Exótica

Sluiten
Holland Festival

Exótica

Amanda Piña, nadaproductions

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Exótica
Amanda Piña, nadaproductions

In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.

Festival Holland Festival

Duur 90 minuten
Genre Dans
Taal Engels en Frans
Boventiteling Engels en Nederlands

EXÓTICA


EXÓTICA
is een uitbundig ritueel, een soort seance, waarbij voorouderlijke dansers, femmes en queer mensen van kleur uit het verleden en het heden de blik van het publiek uitdagen. De live performance is een plek waar heropvoering, aanroeping, exorcisme en viering plaatsvindt.

La Sarabia (1878-1988), Nyota Inyoka (1896-1971), François (Féral) Benga (1906-1957) en Leila Bederkhan (1903-1986) – ooit reisden ze door Europa om hun dans te presenteren. Wat voor werk maakten deze dansers en choreografen destijds? Hoe kunnen we dat werk vandaag begrijpen? Wat is er nu nog over van hun context?
-|-
Amanda Piña: 'Met dit onderzoek wil ik graag mijn directe voorouders leren kennen: vrouwelijke en queer collega-kunstenaars, dansers en choreografen van kleur die aan het begin van de twintigste eeuw in Europa woonden en werkten. Dit werk is bedoeld om hen opnieuw tot leven te wekken. Het is een spirituele zoektocht naar wat de witte norm voor gevolgen heeft, waarbij deze opgevat is als een geïnternaliseerde, voor zichzelf onzichtbare ideologie, een ongemarkeerde en onbenoemde positie.’

Credits


choreografie Amanda Piña
performance door en gemaakt met ÁÁngela Muñoz Martínez, André Bared Kabangu Bakambay, Venuri Perera, iSaAc Espinoza Hidrobo, Amanda Piña
dramaturgie Nicole Haitzinger
integraal ontwerp Michiel Jimenez
scenografie “Forêt Asiatique” (1921) by Albert Dubosq, as part Amanda Piña’s contribution to Infini #18 (2022)
technische leiding Santiago Doljanin
muziek Ángela Muñoz Martínez, Zevra
liedteksten Amanda Piña
zang Venuri Perera, Ángela Muñoz Martínez, André Bared Kabangu Bakambay, iSaAc Espinoza Hidrobo, Amanda Piña live muziek Ángela Muñoz Martínez, en performers
geluidsontwerp Dominik Traun
kostuums Federico Protto
-|-
regieassistent Pierre-Louis Kerbart
productie en verspreiding neon lobster, Giulia Messia, Katharina Wallisch
productie Amanda Piña/Fortuna
coproductie Kunstenfestivaldesarts, Festival d’Automne à Paris, Holland Festival, Tanzquartier, PACT, Fortuna / Amanda Pina Funding Support, La Bâtie-Festival de Genève, DDD Porto
met dank aan Stadsschouwburg Kortrijk, Showtex, NTGent workshops, Bruno Forment, FWF funded project Border Dancing Across Time P-31958, Christina Gillinger-Correa Vivar (archival research), Rolando Vázquez (decolonial theory/interview)
met steun van deSingel, KWP Kunstenwerkplaats Brussels, wpZimmer

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Institut français des Pays-Bas, Holland Festival

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival vierde in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Meer informatie over Holland Festival

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Dans la mesure de l'impossible Tiago Rodrigues Theater Dans la mesure de l'impossible
Sluiten Dans la mesure de l'impossible Tiago Rodrigues
09 jun '24 t/m 11 jun '24
Tiago Rodrigues baseert zijn stuk op de verhalen van hulpverleners in rampgebieden. Zijn pure, integere aanpak maakt een intense, empathische beleving mogelijk van een extreme realiteit die de meesten van ons alleen kennen van het nieuws.
Language NP Language no problem Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11 Dans Eu não sou só eu em mim
Sluiten Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11
14 jun '24 t/m 16 jun '24
Een van de belangrijkste en gewaagdste dansgezelschappen van Brazilië brengt een energieke voorstelling waarin identiteit en uniciteit worden bevraagd en bevestigd door middel van dans, technologie en filosofie.
Language NP Language no problem Signal to Noise Forced Entertainment Theater Signal to Noise
Sluiten Signal to Noise Forced Entertainment
16 jun '24 t/m 18 jun '24
Legendarisch Brits theatergezelschap speelt met tekst, muziek en fysieke actie in nieuw werk. Zowel luchtig als verontrustend, komisch als bloedserieus.
Language NP Language no problem ALFA Wunderbaum Theater ALFA
Sluiten ALFA Wunderbaum
20 jun '24 t/m 22 jun '24
In ALFA komt een groep Europese Alfa Romeo-liefhebbers samen om in clubverband hun passie voor het Italiaanse automerk te delen. Ze praten over het clubblad, de invulling van de evenementenkalender en de jaarlijkse buitenlandrit.
Language NP Language no problem Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy Theater Hamlet - In the Folds of Time
Sluiten Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy
21 jun '24 t/m 23 jun '24
In Christiane Jatahy’s eigenzinnige interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.
Language NP Language no problem The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall Theater The Second Woman
Sluiten The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall
28 jun '24
In The Second Woman herhaalt Georgina Verbaan één scène 100 keer gedurende een periode van 24 uur. Tegenover haar staan 100 verschillende mannelijke deelnemers uit de lokale gemeenschap. In elke scène ontmoeten de twee spelers elkaar voor het eerst op het podium.