Fire will become ashes, but not now
Fire will become ashes, but not now
Voorstellingen
Wat bepaalt wie we zijn: het leven dat we vandaag leven of onze origines? Overal ter wereld dragen vrijheidsstrijders de vlam van de hoop op een betere wereld voor de zwarte gemeenschap uit. Regisseur Pitcho Womba Konga dompelt je samen met zijn getalenteerde, multigedisciplineerde cast onder in een bad aan vragen. Ga kopje onder in het universum van Fire Will Become Ashes, But Not Now – een mix van muziek, slam, beatbox, dans en theater – en kijk met een andere bril naar morgen.
Festival Lieve Stad,
Locatie ITA, Grote Zaal
Duur 90 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands, Engels, Frans
Boventiteling Nederlands, Engels
Nagesprek wo 27 mrt
Fire Will Become Ashes, But Not Now
In 1963 ziet in de VS The Fire Next Time, een pamflet van James Baldwin, het licht. De tekst is een onmiskenbare waarschuwing voor de gevolgen van het racisme en de rassenscheiding die op dat moment hoogtij vieren in Amerika. Datzelfde jaar spreekt dominee Martin Luther King de gevleugelde woorden “I have a dream” uit en pleit Malcolm X voor een raciale scheiding tussen zwart en wit. Op het Afrikaanse continent laat de onafhankelijkheidsstrijd zich maar moeilijk voelen en in Zuid-Afrika zit Nelson Mandela op de beklaagdenbank in het kader van het Rivonia-proces. Overal ter wereld dragen vrijheidsstrijders de vlam van de hoop op een betere wereld voor de zwarte gemeenschap uit.
Maar wat betekent het om zwart te zijn? Gaat het om racisme en onzekerheid het hoofd bieden? De cultuur van de onderdrukte? Vandaag wordt soms beweerd dat we meer van onze eigenheid ontlenen aan de tijdsgeest dan aan onze origines en dat onderlinge verschillen vooral verband houden met sociale identiteit. Maar is dat wel zo? Tussen 1963 en nu is de waarschuwing van James Baldwin helaas meermaals terecht gebleken – ook buiten de VS.
-|-
Aan de ene kant onzichtbaar, aan de andere voortdurend in de gaten gehouden, zo leeft een groot deel van de bevolking. Laat ons ‘ras’ onder ogen zien, want het ‘monster’ leeft zowel in onze instituten als in onszelf. Verandering mogelijk maken en strijd voeren is niet enkel de verantwoordelijkheid van mensen die onder racisme lijden, maar de verantwoordelijkheid van de hele samenleving. Net zoals Baldwin gelooft Pitcho Womba Konga dat gedeelde veerkracht tussen zwart en wit de enige weg vooruit is. Deze veerkracht kunnen we enkel creëren als we samen de kracht en moed hebben om het monster in de ogen te kijken, te accepteren wat het over ons zegt en het lijden, de onverschilligheid en het schuldgevoel bloot te leggen en vooral in vraag te durven stellen.
Het vuur zal ongetwijfeld tot as wederkeren wanneer onze wereld met liefde besprenkeld wordt, maar we hebben nog een lange weg af te leggen…
Reviews
De Morgen
'Theatermaker Pitcho Womba Konga weet te verrassen met een donkere variétéavond waarbij het publiek zich gerust een tikje ongemakkelijk mag voelen.'
'Een pakkend pleidooi voor jezelf kunnen zijn.'
Pleinfoyer, na de voorstelling
Nagesprek Fire Will Become Ashes, But Not Now
Samen met een gespreksleider zullen we in gesprek gaan met een gast en iemand uit het gezelschap over de thematiek van de voorstelling ''Wat betekent het om zwart te zijn? Gaat het om racisme en onzekerheid het hoofd bieden? De cultuur van de onderdrukte? Wat bepaalt wie we zijn: het leven dat we vandaag leven of onze origines?''.
Credits
regisseur, rapper, producer, acteur Pitcho Womba Konga
co-regisseur, dramaturg Mike van Alfen
-|-
met Karim Kalonji, Awoulath Alougbin, Priscilla Adade, Jhaya Caupenne, Laryssa Kim, Kenza Deba
20 – 30 maart
Festival Lieve Stad,
Amsterdam is een stad met vele gezichten. Lieve Stad, – een viering van theater, kunst en dialoog – weerspiegelt de dynamiek van die grootstedelijke omgeving, waarin de stad zelf een bron van inspiratie is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee?