Atmen

Sluiten

Atmen

Nicole Beutler Projects / Nicole Beutler

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Atmen
Nicole Beutler Projects / Nicole Beutler

In ATMEN verwelkomt Nicole Beutler je in een onontdekt stukje toekomst; het is 2200. Een pulserend, vibrerend en ademend paradijs waarin de natuur haar plek heroverd heeft. Het rode pluche in de theaterzaal maakt nu deel uit van een levend ecosysteem. De ruïne is overwoekerd door bacteriën, flora, fauna en glimmende schimmels. Samen met hybride wezens wordt het publiek onderdeel van dit ecosysteem, waarin de vier zangers van de bekroonde dansopera 8: METAMORPHOSIS romantische natuurliederen zingen.

Duur 90 minuten
Genre dans
Taal diverse talen

ATMEN


Onder het maanlicht huilt een wolf en twee dansers ontmoeten elkaar. Samen met de levende ruimte bewegen ze op muziek van verloren radiogolven, ruisende bladeren en elektronische muziekcomposities van onze huiscomponist Gary Shepherd. Deze composities zijn geïnspireerd op overblijfselen van Schubert liederen.

Beeldend kunstenaar Heleen Blanken laat doormiddel van driedimensionale videobeelden de schouwburg overwoekeren met veerkrachtige natuur. Diep in deze vibrerende, spelonkachtige diepten, op de bodem van een post-apocalyptische realiteit krijgt de wilde belofte van een onvoorstelbare toekomst geleidelijk vorm.

De tweede deel van de trilogie: RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity) is een immersieve theaterervaring. We reizen door een experiment, een speculatieve fictie waar we constante collectieve transformatie contempleren in een overgroeide ruïne.

-|-
In het eerste deel van de trilogie: GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole, keken we naar het einde van de door mensen gemaakte wereld, als naar een film zonder happy end. In ATMEN laten Beutler en haar team het publiek weer op adem komen met een ruimte vol leven, potentie en verandering. In het laatste deel van de trilogie zal er een nieuwe balans gevonden worden.

Deze trilogie creëert een ruimte waar de performers en het publiek, samen reflecteren op wat het is om mens te zijn in deze wereld. Theater biedt de kans om kritisch na te denken over de toekomst van de mensheid op de planeet. Beutler wil de toeschouwer raken door nieuwe perspectieven aan te bieden, door bestaande concepten open te breken op zoek naar nieuwe, onverwachte verbindingen, en zo potentie voor een hoopvolle visie op de toekomst te genereren.

Deze voorstelling wordt gepresenteerd als onderdeel van een samenwerking tussen Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Amsterdam Dance Event (ADE).

Impact programma rondom ATMEN

Rondom ATMEN presenteert Nicole Beutler Projects een impact programma met lezingen, gesprekken en ontmoetingen waarin we dieper ingaan op onze relatie tot de planeet. Samen onderzoeken we de mogelijkheid om vanuit een meer-dan-menselijk perspectief naar de verre toekomst te kijken.


Stel: je plant een boom op het plein voor de schouwburg, en stel dat die daar zonder menselijke inmenging, 400 jaar mag leven. Hoe ziet die boom zijn omgeving veranderen? In wat voor wereld planten we hem?

De avond start op 18 oktober met een korte lezing van de denker des vaderlands Marjan Slob en op 19 oktober van filosoof Lisa Doeland. Daarna zijn de films Songs from the compost en The Underground Astronaut afwisselend te bezoeken. Midden op de avond is er in de pleinfoyer een bijzonder panelgesprek. Deelnemers aan dit gesprek adopteren een plant en verbeelden onder begeleiding van een ‘spreker van de levenden’ diens toekomst. Waar leeft dit organisme graag, hoe zal het zich de komende jaren ontwikkelen, en van welke avonturen en drama’s zullen zij en hun nakomelingen getuige zijn in de wildernis van de tijd?
-|-
Na het gesprek is het tijd voor actie. Iedereen wordt uitgenodigd hun plant mee te nemen om die thuis, of als ‘guerillia gardener’ in de buurt, een plek te geven, en zich zo in het kleine te ontfermen over de toekomst.

