EXIT ABOVE - AFTER THE TEMPEST / D'APRÈS LA TEMPÊTE / NAAR DE STORM

Sluiten

EXIT ABOVE - AFTER THE TEMPEST / D'APRÈS LA TEMPÊTE / NAAR DE STORM

Anne Teresa De Keersmaeker, Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin / Rosas

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
EXIT ABOVE - AFTER THE TEMPEST / D'APRÈS LA TEMPÊTE / NAAR DE STORM
Anne Teresa De Keersmaeker, Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin / Rosas

In EXIT ABOVE - after the tempest / d'après la tempête / naar de storm  keert Anne Teresa De Keersmaeker op haar stappen terug: naar de wortels van dans, de wortels van de Westerse popmuziek. ‘My walking is my dancing’ is al sinds haar vroegste werk een van haar leidende principes: wandelen als primaire vorm van beweging, de 'signature move' van de menselijke soort, ons zo vertrouwd dat we er zelden bij stilstaan.

Duur 90 minuten
Genre dans
Taal language no problem

Nederlandse première do 14 september
In Gesprek vr 15 september

EXIT ABOVE 


Ook muzikaal onderneemt De Keersmaeker een tocht richting een startpunt, dat eigenlijk een snijpunt is: de wortels van de popmuziek, de blues, met zijn mysterieuze ‘blue notes’, een grijze zone tussen mineur en majeur, tussen verdriet en vreugde. Het vertrekpunt voor de voorstelling is Walking Blues van de legendarische bluesartiest Robert Johnson, al voert de tocht terug tot de bekendste 19e eeuwse singer-songwriter, met Der Wanderer van Schubert. De jonge Vlaamse singer-songwriter met Ethiopische roots, Meskerem Mees, zal een reeks uitgeklede adaptaties, permutaties en doorwerkingen van ‘walking songs’ componeren, samen met Jean-Marie Aerts, de geluidsarchitect van de legendarische Belgische 80s rockformatie TC Matic rond Arno, en danser en gitarist Carlos Garbin.

In EXIT ABOVE  - after the tempest / d'après la tempête / naar de storm komen het wandelen als oerbeweging en de blues als muzikale oorsprong elkaar tegen. Choreografisch werkt De Keersmaeker altijd van het organisch openplooien van eenvoudig bewegingsmateriaal naar ruimtelijke en fysieke complexiteit, volgens de lijnen van de geometrie. 
-|-
EXIT ABOVE  - after the tempest / d'après la tempête / naar de storm bespeelt het spanningsveld tussen samen stappen ('marching together') en ‘stepping out’ (eruit stappen), tussen het solitair-romantische ‘wandern’ en het politieke potentieel van een groep ongewapende mensen die samen stappen, het individuele en het collectieve, de lijn en de cirkel. De Keersmaeker traceert de voetsporen van iconische wandelaars en verkent het politiek-subversieve potentieel van wandelen, collectief en solitair. Wandelen staat fundamenteel haaks op de hegemonie van functionaliteit en efficiëntie. Het is een vorm van inspanning die niets voortbrengt behalve het verstrijken van tijd en het doorkruisen van de ruimte. Maar ook gedachten en mijmeringen die tonen hoezeer onze binnenwereld ook een landschap is, dat zich vaak enkel te voet laat doorkruisen.

Credits


choreografie Anne Teresa De Keersmaeker
cecreëerd met en gedanst door Abigail Aleksander, Jean Pierre Buré, Lav Crnčević, José Paulo dos Santos, Rafa Galdino, Carlos Garbin, Nina Godderis, Solal Mariotte, Meskerem Mees, Mariana Miranda, Ariadna Navarrete Valverde, Cintia Sebők, Jacob Storer
muziek Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin
muziek uitgevoerd door Meskerem Mees, Carlos Garbin
scenografie Michel François
licht Max Adams
kostuums Aouatif Boulaich
tekst en lyrics Meskerem Mees, Wannes Gyselinck
dramaturgie Wannes Gyselinck
repetitieleiding Cynthia Loemij, Clinton Stringer
artistieke coördinatie en planning Anne Van Aerschot
assistente van de Artistiek Directeur Martine Lange
technisch directeur Freek Boey
technici Thibault Rottiers, Quentin Maes
geluid Alex Fostier
coördinator kostuums Alexandra Verschueren
geassisteerd door Els Van Buggenhout
kleedster Alexandra Verschueren
naaisters Chiara Mazzarolo, Martha Verleyen
productie Rosas
-|-
coproductie Concertgebouw Brugge (Bruges), De Munt / La Monnaie (Brussel / Bruxelles / Brussels), Internationaal Theater Amsterdam, Le théâtre Garonne (Toulouse), GIE FONDOC OCCITANIE (Le Parvis Tarbes, Scène nationale ALBI Tarn, Le Cratère Alès, Scène nationale Grand Narbonne, Théâtre Garonne)

