Earthquake

Sluiten
Brandhaarden 2024

Earthquake

Onassis Stegi / Vasilis Vilaras

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Earthquake
Onassis Stegi / Vasilis Vilaras

Is het een vaudeville show? Een concert? Een biechtmanifest? Een panelinterview rond een grote tafel, uitgezonden op een publiek netwerk? Een prijsuitreiking waarbij niemand komt opdagen om de prijs in ontvangst te nemen? Een officiële première die zichzelf voortdurend herhaalt?

Het is zeker een schokkende, seismische voorstelling, die transfeministen, non-binaire mensen, dikke lichamen, immigranten en sekswerkers samenbrengt op het podium. Tezamen bezingen zij de haatdragende leuzen die ze hebben moeten aanhoren, alleen maar omdat ze zijn wie ze zijn.

Festival Brandhaarden

Duur 110 minuten
Genre Theater
Taal Grieks
Boventiteling Engels en Nederlands
Leeftijdscategorie 16+

Nederlandse première di 30 jan

Earthquake


Deze aardbeving krijgt een podium om scheidslijnen te leggen tussen hormoontherapieën, papierwerk voor verblijfsvergunningen, OnlyFans, zoetsappige liefdesliedjes, verloren maagdelijkheid, Albanese brede voorhoofden, genderidentiteiten, politie-identiteitskaarten, dom-tops, onderdanige minderheden, liefdesmigranten, conversietherapieën, crashdiëten, voornaamwoorden, Grindr, walgelijke tv-cultuur en make-up tutorials. Een reeks ervaringen die ons eraan herinnert dat, in tegenstelling tot het dominante verhaal dat de dingen jaar na jaar beter worden, de pijn hetzelfde kan blijven als je opgroeit als lid van de LGBTQIA+ gemeenschap in een land dat systematisch racisme en alle soorten fobisch gedrag tegen de slimste en meest onbevreesde individuen cultiveert.
-|-
Earthquake
is het tweede deel van een trilogie. Deze begon in 2022 met het werk Plague en zal worden afgerond met het werk Deluge. Het behandelt onderwerpen als seksualiteit, gendergeweld, genderidentiteit en haatdragend gedrag jegens alles wat afwijkt van heteronormativiteit.

Vasilis Vilaras werkte voor het eerst samen met Onassis Stegi voor het online werk RED RIDING SHOES, dat als onderdeel van het Onassis Young Choreographers Festival - ONC8 in 2021 getoond werd op het Onassis-YouTubekanaal.

© Andeas Simop
© Andeas Simop

Over Vasilis Vilaras

Vasilis Vilaras werd geboren in Athene in 1983. Hij regisseert en treedt op voor toneel en het witte doek. Ook is hij fotograaf. Hij heeft gewerkt met onder meer Onassis Stegi, het Nationaal Theater van Griekenland, de Griekse Nationale Opera en de Michael Cacoyannis Foundation. Zijn films zijn vertoond op Onassis Stegi en het Athens Porn Film Festival. Hij heeft een aantal jaren samengewerkt met het Griekse Doventheater. Hij gebruikt zijn opleiding als maatschappelijk werker om educatief drama te onderwijzen aan kinderen met autisme en leerproblemen.

Credits


regie Vasilis Vilaras
dramaturgie Lemonia Gianniri
muziek Ecati
decorontwerp Dimos Klimenof
lichtontwerp Vasya Attarian
vertaling Engelse boventiteling Memi Katsoni
kostuumontwerp Filippos Missas
line production Thalia Griva
cast Motsi Georgiou, Iacovos, Agim Tzimis Mitsi, Artemisa Reppa. In de oorspronkelijke cast zat ook performer Adam Khalil.
fotografie Andreas Simopoulos
-|-
Onassis STEGI Team
coördinator tours en internationale coproducties Christina Liata
assistent tours en internationale coproducties Polyxeni Sotirchou
technisch manager tours Stavros Kariotoglou

In opdracht van en geproduceerd door Onassis STEGI.

Brandhaarden is een coproductie met Onassis STEGI's Outward Turn Program.

12e editie

FESTIVAL BRANDHAARDEN

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Ontdek Brandhaarden 2024

ONASSIS STEGI

De Onassis Stegi in Athene, die fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Onassis Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale kunstenaars aan om te bloeien en brengt gesprekken op gang die als doel hebben de samenleving te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van mondiale hedendaagse cultuur dat, via een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, rassen- en gendergelijkheid, en LHBTI+ rechten.

Lees meer

(B)randprogramma: Moderne Mythen

Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren.

Bekijk het hele programma

In coproductie met

Meer Brandhaarden