Te gast zijn onder anderen kunstenaarscollectief The Sunflower Soup, de Onkruideniers, Neal Powless, Stijn Nollen, Lisa Doeland en Marjan Slob.

Verder kan Je deze avond ook genieten van een inleidende podcast en een kledingruilmarkt! Kom op tijd, en neem je oude kleren mee en misschien ga je naar huis met een nieuwe blouse.

DE SALON


MARJAN SLOB
18 oktober, 18:00 - 18:30 in de Salon

Marjan Slob is onze 'Denker des Vaderlands' en werkt al meer dan twintig jaar als zelfstandig filosoof, spreker en essayist. Ze ziet het als haar missie om inzicht en begrip te vergroten zonder het contact met de werkelijkheid te verliezen.

LISA DOELAND
19 oktober, 18:00 - 18:30 in de Salon

Lisa Doeland is filosoof en schrijfster. Recent verscheen haar boek Apocalypsofie. Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën (2023).

-|-
SONGS FROM THE COMPOST: MUTATING BODIES IMPLODING STARS
18 en 19 oktober, 18:30 – 23:30 in de Salon

Een korte film van Egle Budvytyte die een licht op de kwetsbaarheid van het ecologisch evenwicht en de onderlinge verbondenheid van de mens en niet-mens.

Duur: 28 minuten.

THE UNDERGROUND ASTRONAUT
18 en 19 oktober, 18:30 – 23:30 in de Salon

The Underground Astronaut is een Ammodo documentaire waarin evolutionair bioloog Toby Kiers wordt gevolgd op haar missie om wereldwijde schimmelnetwerken in kaart te brengen en te begrijpen, voordat het te laat is. Een geurige en urgente reis naar het ondergrondse. “No fungi, no future.”

Duur: 17 minuten.

ROTONDE


INLEIDING
Pak een silent disco koptelefoon en luister naar de inleidende podcast op de voorstelling van artistiek coördinator Justa ter Haar.

SUNFLOWER SOUP
Een expositie van het kunstenaarscollectief de Sunflower Soup die kunst en activisme treffend combineren in hun werk.
-|-
KLEDINGSWAP
Ruil je kleding die je niet meer draagt maar te mooi om weg te gooien, hier in en/ of scoor je nieuwe prachtige outfit.

BIBLIOTHEEK
Verdiep je in de lees en luistertips van choreograaf en theatermaker Nicole Beutler. Hier vind je een greep uit de bibliotheek die de voorstelling ATMEN geïnspireerd hebben.

PLEIN FOYER - PANELGESPREK


Een bijzonder panel gesprek waar Bonnie Chopard het gesprek opent. In de rol van ‘Spreker voor de levenden’ verbonden aan Zoöps werkt zij samen met organisaties die zich committeren aan een nieuwe houding: van antropocentrisch naar symbiotisch.

ZOÖP is een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor 'leven') behartigt. In een wereld waarin het klimaat uit de bocht vliegt en ecosystemen onder druk staan is de mens op zoek is naar een evenwichtige en houdbare relatie met de natuur. -|-
Dit alternatieve organisatiemodel biedt een radicale hervorming waarbij de stem van het anders-dan-menselijk-leven wordt gehoord.

Deelnemers adopteren een plant, en verbeelden gezamenlijk diens toekomst. Na het gesprek is het tijd voor actie. U wordt uitgenodigd uw plant mee te nemen om die thuis, of als ‘guerrilla gardener’ in de buurt, een plek te geven, en zich zo in het kleine te ontfermen over de grote toekomst.