met dank aan Baptiste Alexandre, Naomie Bentein, Bert De Swert, Michel Dierickx, Steven Fillet, Nicolas Fiszman, Ann-Sofie Merlier, Miet Ongena, Tom Pauwels, Jean-Luc Plouvier, Olivier Thys, Emma Zune

wereldpremière 31 mei 2023, Théâtre National Wallonie- Bruxelles, Brussel
gepresenteerd door Théâtre National Wallonie- Bruxelles, De Munt/ La Monnaie, Kaaitheater en Kunstenfestivaldesarts
met steun van Dance Reflections by Van Cleef & Arpels

Deze productie wordt gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, in samenwerking met Casa Kafka Pictures - Belfius.
Rosas wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en door de stichting BNP Paribas.

Deze voorstelling wordt ondersteund door

MEER DANS

Language NP Language no problem Témoin Saïdo Lehlouh Dans Témoin
Sluiten Témoin Saïdo Lehlouh
20 aug '24 t/m 22 aug '24
Dit jaar slaat ITA wederom de handen ineen met hiphopdansfestival Summer Dance Forever voor een programma vol fenomenale dansperformances!
Language NP Language no problem S.T.U.C.K. / Traplord Mounia Nassangar / Ivan Michael Blackstock Dans S.T.U.C.K. / Traplord
Sluiten S.T.U.C.K. / Traplord Mounia Nassangar / Ivan Michael Blackstock
22 aug '24
Dit jaar slaat ITA wederom de handen ineen met hiphopdansfestival Summer Dance Forever voor een programma vol fenomenale dansperformances!
Language NP Language no problem DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties Dans DARKMATTER
Sluiten DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
05 sep '24
Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan?
Language NP Language no problem Architecture of the Invisible Nederlands Dans Theater 1 Dans Architecture of the Invisible
Sluiten Architecture of the Invisible Nederlands Dans Theater 1
08 okt '24 t/m 10 okt '24
In Architecture of the Invisible presenteert NDT 1 de wereldpremière van Christos Papadopoulos, een nieuwe stem voor Nederlands Dans Theater, en danst de bestaande werken Vanishing Twin (2008) en Clowns (2016) van Jiří Kylián en Hofesh Shechter.
Language NP Language no problem Heroes Introdans Dans Heroes
Sluiten Heroes Introdans
23 okt '24 t/m 24 okt '24
Rijkgevarieerde premièremix van uiterst fysieke, dynamische dans.
Language NP Language no problem EUTERPIANS LeineRoebana Dans EUTERPIANS
Sluiten EUTERPIANS LeineRoebana
26 okt '24 t/m 27 okt '24
EUTERPIANS van LeineRoebana verbindt de vreugde en creativiteit van muze Euterpe met de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het martiale van de Amazones. Ze maakt de kracht van vrouwen door de eeuwen heen zichtbaar.
Language NP Language no problem 13 & 14 TAO Dance Theater Dans 13 & 14
Sluiten 13 & 14 TAO Dance Theater
05 nov '24 t/m 06 nov '24
Met zijn dansgezelschap TAO Dance Theater presenteert de Chinese choreograaf Tao Ye een bijzondere double bill: 13 & 14. De werken zijn onderdeel van Tao Ye's "Numerical Series" welke over vijf continenten, meer dan 40 landen en meer dan 100 verschillende kunstfestivals is getoond.
Language NP Language no problem Lucid variations Nederlands Dans Theater 2 Dans Lucid variations
Sluiten Lucid variations Nederlands Dans Theater 2
08 nov '24 t/m 10 nov '24
Door de terugkeer van Folkå (2021) krijgen we een kans om de opvallende narratief en esthetiek van Marcos Morau mee te maken. Daarnaast toont Nadav Zelner, in zijn nieuwe werk, zijn passies voor dans en muziek in een complexe choreografie die de artistieke virtuositeit van de dansers inspireert.
Language NP Language no problem We, Us and other Games Spellbound Contemporary Ballet / Dunja Jocic Dans We, Us and other Games
Sluiten We, Us and other Games Spellbound Contemporary Ballet / Dunja Jocic
11 nov '24
Filmische, internationale dansproductie als hallucinante reis door het digitale onderbewustzijn.
Language NP Language no problem ...How in salts desert is it possible to blossom... Robyn Orlin / Garage Dance Ensemble / uKhoiKhoi Dans ...How in salts desert is it possible to blossom...
Sluiten ...How in salts desert is it possible to blossom... Robyn Orlin / Garage Dance Ensemble / uKhoiKhoi
19 nov '24 t/m 20 nov '24
