Earthquake

Earthquake
30 jan '24 t/m 31 jan '24
Onassis Stegi / Vasilis Vilaras

Is het een vaudeville show? Een concert? Een biechtmanifest? Een panelinterview rond een grote tafel, uitgezonden op een publiek netwerk? Een prijsuitreiking waarbij niemand komt opdagen om de prijs in ontvangst te nemen? Een officiële première die zichzelf voortdurend herhaalt?

Het is zeker een schokkende, seismische voorstelling, die transfeministen, non-binaire mensen, dikke lichamen, immigranten en sekswerkers samenbrengt op het podium. Tezamen bezingen zij de haatdragende leuzen die ze hebben moeten aanhoren, alleen maar omdat ze zijn wie ze zijn.

Festival Brandhaarden

Duur 110 minuten
Genre Theater
Taal Grieks
Boventiteling Engels en Nederlands
Leeftijdscategorie 16+

Nederlandse première di 30 jan
Nagesprek wo 31 jan in de Pleinfoyer

Earthquake


Deze aardbeving krijgt een podium om scheidslijnen te leggen tussen hormoontherapieën, papierwerk voor verblijfsvergunningen, OnlyFans, zoetsappige liefdesliedjes, verloren maagdelijkheid, Albanese brede voorhoofden, genderidentiteiten, politie-identiteitskaarten, dom-tops, onderdanige minderheden, liefdesmigranten, conversietherapieën, crashdiëten, voornaamwoorden, Grindr, walgelijke tv-cultuur en make-up tutorials. Een reeks ervaringen die ons eraan herinnert dat, in tegenstelling tot het dominante verhaal dat de dingen jaar na jaar beter worden, de pijn hetzelfde kan blijven als je opgroeit als lid van de LGBTQIA+ gemeenschap in een land dat systematisch racisme en alle soorten fobisch gedrag tegen de slimste en meest onbevreesde individuen cultiveert.
-|-
Earthquake
is het tweede deel van een trilogie. Deze begon in 2022 met het werk Plague en zal worden afgerond met het werk Deluge. Het behandelt onderwerpen als seksualiteit, gendergeweld, genderidentiteit en haatdragend gedrag jegens alles wat afwijkt van heteronormativiteit.

Vasilis Vilaras werkte voor het eerst samen met Onassis Stegi voor het online werk RED RIDING SHOES, dat als onderdeel van het Onassis Young Choreographers Festival - ONC8 in 2021 getoond werd op het Onassis-YouTubekanaal.

© Andeas Simop
© Andeas Simop

Over Vasilis Vilaras

Vasilis Vilaras werd geboren in Athene in 1983. Hij regisseert en treedt op voor toneel en het witte doek. Ook is hij fotograaf. Hij heeft gewerkt met onder meer Onassis Stegi, het Nationaal Theater van Griekenland, de Griekse Nationale Opera en de Michael Cacoyannis Foundation. Zijn films zijn vertoond op Onassis Stegi en het Athens Porn Film Festival. Hij heeft een aantal jaren samengewerkt met het Griekse Doventheater. Hij gebruikt zijn opleiding als maatschappelijk werker om educatief drama te onderwijzen aan kinderen met autisme en leerproblemen.

Credits


regie Vasilis Vilaras
dramaturgie Lemonia Gianniri
muziek Ecati
decorontwerp Klimenof Dimos
lichtontwerp Vasya Attarian
vertaling Engelse boventiteling Memi Katsoni
-|-
kostuumontwerp Filippos Missas
line production Thalia Griva
cast Motsi Georgiou, Iacovos, Agim Tzimis Mitsi, Artemisa Reppa. In de oorspronkelijke cast zat ook performer Adam Khalil.
fotografie Andreas Simopoulos

In opdracht van en geproduceerd door Onassis STEGI.

ONASSIS FOUNDATION

Sinds 1978 heeft de Onassis Foundation voortdurend geïnvesteerd op het gebied van cultuur, onderwijs en gezondheid, waarbij de menselijke benadering altijd centraal heeft gestaan. Het Onassis Stegi in Athene, dat fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale artiesten aan om tot bloei te komen. Het brengt gesprekken op gang die tot doel hebben de samenleving op te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van wereldwijde hedendaagse cultuur dat, door middel van een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, raciale en gendergelijkheid, en LGBTQIA+ rechten.

