Desirée
Een aangrijpend verhaal over een jonge zwarte vrouw, een jonge moeder, die worstelt met haar demonen en haar mentale gezondheid. Geïnspireerd door een verhaal dat in 1980 in de New York Times verscheen, maar dat aan actualiteit niets heeft verloren.
Festival Lieve Stad, 750
Duur 75 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
Desirée
Desirée vertelt het verhaal van een gemarginaliseerde jonge zwarte vrouw die opbokst tegen uitsluiting en institutioneel racisme. Terwijl ze langzaam wegzakt in een droomwereld tussen realiteit, waanzin en hoop, biedt Desirée een onvervalste blik op de uitdagingen die veel jonge mensen vandaag de dag ervaren.
Desirée is geschreven door Norman de Palm en Felix de Rooy in 1980 en wordt opnieuw door RIGHTABOUTNOW INC. naar het theater gebracht door Ritzah Statia (spel) en Marjorie Boston (regie).
De Palm en De Rooy hebben hun prijswinnende toneeltekst geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, gepubliceerd in de New York Times (’80), dat basis was voor een theatermonoloog die nog steeds relevant is.
-|-
Actrice Ritzah Statia is een fysieke theatermaker, mimer en urban danser met Afro-Caribische roots. Ze won met haar solo Kibra Silensio Best of Fringe 2021 en speelde in The Story of Travis, waarvoor ze werd genomineerd voor de toneelprijs ‘de Colombina’. Statia is ook mede-regisseur van de remake van de impactvolle voorstelling KINGS uit 2023 van RAN INC. Regisseur Marjorie Boston, oprichter van RIGHTABOUTNOW INC. regisseerde o.a. de succesvolle voorstellingen Queen of disco (winnaar Toneelschrijfprijs 2023), Tori en Status.
Zowel de voorstelling Desirée als de gelijknamige film betekende de internationale doorbraak van Felix de Rooy en Norman de Palm, beiden afkomstig uit Curaçao. In 1983 vestigden zij zich in Nederland met Illushion Kosmiko/Cosmic Illusion en, samen met theatergezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) van regisseurs Rufus Collins en Henk Tjon, veranderden zij voorgoed het Nederlandse theaterlandschap als pioniers van professioneel zwart theater.
In de pers
NRC
'Indringend portret van een jonge moeder in de greep van religieuze waanzin.'
De Volkskrant
'De tragedie ‘Desirée’ doet je moeiteloos meeleven met een vrouw die dieper in haar psychose wegzakt.'
Theaterkrant
'Beklemmend portret van een moeder in geestelijke nood.'
NPO Radio 1
'Je gaat als kijker door de krochten van de ziel van deze vrouw, deze zwarte vrouw.'
Haarlems dagblad
'Dit verhaal heeft nog steeds actualiteitswaarde. Het is belangrijk dat we dat blijven vertellen, en in Desirée gebeurt dat op een indringende manier.'
Meer over RIGHTABOUTNOW INC.
RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair hiphop en urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten in Amsterdam. RAN INC. brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Ze coacht en cureert opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater. Als ‘Centre for the urban arts’ gelooft zij in diversiteit als de krachtigste bron van culturele en artistieke innovatie.
Credits
spel Ritzah Statia
regie Marjorie Boston
script Felix de Rooy, Norman de Palm
scriptvertaling Maarten van Hinte
dramaturgie Maarten van Hinte
lichtontwerp Ingeborg Slaats
-|-
productie Sterre Nacca, Charlissa Feller
marketing en publiciteit Emily Perez
campagnebeelden Tamira Koeiman
scenefoto’s Elzo Bonam
mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Stedelijk Museum, Lira Fonds, Cultuurfonds.
Over Lieve Stad, 750
Deze voorstelling is onderdeel van Lieve Stad, 750, een gezamenlijk theaterfestival van Internationaal Theater Amsterdam en Meervaart. Ter ere van 750 jaar Amsterdam vieren we in mei een extra grote editie met meer dan 50 voorstellingen in 14 theaters door de hele stad. Het festival brengt alles samen: de kunstenaars, de podia, de verhalen en het publiek. We eren de rijke tradities van de stad, maar geven ook ruimte aan nieuwe stemmen en perspectieven. Samen maken we Amsterdam – en dat vieren we.
Vier de kunst. Vier de stad. Vier het samen.