... How in salts desert is it possible to blossom.... is gecreëerd om het adembenemende spektakel te delen van de prachtige bloei die de woestijn overneemt.
Language NP Language no problem Toban X_YUSUF_BOSS / Mohamed Yusuf Boss Dans Toban
Sluiten Toban X_YUSUF_BOSS / Mohamed Yusuf Boss
25 nov '24
TOBAN onthult de realiteit van ongelijkheid in een krachtige viering van dans en persoonlijke verhalen doordrenkt met expressie, verzet en ongeëvenaarde veerkracht.
Language NP Language no problem After After Arno Schuitemaker Dans After After
Sluiten After After Arno Schuitemaker
03 dec '24
Hoe kunnen we nieuwe werelden creëren?
Language NP Language no problem Renaissance Igone de Jongh Dans Renaissance
Sluiten Renaissance Igone de Jongh
10 dec '24 t/m 11 dec '24
Ontdek de betoverende wereld van Igone de Jongh en Merijn Rademaker in het nieuwe meesterwerk, Renaissance. Igone en Marijn brengen hun artistieke vrijheid op meesterlijke wijze tot uiting in vijf unieke choreografieën.
Language NP Language no problem Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione Rosas / A7LA5 / Anne Teresa de Keersmaeker / Radouan Mriziga Dans Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione
Sluiten Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione Rosas / A7LA5 / Anne Teresa de Keersmaeker / Radouan Mriziga
13 dec '24 t/m 14 dec '24
Voor Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione laten Anne Teresa De Keersmaeker en Radouan Mriziga zich inspireren door De vier jaargetijden van Antonio Vivaldi.
Language NP Language no problem Cathedral Scapino Ballet Rotterdam / Marcos Morau Dans Cathedral
Sluiten Cathedral Scapino Ballet Rotterdam / Marcos Morau
18 dec '24 t/m 19 dec '24
Scapino Ballet Rotterdam herneemt de succesvolle productie Cathedral, an evening with Arvo Pärt, van de Spaanse dans- en theatermaker Marcos Morau.
Language NP Language no problem Faith Club Guy & Roni / Khalid Benghrib / HIIIT Dans Faith
Sluiten Faith Club Guy & Roni / Khalid Benghrib / HIIIT
22 dec '24
FAITH is na Islands of Empathy en Fortune de nieuwste voorstelling in The Human Odyssey serie welke je laat voelen dat geloof meer is dan alleen een persoonlijke overtuiging.
Language NP Language no problem MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin Dans MOMO
Sluiten MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin
22 jan '25 t/m 24 jan '25
Met een soundtrack die voornamelijk bestaat uit het album Landfall van de legendarische Laurie Anderson en het Kronos Quartet, één van de belangrijkste hedendaagse klassieke muziek ensembles, ontvouwt zich op het podium een gedeelde passie van diep verdriet en schoonheid.
Language NP Language no problem Normality No More Conny Janssen Danst / Via Berlin / Ragazze kwartet Dans Normality No More
Sluiten Normality No More Conny Janssen Danst / Via Berlin / Ragazze kwartet
28 jan '25 t/m 29 jan '25
In Normality No More – een samensmelting van muziektheater, moderne dans en klassieke muziek – nemen drie topgezelschappen je mee in een neurodiverse belevingswereld. Grenzen vervagen tussen normaal en vreemd, neurotypisch en neurodivers, toeschouwer en deelnemer. Waar zit jij op het spectrum?
Language NP Language no problem Typhoon Krisztina de Châtel / Introdans Dans Typhoon
Sluiten Typhoon Krisztina de Châtel / Introdans
22 feb '25 t/m 23 feb '25
De monumentale dansvoorstelling Typhoon (1986) van choreograaf Krisztina De Châtel wordt in het voorjaar van 2025 hernomen en gedanst door de dansers van Introdans.
Language NP Language no problem Jams & Gems: On Tour The Ruggeds Dans Jams & Gems: On Tour
Sluiten Jams & Gems: On Tour The Ruggeds
04 mrt '25
Na het succes van GROOVE brengen The Ruggeds hun eigen festival naar het theater met een de gloednieuwe voorstelling Jams & Gems: On Tour. Verwacht een avond waar we beweging vieren, met meeslepende muziek, sensationele dans en zeldzaam mooie kunst op het podium.
Language NP Language no problem Origin Scapino Ballet Rotterdam Dans Origin
Sluiten Origin Scapino Ballet Rotterdam
07 mrt '25
Origin wordt gemaakt door drie opkomende avant-garde dansmakers met een maatschappijkritische blik in hun werk. Een absurdistische satire en een zoektocht naar hoop in donkere tijden.