Lees meer

12e editie

FESTIVAL BRANDHAARDEN

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Ontdek Brandhaarden 2024

(B)randprogramma: Moderne Mythen

Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren.

Bekijk het hele programma

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Earthquake Onassis Stegi / Vasilis Vilaras Theater Earthquake
Sluiten Earthquake Onassis Stegi / Vasilis Vilaras
30 jan '24 t/m 31 jan '24
Non-binaire mensen, transfeminiteiten, dikke lichamen, immigrantenvrouwen en sekswerkers betreden het podium, gewoon omdat ze zijn wie ze zijn.
Language NP Language no problem Constantinopoliad Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly Theater Constantinopoliad
Sluiten Constantinopoliad Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly
01 feb '24 t/m 02 feb '24
Als reactie op het archief van de dichter Constantine Cavafy, is Constantinopoliad geïnspireerd op de blanco en uitgescheurde pagina's in Constantinopoliad, een epos – het dagboek dat Cavafy begon als tiener toen hij en zijn gezin Alexandrië moest ontvluchtten.
Language NP Language no problem (B)randprogramma: Moderne Mythen ITA Academy Perspectief (B)randprogramma: Moderne Mythen
Sluiten (B)randprogramma: Moderne Mythen ITA Academy
03 feb '24 t/m 10 feb '24
Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen.
Language NP Language no problem Goodbye, Lindita National Theatre of Greece / Mario Banushi Theater Goodbye, Lindita
Sluiten Goodbye, Lindita National Theatre of Greece / Mario Banushi
03 feb '24 t/m 04 feb '24
Goodbye, Lindita is een poëtisch afscheid, een visuele meditatie over rouw. Een familie ervaart verdriet op een gedempte, woordeloze manier, bedwelmd door hun verlies, totdat een reeks griezelige gebeurtenissen de grenzen tussen hun wereld en die van de overleden Lindita lijkt op te schorten.
Language NP Language no problem The House Onassis Stegi / Dimitris Karantzas Theater The House
Sluiten The House Onassis Stegi / Dimitris Karantzas
05 feb '24 t/m 06 feb '24
Dimitris Karantzas presenteert een parabelvoorstelling over geweld, verslaving aan beelden en de afschaffing van illusies. Of, met andere woorden, over een realiteit die je, hoezeer je dit ook probeert te vermijden, vroeg of laat inhaalt.
Language NP Language no problem Nekyia Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos Muziektheater Nekyia
Sluiten Nekyia Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos
07 feb '24 t/m 08 feb '24
Giannis Aggelakas, muzikant, dichter en belangrijkste grondlegger van de Griekse rockscene, werkt samen met gevestigde choreograaf Christos Papadopoulos aan Nekyia, een unieke kijk- en luisterervaring van de meest aangrijpende rapsodie van het Homerische epos.
Language NP Language no problem Romáland – Once upon a time, between real and unreal Onassis Stegi / Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris Theater Romáland – Once upon a time, between real and unreal
Sluiten Romáland – Once upon a time, between real and unreal Onassis Stegi / Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris
09 feb '24 t/m 10 feb '24
Zorgeloze nomaden? Grote kunstenaars? Slachtoffers van sociale structuren of gevaarlijk en delinquent? Wat zijn Roma eigenlijk? En wat zijn ze niet? Anestis Azas en Prodromos Tsinikoris onderzoeken dit met een theaterproductie die zich op het grensvlak van documentaire en fictie bevindt.
Language NP Language no problem Rebetiko concert Lena Kitsopoulou & band Muziek Rebetiko concert
Sluiten Rebetiko concert Lena Kitsopoulou & band
10 feb '24
Ontdek het geluid van Rebetiko, een muzikaal genre dat zijn oorsprong vindt in de steden en havens van Griekenland, dat de levens van vluchtelingen weerspiegelt en evolueert van vooroorlogse verhalen over criminaliteit naar naoorlogse thema's over liefde en sociale verschijnselen.