Atmen

Sluiten

Atmen

Nicole Beutler Projects / Nicole Beutler

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Atmen
Nicole Beutler Projects / Nicole Beutler

In ATMEN verwelkomt Nicole Beutler je in een onontdekt stukje toekomst; het is 2200. Een pulserend, vibrerend en ademend paradijs waarin de natuur haar plek heroverd heeft. Het rode pluche in de theaterzaal maakt nu deel uit van een levend ecosysteem. De ruïne is overwoekerd door bacteriën, flora, fauna en glimmende schimmels. Samen met hybride wezens wordt het publiek onderdeel van dit ecosysteem, waarin de vier zangers van de bekroonde dansopera 8: METAMORPHOSIS romantische natuurliederen zingen.

Duur 90 minuten
Genre dans
Taal diverse talen

ATMEN


Onder het maanlicht huilt een wolf en twee dansers ontmoeten elkaar. Samen met de levende ruimte bewegen ze op muziek van verloren radiogolven, ruisende bladeren en elektronische muziekcomposities van onze huiscomponist Gary Shepherd. Deze composities zijn geïnspireerd op overblijfselen van Schubert liederen.

Beeldend kunstenaar Heleen Blanken laat doormiddel van driedimensionale videobeelden de schouwburg overwoekeren met veerkrachtige natuur. Diep in deze vibrerende, spelonkachtige diepten, op de bodem van een post-apocalyptische realiteit krijgt de wilde belofte van een onvoorstelbare toekomst geleidelijk vorm.

De tweede deel van de trilogie: RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity) is een immersieve theaterervaring. We reizen door een experiment, een speculatieve fictie waar we constante collectieve transformatie contempleren in een overgroeide ruïne.

-|-
In het eerste deel van de trilogie: GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole, keken we naar het einde van de door mensen gemaakte wereld, als naar een film zonder happy end. In ATMEN laten Beutler en haar team het publiek weer op adem komen met een ruimte vol leven, potentie en verandering. In het laatste deel van de trilogie zal er een nieuwe balans gevonden worden.

Deze trilogie creëert een ruimte waar de performers en het publiek, samen reflecteren op wat het is om mens te zijn in deze wereld. Theater biedt de kans om kritisch na te denken over de toekomst van de mensheid op de planeet. Beutler wil de toeschouwer raken door nieuwe perspectieven aan te bieden, door bestaande concepten open te breken op zoek naar nieuwe, onverwachte verbindingen, en zo potentie voor een hoopvolle visie op de toekomst te genereren.

Deze voorstelling wordt gepresenteerd als onderdeel van een samenwerking tussen Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Amsterdam Dance Event (ADE).

Impact programma rondom ATMEN

Rondom ATMEN presenteert Nicole Beutler Projects een impact programma met lezingen, gesprekken en ontmoetingen waarin we dieper ingaan op onze relatie tot de planeet. Samen onderzoeken we de mogelijkheid om vanuit een meer-dan-menselijk perspectief naar de verre toekomst te kijken.


Stel: je plant een boom op het plein voor de schouwburg, en stel dat die daar zonder menselijke inmenging, 400 jaar mag leven. Hoe ziet die boom zijn omgeving veranderen? In wat voor wereld planten we hem?

De avond start op 18 oktober met een korte lezing van de denker des vaderlands Marjan Slob en op 19 oktober van filosoof Lisa Doeland. Daarna zijn de films Songs from the compost en The Underground Astronaut afwisselend te bezoeken. Midden op de avond is er in de pleinfoyer een bijzonder panelgesprek. Deelnemers aan dit gesprek adopteren een plant en verbeelden onder begeleiding van een ‘spreker van de levenden’ diens toekomst. Waar leeft dit organisme graag, hoe zal het zich de komende jaren ontwikkelen, en van welke avonturen en drama’s zullen zij en hun nakomelingen getuige zijn in de wildernis van de tijd?
-|-
Na het gesprek is het tijd voor actie. Iedereen wordt uitgenodigd hun plant mee te nemen om die thuis, of als ‘guerillia gardener’ in de buurt, een plek te geven, en zich zo in het kleine te ontfermen over de toekomst.

Te gast zijn onder anderen kunstenaarscollectief The Sunflower Soup, de Onkruideniers, Neal Powless, Stijn Nollen, Lisa Doeland en Marjan Slob.

Verder kan Je deze avond ook genieten van een inleidende podcast en een kledingruilmarkt! Kom op tijd, en neem je oude kleren mee en misschien ga je naar huis met een nieuwe blouse.

DE SALON


MARJAN SLOB
18 oktober, 18:00 - 18:30 in de Salon

Marjan Slob is onze 'Denker des Vaderlands' en werkt al meer dan twintig jaar als zelfstandig filosoof, spreker en essayist. Ze ziet het als haar missie om inzicht en begrip te vergroten zonder het contact met de werkelijkheid te verliezen.