Language NP Language no problem LOVETRAIN2020 Emanuel Gat Dance Dans LOVETRAIN2020
Sluiten LOVETRAIN2020 Emanuel Gat Dance
10 mrt '25 t/m 11 mrt '25
Een choreografische ode aan het geluid en de sfeer van de jaren '80, belichaamd in de muziek van Tears For Fears, met zijn utopische drive en epische groove.
Language NP Language no problem Made in NL Junior Company / Het Nationale Ballet Dans Made in NL
Sluiten Made in NL Junior Company / Het Nationale Ballet
12 mrt '25
Jonge vrouwelijke dansmakers naast bekende 'Hollandse Meesters'.
Language NP Language no problem Zona Franca Alice Ripoll / Cia. Suave Dans Zona Franca
Sluiten Zona Franca Alice Ripoll / Cia. Suave
24 mrt '25
Spetterend gemeenschapsritueel als schreeuw van de jonge Braziliaanse generatie.
Language NP Language no problem Figures in Extinction Nederlands Dans Theater 1 Dans Figures in Extinction
Sluiten Figures in Extinction Nederlands Dans Theater 1
26 mrt '25 t/m 29 mrt '25
We leven in een tijdperk van uitsterving. Zullen we ooit in staat zijn om te benoemen wat we kwijtraken? Wat betekent het om getuige te zijn van een geweld waarvan we zowel dader als slachtoffer zijn? NDT en Complicité presenteren een nieuw avondvullend werk van Crystal Pite en Simon McBurney.
Language NP Language no problem (Sur)Render Theater Rotterdam / Alida Dors Dans (Sur)Render
Sluiten (Sur)Render Theater Rotterdam / Alida Dors
30 mrt '25 t/m 31 mrt '25
In (Sur)Render gaat theatermaker en choreograaf Alida Dors op zoek naar een ‘nieuwe wij’. Door los te laten van dat wat veiligheid biedt, blijkt de reis door surrealistische landschappen van onze geest te leiden naar onverwachte bestemmingen.
Language NP Language no problem Falling into shadow Nederlands Dans Theater 2 Dans Falling into shadow
Sluiten Falling into shadow Nederlands Dans Theater 2
02 apr '25 t/m 04 apr '25
Johan Inger maakte Walking Mad (2001) dat ons meeneemt door de fases tussen waanzin en geweld. In Wir sagen uns Dunkles (2017) van Marco Goecke ontstaan verhalen vanuit onbeschrijflijke energieën. En het expressieve nieuwe werk van Botis Seva wordt door NDT getoond in de wereldpremière.
Language NP Language no problem ICOON Introdans Dans ICOON
Sluiten ICOON Introdans
06 mei '25 t/m 07 mei '25
Focusprogramma rond unieke danspersoonlijkheid Lucinda Childs. ‘Noem het dansende wiskunde, muzikaal wandelen of bewegende figuren, het is opwindend en lucide. Alsof Childs met een geodriehoek de menselijke drift heeft willen beteugelen.’ – de Volkskrant
Language NP Language no problem Mystic ICK Dans Amsterdam / Shailesh Bahoran Dans Mystic
Sluiten Mystic ICK Dans Amsterdam / Shailesh Bahoran
08 mei '25
Voortbouwend op zijn eerdere werken, zoals SHAKTI en AGHORI, waarin Indiase levensbeschouwing en Hindoestaanse cultuur de uitgangspunten vormen, zoekt Shailesh Bahoran in MYSTIC naar de universaliteit van het mystieke.
Language NP Language no problem Als het anders loopt (9+) Het Houten Huis / Plan d- / Club Guy & Roni dans-familie Als het anders loopt (9+)
Sluiten Als het anders loopt (9+) Het Houten Huis / Plan d- / Club Guy & Roni
11 mei '25 t/m 12 mei '25
Muziektheater vol beeldende poëzie en dans. Als het anders loopt won de Zilveren Krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ en de Jonge Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2023’.
Language NP Language no problem Into the Hairy Nederlands Dans Theater 1 Dans Into the Hairy
Sluiten Into the Hairy Nederlands Dans Theater 1
20 mei '25 t/m 24 mei '25
Into the Hairy zoekt de grenzen van de moderne dans op door klassieke dans te verbinden met de underground clubcultuur en is een sterk, eigenzinnig werk over de kracht die ontstaat uit kwetsbaarheid.
Language NP Language no problem echo_re_echo WArd/waRD / Ann Van den Broek Dans echo_re_echo
Sluiten echo_re_echo WArd/waRD / Ann Van den Broek
03 jun '25 t/m 04 jun '25
In echo_re_echo onderzoeken choreograaf Ann Van den Broek en zanger Gregory Frateur de aantrekkingskracht en afstand tussen hun persoonlijke en artistieke identiteit om deze te laten resoneren in kracht en kwetsbaarheid.