CREDITS


concept en regie Nicole Beutler

In nauwe samenwerking met het team

performance en zang Hillary Blake Firestone, Revé Ter Borg, Arnout Lems, Dominic Krämer, Felix Schellekens, Timo Tembuyser
muziekcompositie Gary Shepherd
muziek Franz Schubert
videokunst Heleen Blanken
scenografie en licht Julian Maiwald
dramaturgie Igor Dobričić
kostuum Jessica Helbach
artistieke assistentie Justa ter Haar
repetitor Catarina Ferreira da Silva
sound design Ruben Kieftenbelt
regie assistentie Konstantinos Chatzikypraios

-|-
understudy dans en zang Salya Berrraf
repetitor en tour management Joao Dinis Pinho
hoofd techniek en video techniek Hans-Peter Hulsscher
geluid techniek Valentijn Berckhout
1ste inspicient en video techniek Durante van Kuijk
licht techniek Thijs Kempers
productie Yonina van Geel
marketing Shewska Verberne en Alma Hoekstra
een productie van Nicole Beutler Projects
gemaakt in co-productie met Internationaal Theater Amsterdam, Parktheater Eindhoven
gemaakt met de steun van Opera Ballet Vlaanderen - Vonk
mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Fonds Podiumkunsten Den Haag, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fast Forward, AMMODO, stichting DOEN (Vriendenloterij), Fonds 21

met veel dank aan Neal Powless (words that come before all others), Joao Dinis Pinho (rehearsal director), Nicole Geertruida (outside eye), Alexander Nieuwenhuis (survival training), Nicholas Kraemer (inspiratie), David Wendt (technisch textiel), Beathe Weckesser, Eva Villanueva

