Encantado

Sluiten
Julidans

Encantado

Lia Rodrigues (BR)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Encantado
Lia Rodrigues (BR)

Betoverende viering van al die wonderbaarlijke individuen die een gemeenschap vormen

Twee heftige coronajaren hebben duidelijk gemaakt dat het hard nodig is om op een andere manier naar de wereld en naar het mens-zijn te kijken. Met meer betovering en meer ruimte voor de rituelen waarmee we gaandeweg het contact zijn verloren misschien? De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn.

Julidans
Hoofdprogramma
Duur 75 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal

Encantado


Encantado
(2021) van Lia Rodrigueshet vervolg op Fúria, dat ook op Julidans te zien is – is gecreëerd tijdens de coronacrisis, die Brazilië zwaar heeft getroffen. Encantado betekent letterlijk: betoverd, maar verwijst ook naar de encantados, bezielde of magische wezens die verbonden zijn met de natuur, en die rotsen, bossen en rivieren in gewijde plaatsen kunnen veranderen. Het zijn deze mysterieuze natuurkrachten, die momenteel bedreigd worden, die de inspiratie vormen voor haar nieuwe voorstelling.
-|-
Encantado
is een strak gechoreografeerde, associatieve dansvoorstelling. Een tapijt, geweven uit verschillende stoffen, wordt langzaam uitgerold op het podium, een caleidoscoop aan kleuren tevoorschijn toverend. De elf dansers creëren met behulp van bonte lappen iconen, silhouetten, monsters en dieren, bijna zoals een kind ze zou tekenen.

© Sammi Landweer
© Sammi Landweer

Troostrijk antwoord


Vanaf het begin van de coronacrisis in maart 2020 was Centro de Artes da Maré, het hoofdkwartier van Rodrigues dansgezelschap, ook het hart van de gezondheidszorg. In diezelfde tijd onderging het dak van de ruimte een metamorfose door de aanleg van zonnepanelen. Al die naast parallel aan elkaar bestaande werkelijkheden – en nog veel meer – worden voelbaar in de voorstelling.

Encantado is geen dansvoorstelling. Het is een meeslepende ervaring van het leven, ondergedompeld op de grens van deze en andere werelden. Ik zag. Ik voelde. Ik leefde ‘encantado’betoverd.’, schrijft Centro de Artes da Maré- curator Pamela Carvalho over de voorstelling.
-|-
Encantado creëerde een wereld waarin de zeemeerminnen van zoet en zout water de geesten van het bos ontmoetten, in dialoog gingen met de zwarte homo's in een balzaal in Parijs, ik hoorde de liederen van de Braziliaanse Pajelanças en de zang van de inheemse bevolking van dit land.’

Encantado is zowel een uitnodiging om terug te keren naar de natuurlijke bronnen van kracht, als een viering van het leven en het samenzijn: al die wonderbaarlijke individuen die een fantastische gemeenschap vormen. Een troostrijk antwoord op de uitdagingen van de moderne mens.

REVIEWS

Springback Magazine

‘Mooi, geïnspireerd, veelzeggend, Encantado is het perfecte voorbeeld van Lia Rodrigues’ talent om ons te herinneren aan de pure schoonheid van ongedwongen verbindingen tegenover kunstmatigheid.’

France 24

‘Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues betovert en intrigeert met Encantado’

Credits


creatie Lia Rodrigues
choreografie assistent Amalia Lima
dramaturgie Silvia Soter
artistieke samenwerking en beelden Sammi Landweer
lichtontwerp Nicolas Boudier
gedanst door en gecreëerd in samenwerking met Leonardo Nunes, Carolina Repetto, Valentina Fittipaldi, Andrey Da Silva, Larissa Lima, Ricardo Xavier, Joana Lima, David Abreu, Matheus Macena, Tiago Oliveira, Raquel Alexandre
-|-
coproductie Chaillot - Théâtre National de la Danse - Paris, Le CENTQUATRE - Paris / Festival d’Automne à Paris / Scène nationale Carré-Colonnes, Bordeaux Métropole / Le TAP - Théâtre Auditorium de Poitiers / Scène nationale du Sud-Aquitain / La Coursive, Scène nationale La Rochelle / L’Empreinte, Scène nationale Brive -Tulle / Théâtre d’Angoulême Scène Nationale / Le Moulin du Roc, Scène nationale à Niort / La Scène Nationale d’Aubusson, Le Kunstenfestivaldesarts - Bruxelles, Theaterfestival - Basel, HAU Hebbel am Ufer - Berlin, Festival Oriente Occidente - Roveretto, Theater Freiburg, l’OARA - Office Artistique de la Région Nouvelle-Aquitaine - Bordeaux enLia Rodrigues Companhia de Danças met steun van Redes da Maré e Centro de Artes da Maré en FONDOC (Occitanie)

Lia Rodrigues is een associate artist bij Chaillot - Théâtre National de la Danse en bij CENTQUATRE - Paris.

Meer

Language NP Language no problem The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties Dans The Power (of) The Fragile
Sluiten The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan?
Language NP Language no problem Eros Schweigman& (NL) Dans Eros
Sluiten Eros Schweigman& (NL)
Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.
Language NP Language no problem Fúria Lia Rodrigues (BR) Dans Fúria
Sluiten Fúria Lia Rodrigues (BR)
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.