LISA DOELAND
19 oktober, 18:00 - 18:30 in de Salon

Lisa Doeland is filosoof en schrijfster. Recent verscheen haar boek Apocalypsofie. Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën (2023).

-|-
SONGS FROM THE COMPOST: MUTATING BODIES IMPLODING STARS
18 en 19 oktober, 18:30 – 23:30 in de Salon

Een korte film van Egle Budvytyte die een licht op de kwetsbaarheid van het ecologisch evenwicht en de onderlinge verbondenheid van de mens en niet-mens.

Duur: 28 minuten.

THE UNDERGROUND ASTRONAUT
18 en 19 oktober, 18:30 – 23:30 in de Salon

The Underground Astronaut is een Ammodo documentaire waarin evolutionair bioloog Toby Kiers wordt gevolgd op haar missie om wereldwijde schimmelnetwerken in kaart te brengen en te begrijpen, voordat het te laat is. Een geurige en urgente reis naar het ondergrondse. “No fungi, no future.”

Duur: 17 minuten.

ROTONDE


INLEIDING
Pak een silent disco koptelefoon en luister naar de inleidende podcast op de voorstelling van artistiek coördinator Justa ter Haar.

SUNFLOWER SOUP
Een expositie van het kunstenaarscollectief de Sunflower Soup die kunst en activisme treffend combineren in hun werk.
-|-
KLEDINGSWAP
Ruil je kleding die je niet meer draagt maar te mooi om weg te gooien, hier in en/ of scoor je nieuwe prachtige outfit.

BIBLIOTHEEK
Verdiep je in de lees en luistertips van choreograaf en theatermaker Nicole Beutler. Hier vind je een greep uit de bibliotheek die de voorstelling ATMEN geïnspireerd hebben.

PLEIN FOYER - PANELGESPREK


Een bijzonder panel gesprek waar Bonnie Chopard het gesprek opent. In de rol van ‘Spreker voor de levenden’ verbonden aan Zoöps werkt zij samen met organisaties die zich committeren aan een nieuwe houding: van antropocentrisch naar symbiotisch.

ZOÖP is een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor 'leven') behartigt. In een wereld waarin het klimaat uit de bocht vliegt en ecosystemen onder druk staan is de mens op zoek is naar een evenwichtige en houdbare relatie met de natuur. -|-
Dit alternatieve organisatiemodel biedt een radicale hervorming waarbij de stem van het anders-dan-menselijk-leven wordt gehoord.

Deelnemers adopteren een plant, en verbeelden gezamenlijk diens toekomst. Na het gesprek is het tijd voor actie. U wordt uitgenodigd uw plant mee te nemen om die thuis, of als ‘guerrilla gardener’ in de buurt, een plek te geven, en zich zo in het kleine te ontfermen over de grote toekomst.

CREDITS


concept en regie Nicole Beutler

In nauwe samenwerking met het team

performance en zang Hillary Blake Firestone, Revé Ter Borg, Arnout Lems, Dominic Krämer, Felix Schellekens, Timo Tembuyser
muziekcompositie Gary Shepherd
muziek Franz Schubert
videokunst Heleen Blanken
scenografie en licht Julian Maiwald
dramaturgie Igor Dobričić
kostuum Jessica Helbach
artistieke assistentie Justa ter Haar
repetitor Catarina Ferreira da Silva
sound design Ruben Kieftenbelt
regie assistentie Konstantinos Chatzikypraios

-|-
understudy dans en zang Salya Berrraf
repetitor en tour management Joao Dinis Pinho
hoofd techniek en video techniek Hans-Peter Hulsscher
geluid techniek Valentijn Berckhout
1ste inspicient en video techniek Durante van Kuijk
licht techniek Thijs Kempers
productie Yonina van Geel
marketing Shewska Verberne en Alma Hoekstra
een productie van Nicole Beutler Projects
gemaakt in co-productie met Internationaal Theater Amsterdam, Parktheater Eindhoven
gemaakt met de steun van Opera Ballet Vlaanderen - Vonk
mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Fonds Podiumkunsten Den Haag, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fast Forward, AMMODO, stichting DOEN (Vriendenloterij), Fonds 21

met veel dank aan Neal Powless (words that come before all others), Joao Dinis Pinho (rehearsal director), Nicole Geertruida (outside eye), Alexander Nieuwenhuis (survival training), Nicholas Kraemer (inspiratie), David Wendt (technisch textiel), Beathe Weckesser, Eva Villanueva