voor mijn ouders en onze dochter Sophie Luca Shepherd

meer dans

Language NP Language no problem Hatched Ensemble Mamela Nyamza Dans Hatched Ensemble
Sluiten Hatched Ensemble Mamela Nyamza
20 mei '24 t/m 21 mei '24
HATCHED ENSEMBLE is de uitbreiding van Mamela Nyamza's originele en veelgeprezen solowerk HATCHED uit 2008, een autobiografisch werk waarin de choreografe reflecteerde op haar leven als moeder, lesbienne en kunstenaar.
Language NP Language no problem SPRING Introdans Dans SPRING
Sluiten SPRING Introdans
21 mei '24 t/m 22 mei '24
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans SPRING, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti.
Language NP Language no problem Elements of Freestyle ISH Dance Collective Dans Elements of Freestyle
Sluiten Elements of Freestyle ISH Dance Collective
28 mei '24
Spectaculaire show met skate, freerunning en BMX waardoor je met een andere blik naar urban arts kijkt.
Language NP Language no problem Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11 Dans Eu não sou só eu em mim
Sluiten Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11
14 jun '24 t/m 16 jun '24
Een van de belangrijkste en gewaagdste dansgezelschappen van Brazilië brengt een energieke voorstelling waarin identiteit en uniciteit worden bevraagd en bevestigd door middel van dans, technologie en filosofie.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.
Language NP Language no problem SCARBO Ioannis Mandafounis (DE/GR) / Dresden Frankfurt Dance Company Dans SCARBO
Sluiten SCARBO Ioannis Mandafounis (DE/GR) / Dresden Frankfurt Dance Company
03 jul '24 t/m 04 jul '24
Intimiteit en virtuositeit in solo over menselijke veerkracht.
Language NP Language no problem Age of Content Ballet National de Marseille / (LA)HORDE (FR) Dans Age of Content
Sluiten Age of Content Ballet National de Marseille / (LA)HORDE (FR)
03 jul '24 t/m 05 jul '24
Bloedstollende danshybride 2.0 langs metaverse en avatars.
Language NP Language no problem Manual Focus Mette Ingvartsen (DK/BE) Dans Manual Focus
Sluiten Manual Focus Mette Ingvartsen (DK/BE)
04 jul '24 t/m 05 jul '24
Het lichaam ondersteboven en binnenstebuiten
Language NP Language no problem Lapis Lazuli Euripides Laskaridis (GR) Dans Lapis Lazuli
Sluiten Lapis Lazuli Euripides Laskaridis (GR)
04 jul '24 t/m 05 jul '24
Het werk van ‘verbeeldingsmagiër’ Euripides Laskaridis wordt omschreven als surrealistisch, krankzinnig en Felliniaans. Zijn nieuwste, Lapis Lazuli, is een poëtische en groteske fabel die de grootsheid en tekortkomingen van de mensheid verkent, een burlesk verhaal waarin chaos centraal staat.
Language NP Language no problem Corpus Criolla Faizah Grootens (NL) / KIP Republic Dans Corpus Criolla
Sluiten Corpus Criolla Faizah Grootens (NL) / KIP Republic
05 jul '24 t/m 06 jul '24
Teder, kwetsbaar en sensitief onderzoek naar de Creoolse lichaamstaal
Language NP Language no problem Monument 0.10: The Living Monument Carte Blanche (NO) / Eszter Salamon (HU/DE) Dans Monument 0.10: The Living Monument
Sluiten Monument 0.10: The Living Monument Carte Blanche (NO) / Eszter Salamon (HU/DE)
05 jul '24 t/m 06 jul '24
Een grandioos stilleven van kleur en beweging, knagend aan de tijd.
Language NP Language no problem Double bill: Fantasie Minor & AeReA Marco da Silva Ferreira (PT) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (DE/IT) Dans Double bill: Fantasie Minor & AeReA
Sluiten Double bill: Fantasie Minor & AeReA Marco da Silva Ferreira (PT) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (DE/IT)
05 jul '24
Op vrijdag 5 juli zie je in het Openluchttheater een double bill met Fantasie Minor van Marco da Silva Ferreira en AeReA van Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi.
Language NP Language no problem Insel Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE) Dans Insel
Sluiten Insel Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE)
06 jul '24 t/m 07 jul '24
Confrontatie met jezelf als vruchtbare bodem voor verbinding.
Language NP Language no problem All of My Love Ioanna Paraskevopoulou (GR) Dans All of My Love
