stegi
coproductie met Rencontres chorégraphiques internationales de Seine Saint-Denis (FR), Kalamata International Dance Festival (GR)
uitvoerend producent Konstantinos Sakkas
productie en tourneeplanning Delta Pi
onderzoek mede mogelijk gemaakt door Duncan Dance Research Center

ANΩNYMO premiered in Athens, at the Main Stage of the Onassis Stegi in May

Financieel ondersteund door

Coproducenten

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT) Theater Sopro
Sluiten Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
Sopro (‘adem’) gaat over het leven achter de theaterschermen. Verteld vanuit het perspectief van de souffleur. Deze persoon is onzichtbaar voor het publiek, maar blaast de mooiste personages op het toneel leven in.
Language NP Language no problem Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES) Dans Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES)
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES) Theater LA PLAZA
Sluiten LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat.
Language NP Language no problem La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT) Theater La Gioia
Sluiten La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT)
In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.
Language NP Language no problem MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT) Theater MARGEM
Sluiten MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
MARGEM is gebaseerd op het boek Captains of the Sands (1937), een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia.