Exótica

Sluiten
Holland Festival

Exótica

Amanda Piña, nadaproductions

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Exótica
Amanda Piña, nadaproductions

In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.

Festival Holland Festival

Duur 90 minuten
Genre Dans
Taal Engels en Frans
Boventiteling Engels en Nederlands

EXÓTICA


EXÓTICA
is een uitbundig ritueel, een soort seance, waarbij voorouderlijke dansers, femmes en queer mensen van kleur uit het verleden en het heden de blik van het publiek uitdagen. De live performance is een plek waar heropvoering, aanroeping, exorcisme en viering plaatsvindt.

La Sarabia (1878-1988), Nyota Inyoka (1896-1971), François (Féral) Benga (1906-1957) en Leila Bederkhan (1903-1986) – ooit reisden ze door Europa om hun dans te presenteren. Wat voor werk maakten deze dansers en choreografen destijds? Hoe kunnen we dat werk vandaag begrijpen? Wat is er nu nog over van hun context?
-|-
Amanda Piña: 'Met dit onderzoek wil ik graag mijn directe voorouders leren kennen: vrouwelijke en queer collega-kunstenaars, dansers en choreografen van kleur die aan het begin van de twintigste eeuw in Europa woonden en werkten. Dit werk is bedoeld om hen opnieuw tot leven te wekken. Het is een spirituele zoektocht naar wat de witte norm voor gevolgen heeft, waarbij deze opgevat is als een geïnternaliseerde, voor zichzelf onzichtbare ideologie, een ongemarkeerde en onbenoemde positie.’

Credits


choreografie Amanda Piña
performance door en gemaakt met ÁÁngela Muñoz Martínez, André Bared Kabangu Bakambay, Venuri Perera, iSaAc Espinoza Hidrobo, Amanda Piña
dramaturgie Nicole Haitzinger
integraal ontwerp Michiel Jimenez
scenografie “Forêt Asiatique” (1921) by Albert Dubosq, as part Amanda Piña’s contribution to Infini #18 (2022)
technische leiding Santiago Doljanin
muziek Ángela Muñoz Martínez, Zevra
liedteksten Amanda Piña
zang Venuri Perera, Ángela Muñoz Martínez, André Bared Kabangu Bakambay, iSaAc Espinoza Hidrobo, Amanda Piña live muziek Ángela Muñoz Martínez, en performers
geluidsontwerp Dominik Traun
kostuums Federico Protto
-|-
regieassistent Pierre-Louis Kerbart
productie en verspreiding neon lobster, Giulia Messia, Katharina Wallisch
productie Amanda Piña/Fortuna
coproductie Kunstenfestivaldesarts, Festival d’Automne à Paris, Holland Festival, Tanzquartier, PACT, Fortuna / Amanda Pina Funding Support, La Bâtie-Festival de Genève, DDD Porto
met dank aan Stadsschouwburg Kortrijk, Showtex, NTGent workshops, Bruno Forment, FWF funded project Border Dancing Across Time P-31958, Christina Gillinger-Correa Vivar (archival research), Rolando Vázquez (decolonial theory/interview)
met steun van deSingel, KWP Kunstenwerkplaats Brussels, wpZimmer

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Institut français des Pays-Bas, Holland Festival

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival vierde in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Meer informatie over Holland Festival

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Hamlet Christiane Jahaty Theater Hamlet
Sluiten Hamlet Christiane Jahaty
21 jun '24 t/m 23 jun '24
In Christiane Jatahy’s eigenzinnige interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.