Sluiten All of My Love Ioanna Paraskevopoulou (GR)
07 jul '24 t/m 08 jul '24
Hoe verklank je gevoelens van verlies over alles wat voorbijgaat?
Language NP Language no problem After After Arno Schuitemaker (NL) Dans After After
Sluiten After After Arno Schuitemaker (NL)
07 jul '24 t/m 08 jul '24
Hoe kunnen we nieuwe werelden creëren?
Language NP Language no problem umuko Dorothée Munyaneza (RW/FR) / Cia. Kadidi Dans umuko
Sluiten umuko Dorothée Munyaneza (RW/FR) / Cia. Kadidi
07 jul '24 t/m 08 jul '24
Dromen over het Rwanda van morgen zonder de verschrikking te vergeten.
Language NP Language no problem Repertoire N.2 Davi Pontes & Wallace Ferreira (BR) Dans Repertoire N.2
Sluiten Repertoire N.2 Davi Pontes & Wallace Ferreira (BR)
08 jul '24 t/m 09 jul '24
Naakt tot op het bot. Nou ja, bijna naakt dan: de Braziliaanse performers Davi Pontes en Wallace Ferreira dragen alleen een paar sneakers en Nike-sokken. Ruim baan voor het lichaam in zijn puurste vorm, doordrenkt met kracht, humor en politiek.
Language NP Language no problem VOICE NOISE Jan Martens (BE) / GRIP Dans VOICE NOISE
Sluiten VOICE NOISE Jan Martens (BE) / GRIP
08 jul '24 t/m 09 jul '24
Stap binnen in het universum van vrouwenstemmen.
Language NP Language no problem aCORdo Alice Ripoll (BR) / Cia. REC Dans aCORdo
Sluiten aCORdo Alice Ripoll (BR) / Cia. REC
10 jul '24
Intense dans over de rauwe realiteit van het Brazilië van vandaag.
Language NP Language no problem On Stage Maria Hassabi (GR) Dans On Stage
Sluiten On Stage Maria Hassabi (GR)
10 jul '24 t/m 11 jul '24
In meditatieve hyperfocus kijken naar de mens.
Language NP Language no problem 21 pornographies Mette Ingvartsen (DK/BE) Dans 21 pornographies
Sluiten 21 pornographies Mette Ingvartsen (DK/BE)
10 jul '24 t/m 11 jul '24
Scherend langs de evolutie van de pornografie.
Language NP Language no problem Zona Franca Alice Ripoll (BR) / Cia Suave Dans Zona Franca
Sluiten Zona Franca Alice Ripoll (BR) / Cia Suave
11 jul '24 t/m 12 jul '24
Spetterend gemeenschapsritueel als schreeuw van de jonge Braziliaanse generatie
Language NP Language no problem Here whilst we walk Gustavo Ciríaco (BR) & Andrea Sonnberger (AT) Dans Here whilst we walk
Sluiten Here whilst we walk Gustavo Ciríaco (BR) & Andrea Sonnberger (AT)
12 jul '24 t/m 13 jul '24
De groep als een mobiele sculptuur in het Amsterdamse stadslandschap.
Language NP Language no problem Fairy Tales Johana Pocková & Sabina Bocková (CZ) / POCKETART Dans Fairy Tales
Language NP Language no problem Closed Eyes Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam Dans Closed Eyes
Sluiten Closed Eyes Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam
12 jul '24 t/m 13 jul '24
In het magistrale dansconcert Closed Eyes vertelt choreograaf Alida Dors een even persoonlijk als politiek verhaal. Met een mix van spoken word, dans, muziek en indringende videobeelden keert ze in de voorstelling terug naar de plek van haar voorouders.
Language NP Language no problem Double bill: Étude des hommes & TARANTO ALEATORIO Patricia van Deutekom (NL) / María del Mar Suárez, La Chachi (ES) Dans Double bill: Étude des hommes & TARANTO ALEATORIO
Sluiten Double bill: Étude des hommes & TARANTO ALEATORIO Patricia van Deutekom (NL) / María del Mar Suárez, La Chachi (ES)
12 jul '24
Op vrijdag 12 juli zie je in het Openluchttheater een double bill met étude des hommes van Patricia van Deutekom en TARANTO ALEATORIO van Maria del Mar Suárez.
Language NP Language no problem OFF VENUE Julidans x WhyNot Dans OFF VENUE
Sluiten OFF VENUE Julidans x WhyNot
13 jul '24 t/m 14 jul '24
OFF VENUE, een samenwerking van Juildans met performancefestival WhyNot, biedt een uitgelezen kans om Amsterdam op een nieuwe manier te ontdekken.
Language NP Language no problem Still life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests Dans Still life
Sluiten Still life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests
13 jul '24 t/m 15 jul '24
Geïnspireerd door de radicale Japanse butoh-dans en de menselijke stem gaat Alan Lucien Øyen op zoek naar een verbinding met de wereld en pure menselijke expressie.
