Fabel
Fabel
Voorstellingen
In Fabel komen de gruwel en de romantiek van de dierenfabel tot leven. Een kleurrijk en muzikaal epos gemaakt en gespeeld door een grote groep Orkatermakers.
aanvang 20:00 u
duur NNB
locatie Rabozaal
genre Muziektheater
De dierenwereld als spiegel van de menselijke maatschappij.
Fabel is de nieuwe voorstelling van Suze Milius, winnaar van de Erik Vos Prijs 2018 voor aanstormende regisseurs. Die kreeg ze voor haar ‘empathische en rijke visie op de intermenselijke uitwisseling’, die ‘nieuw, overtuigend en belangwekkend’ is, aldus de jury. Zo ook in Fabel, een kleurrijk en muzikaal epos waarin de gruwel en romantiek van de dierenfabel tot leven komen. Waarin de vos en de kraai vechten om de kaas terwijl de leeuw op zijn troon zit. Waarin de krekel musiceert, de mier hem terechtwijst en de olifant hen beiden vertrapt. Het stomme dier spreekt tot de mens van alle tijden, op ieder continent.
Hazenhart of leeuwenmoed. Sluw als een vos, dom als een ezel. Mieren, hamsteren, hondstrouw. De dierenwereld is als een spiegel van de menselijke maatschappij. Wanneer de mens de dieren ook nog begiftigt met spraak, ontstaat de dierenfabel: een verzonnen verhaal dat waarheid uitbeeldt. Orkater en Suze Milius exploreren zowel muzikaal als beeldend het gegeven van ‘de variatie’ en cirkelt om de fabel als een havik om zijn prooi. Want hoe vaker de fabel herhaald wordt, hoe meer waarheid zij lijkt te bevatten.
Suze Milius
Suze Milius (1986) studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Samen met Urland won ze in dat jaar de Best of ITS-award 2012 voor de voorstelling TICKLEMEPINK.
Sinds 2013 vormt Suze samen met Stefan Jakiela het kunstenhuis House Crying Yellow Tears. Bij Productiehuis Rotterdam maakte ze het opmerkelijke Huis, en eerder dit jaar ging haar voorstelling Talk Show in première bij Het Zuidelijk Toneel.
De
voorstellingen van Milius zijn kleurrijke universums over
intermenselijk gedrag in al zijn onhandigheid en ongemak. Schijnbaar
alledaagse werelden zet ze onder spanning, in een gestileerde esthetiek
en met het nodige absurdisme. Ze laat haar werk niet altijd in een
theaterzaal zien. Soms bevind je je op een tentoonstelling en groeien
vijf bezoekers uit tot performers, soms krijg je de sleutel van iemands huis.
Afgelopen jaar ontving Milius de Erik Vos Prijs 2018 voor aanstormende regisseurs. Ze kreeg de prijs voor haar ‘empathische en rijke visie op de intermenselijke uitwisseling’, die ‘nieuw, overtuigend en belangwekkend’ is, aldus de jury.
Credits
Gemaakt en gespeeld door een grote groep Orkatermakers: de mannen van Lars Doberman (Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van De Vijver, Jip van den Dool, Jochem van Laarhoven), Dionne Verwey, Erik van der Horst, de alle muzikanten van K.O. Brass! (Patrick Votrian, Randell Heye, Romain Bly, Robert-Jan Looysen en Kobi Arditi/ bekend van Kyteman Orchestra).