voor mijn ouders en onze dochter Sophie Luca Shepherd

meer dans

Language NP Language no problem A Forsythe evening Nederlands Dans Theater 1 Dans A Forsythe evening
Sluiten A Forsythe evening Nederlands Dans Theater 1
19 dec '23 t/m 22 dec '23
William Forsythe vernieuwde de internationale danswereld met zijn dynamische benadering van de kunstvorm. Na een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt NDT ernaar uit om A Forsythe Evening opnieuw te presenteren.
Language NP Language no problem Falaise Baro D'Evel Dans Falaise
Sluiten Falaise Baro D'Evel
05 jan '24 t/m 06 jan '24
ITA heeft het internationale multidisciplinaire gezelschap Baro d’evel uitgenodigd voor de Nederlandse première van Falaise.
Language NP Language no problem Closed Eyes Theater Rotterdam / Alida Dors Dans Closed Eyes
Sluiten Closed Eyes Theater Rotterdam / Alida Dors
06 jan '24 t/m 07 jan '24
In deze nieuwe voorstelling van Alida Dors laat je je door dans, film, muziek en spoken word meevoeren naar Ganzee, een verzonken dorp in het Brokopondo meer in Suriname.
Language NP Language no problem Pinocchio Effect Scapino Ballet Rotterdam / MAAS Theater & Dans dans-familie Pinocchio Effect
Sluiten Pinocchio Effect Scapino Ballet Rotterdam / MAAS Theater & Dans
22 jan '24 t/m 23 jan '24
Een familievoorstelling voor iedereen van 10 tot 110 jaar vol humor en ernst over iets wat we allemaal doen: liegen.
Language NP Language no problem Song of the Dark Forest Scapino Ballet Rotterdam / Opera2Day / Doelenensemble Dans Song of the Dark Forest
Sluiten Song of the Dark Forest Scapino Ballet Rotterdam / Opera2Day / Doelenensemble
23 jan '24 t/m 24 jan '24
Song of the dark forest is een aangrijpende, meeslepende en troostrijke voorstelling, uitgevoerd door de volledige groep dansers van Scapino, een operazanger en live muziek door het DoelenEnsemble.
Language NP Language no problem Love to Death Lemi Ponifasio Dans Love to Death
Sluiten Love to Death Lemi Ponifasio
27 jan '24 t/m 28 jan '24
Lemi Ponifasio brengt een Mapuche-zanger en -componist en een bailaora (flamenco-danseres) samen op het podium om met ons te praten over twee werelden door middel van hun lichamen en verhalen.
Language NP Language no problem From Here Now Far Nederlands Dans Theater 1 Dans From Here Now Far
Sluiten From Here Now Far Nederlands Dans Theater 1
14 feb '24 t/m 16 feb '24
From Here Now Far is een zoektocht naar kruisbestuivingen tussen dans, theater, kunst en leven waarin de toeschouwer wordt uitgenodigd om zijn ideeën over dans- en danstheater op te rekken.
Language NP Language no problem 10 Junior Company / Het Nationale Ballet Dans 10
Sluiten 10 Junior Company / Het Nationale Ballet
12 mrt '24 t/m 13 mrt '24
Vier eigentijdse premières, één klassiek meesterwerk
Language NP Language no problem ZIEL Conny Janssen Danst Dans ZIEL
Sluiten ZIEL Conny Janssen Danst
01 apr '24 t/m 02 apr '24
Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?
Language NP Language no problem The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2 Dans The beauty of it all
Sluiten The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2
03 apr '24 t/m 05 apr '24
The beauty of it all slaat de ultieme balans tussen het eren van de nalatenschap van Nederlands Dans Theater (NDT) en zijn rijke repertoire, en het creëren van ruimte voor nieuwe artistieke stemmen die het gezelschap van verrassende perspectieven voorzien.
Language NP Language no problem Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young Dans Assembly Hall
Sluiten Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young
22 apr '24 t/m 24 apr '24
Assembly hall is de nieuwste voorstelling van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, opgericht door choreograaf Crystal Pite, viert in april haar Nederlandse première in ITA.
Language NP Language no problem WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans WE, the EYES
Sluiten WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
02 mei '24
WE, the EYES wil perspectieven ter discussie stellen in een maatschappij in crisis en claimt verandering.
Language NP Language no problem SPRING Introdans Dans SPRING
Sluiten SPRING Introdans
21 mei '24 t/m 22 mei '24
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti.
Language NP Language no problem MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin Dans MOMO
Sluiten MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin
26 mei '24 t/m 28 mei '24
Met een soundtrack die voornamelijk bestaat uit het album Landfall van de legendarische Laurie Anderson en het Kronos Quartet, één van de belangrijkste hedendaagse klassieke muziek ensembles, ontvouwt zich op het podium een gedeelde passie van diep verdriet en schoonheid.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.