Language NP Language no problem Faith Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT Dans Faith
Sluiten Faith Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT
13 jul '24 t/m 14 jul '24
In een unieke combinatie van explosieve dans, Marokkaanse Gnawa-trance en datagestuurde elektronica verkennen negen dansers en vijf muzikanten de spirituele ruimtes tussen traditie en vooruitgang.
Language NP Language no problem Témoin Saïdo Lehlouh Dans Témoin
Sluiten Témoin Saïdo Lehlouh
20 aug '24 t/m 22 aug '24
Dit jaar slaat ITA wederom de handen ineen met hiphopdansfestival Summer Dance Forever voor een programma vol fenomenale dansperformances!
Language NP Language no problem S.T.U.C.K. / Traplord Mounia Nassangar / Ivan Michael Blackstock Dans S.T.U.C.K. / Traplord
Sluiten S.T.U.C.K. / Traplord Mounia Nassangar / Ivan Michael Blackstock
22 aug '24
Dit jaar slaat ITA wederom de handen ineen met hiphopdansfestival Summer Dance Forever voor een programma vol fenomenale dansperformances!
Language NP Language no problem Romeo & Julia HNTJong / Het Nationale Theater / IRC / Noël Fischer theater-jongeren Romeo & Julia
Sluiten Romeo & Julia HNTJong / Het Nationale Theater / IRC / Noël Fischer
25 sep '24 t/m 27 sep '24
Een spectaculaire remake van Shakespeares beroemde verhaal over liefde, vriendschap en verraad. De 13-koppige topcast van acteurs en dansers met Vanja Rukavina (Romeo) & Soumaya Ahouaoui (Julia) vertelt het spetterende verhaal over hopeloze liefde en onmogelijke keuzes.
Language NP Language no problem Architecture of the Invisible Nederlands Dans Theater 1 Dans Architecture of the Invisible
Sluiten Architecture of the Invisible Nederlands Dans Theater 1
08 okt '24 t/m 10 okt '24
In Architecture of the Invisible presenteert NDT 1 de wereldpremière van Christos Papadopoulos, een nieuwe stem voor Nederlands Dans Theater, en danst de bestaande werken Vanishing Twin (2008) en Clowns (2016) van Jiří Kylián en Hofesh Shechter.
Language NP Language no problem Heroes Introdans Dans Heroes
Sluiten Heroes Introdans
23 okt '24 t/m 24 okt '24
Rijkgevarieerde premièremix van uiterst fysieke, dynamische dans.
Language NP Language no problem EUTERPIANS LeineRoebana Dans EUTERPIANS
Sluiten EUTERPIANS LeineRoebana
26 okt '24 t/m 27 okt '24
EUTERPIANS van LeineRoebana verbindt de vreugde en creativiteit van muze Euterpe met de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het martiale van de Amazones. Ze maakt de kracht van vrouwen door de eeuwen heen zichtbaar.
Language NP Language no problem Lucid variations Nederlands Dans Theater 2 Dans Lucid variations
Sluiten Lucid variations Nederlands Dans Theater 2
08 nov '24 t/m 10 nov '24
Door de terugkeer van Folkå (2021) krijgen we een kans om de opvallende narratief en esthetiek van Marcos Morau mee te maken. Daarnaast toont Nadav Zelner, in zijn nieuwe werk, zijn passies voor dans en muziek in een complexe choreografie die de artistieke virtuositeit van de dansers inspireert.
Language NP Language no problem We, Us and other Games Spellbound Contemporary Ballet / Dunja Jocic Dans We, Us and other Games
Sluiten We, Us and other Games Spellbound Contemporary Ballet / Dunja Jocic
11 nov '24
Filmische, internationale dansproductie als hallucinante reis door het digitale onderbewustzijn.
Language NP Language no problem Toban X_YUSUF_BOSS / Mohamed Yusuf Boss Dans Toban
Sluiten Toban X_YUSUF_BOSS / Mohamed Yusuf Boss
25 nov '24
TOBAN onthult de realiteit van ongelijkheid in een krachtige viering van dans en persoonlijke verhalen doordrenkt met expressie, verzet en ongeëvenaarde veerkracht.
Language NP Language no problem After After Arno Schuitemaker Dans After After
Sluiten After After Arno Schuitemaker
03 dec '24
Hoe kunnen we nieuwe werelden creëren?
Language NP Language no problem Renaissance Igone de Jongh Dans Renaissance
Sluiten Renaissance Igone de Jongh
10 dec '24 t/m 11 dec '24
Ontdek de betoverende wereld van Igone de Jongh en Merijn Rademaker in het nieuwe meesterwerk, Renaissance. Igone en Marijn brengen hun artistieke vrijheid op meesterlijke wijze tot uiting in vijf unieke choreografieën.