Fúria

Sluiten
Julidans

Fúria

Cie. Lia Rodrigues (BR)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Fúria
Cie. Lia Rodrigues (BR)

Duizelingwekkende transformaties in een furieuze carnavalsoptocht als protest tegen de Braziliaanse politiek van verdeeldheid.

Julidans

Een voodoo-carnaval

Vanuit de favela's van Rio de Janeiro veroverde de Braziliaans Lia Rodrigues de wereld. Haar dansstukken zijn geëngageerd en poëtisch. Met eenvoudige middelen weet ze je in één klap naar haar wereld te teleporteren. Fúria is een uitzinnige optocht, een voodoo-carnaval dat uitgroeit tot een vlammend protest tegen de extreemrechtse politiek van president Bolsonaro en de zijnen. De personages die eruit springen transformeren voortdurend van gedaante en geslacht, dagen ons uit, zetten ons op het verkeerde been. De woede in Fúria is voelbaar en soms gewelddadig. Het is een daad van exorcisme, van bevrijding.

Het publiek kan bijna niet onverschillig blijven. Dat ligt voor een groot deel aan de overgave van de performers, die zichzelf overtreffen in deze choreografie 'Niet enkel dat choreografische vernuft maakt Fúria ongewoon, zelfs uitzonderlijk. Dat ligt ook aan de performers zelf. Hun bezieling is voortdurend totaal, op het schrikwekkende af.' - Etcetera.

In 2011 was Rodrigues' voorstelling Pororoca te zien op Julidans. In 2014 - het jaar dat de choreografe de Nederlandse Prins Claus Prijs in ontvangst mocht nemen - toonde ITA Rodrigues' Pindorama, het leven in steden als Rio. Daar richtte Rodrigues een dansschool en een dansgezelschap op waar leerlingen gratis dansles volgen. Ook haar dansers zijn daar opgeleid. Ze richtte er een belangrijk festival voor hedendaagse dans op en zette de Braziliaanse hedendaagse dans op de internationale kaart. Rodrigues: ‘Er is altijd een missie die ik heb. Niet alleen als dansmaker, ook als burger van mijn land. Ik werk nu tien jaar in de favela’s. En ik kan niet precies aanwijzen waar je dat terugziet in mijn dansstukken, maar het is daar. Het maakt deel uit van mezelf, van hoe ik de wereld zie.’ - Dansmagazine.

Credits

choreografie Lia Rodrigues
dans Leonardo Nunes, Felipe Vian, Clara Cavalcanti, Carolina Repetto, Valentina Fittipaldi, Andrey Silva, Karoll Silva, Larissa Lima, Ricardo Xavier
dramaturgie Silvia Soter
lichtontwerp Nicolas Boudier
artistieke medewerking en foto's Sammi Landweer
choreografie-assistentie Amalia Lima
productie Chaillot - Théâtre national de la Danse met steun van Fondation d’entreprise Hermès (New Settings)
coproductie Festival d’Automne, Centquatre Paris, MA scène- nationale, Pays-de-Montbéliard, Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main (Frankfurter Position 2019, een initiatief van BHF-Bank-Stiftung), le Kunstenfestivaldesarts, le Teatro Municipal do Porto /Festival DDD, Theater Freiburg, Muffatwerk München

Lia Rodrigues Companhia de Danças wordt ondersteund door Redes da Maré e Centro de Artes da Maré.
Lia Rodrigues is Artiste associée van het Chaillot - Théâtre national de la Danse en van Centquatre Paris.