Double bill
Double bill
In dit bijzondere dubbelprogramma verkennen twee generaties choreografen, William Forsythe en Ioannis Mandafounis, de kracht van improvisatie. Dansers van de Dresden Frankfurt Dance Company bieden een veelledige blik op dans als levende kunstvorm, geworteld in het hier en nu.
Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage
Nederlandse première
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal
Duur nnb, incl. pauze
Taal Language no problem
Forsythe / Mandafounis
Het dubbelprogramma maakt de cirkel rond. William Forsythe stond aan het roer van Ballett Frankfurt van 1984 tot 2004 en leidde daarna The Forsythe Company van 2005 tot 2015, die later de Dresden Frankfurt Dance Company werd. Ioannis Mandafounis, die ooit danser was bij The Forsythe Company, is daar nu artistiek directeur. Dit programma brengt twee werken van de twee generaties choreografen samen, ieder met hun eigen, maar zeker verwante improvisatorische benadering.
De zogeheten ‘live-choreografie’ – de methodologie van Ioannis Mandafounis – maakt het mogelijk om ter plekke een choreografie te creëren. In zijn werk Lisa kiezen de dansers zelf wanneer ze het podium betreden en verlaten, wat leidt tot verrassende wendingen. Een ontmoeting tussen twee dansers kan plotseling veranderen in een groepsscène, of iemand kan alleen worden gelaten voor een emotionele solo.
Het dansstuk combineert deze improvisaties met gedichten van Osip Mandelstam, een Russische dichter, essayist en criticus van de Sovjetregering, die wordt beschouwd als een van de grootste poëten van de twintigste eeuw. Zijn werk is een symbool van de strijd voor artistieke en intellectuele vrijheid in een tijd van repressie. Historische kostuums uit de jaren dertig bieden visuele context voor de teksten, die in het Russisch, Engels en Duits te horen zijn. Het publiek kan ervoor kiezen de kortere en langere narratieven te volgen – of niet. Is dit een misdaadscène, een romantische ontmoeting of gewoon business as usual?
-|-
Voor het tweede deel van het dubbelprogramma keert William Forsythe terug naar de plek waar zijn erfenis begon. Voor het eerst maakt de danslegende een nieuw werk met het gezelschap: Civil Society: Undertainment. Uitgaande van improvisatie modelleert hij een structuur die niet iets anders betekent, maar puur esthetisch plezier biedt – zoals in een caleidoscoop ontstaan verrassende patronen binnen een duidelijk kader. Het publiek wordt uitgenodigd dit als één levend, ademend geheel te ervaren.
William Forsythe wordt gezien als een van de invloedrijkste choreografen van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt geprezen omdat het ballet heeft getransformeerd van een focus op klassiek repertoire naar een dynamische, hedendaagse kunstvorm.
Meer over Ioannis Mandafounis
Ioannis Mandafounis (Athene) studeerde aan het Conservatoire de Paris en danste bij onder meer GöteborgsOperans Danskompani, Nederlands Dans Theater II en The Forsythe Company. Sinds 2004 bouwt hij aan een internationale choreografische carrière, met opdrachten voor o.a. het Lyon Opera Ballet, Grand Théâtre de Genève en het Royal Danish Ballet. Hij was lid van het Frankfurtse collectief mamaza en leidt zijn eigen gezelschap in Zwitserland.
Op basis van zijn eigen choreografische methode zoekt Mandafounis voortdurend naar vernieuwende manieren om het publiek actief bij zijn werk te betrekken. Zijn drijfveer is het creëren van een authentieke en diepgaande danservaring, die mensen dichter bij de kunstvorm brengt. In 2024 werd zijn stuk À la carte genomineerd voor theaterprijs DER FAUST.
Meer over William Forsythe
William Forsythe is al meer dan 50 jaar actief als choreograaf. Zijn werk staat bekend om het herdefiniëren van het klassieke ballet tot een dynamische kunstvorm van de 21e eeuw. Hij danste bij het Joffrey en Stuttgart Ballet, waar hij huischoreograaf werd, en leidde vervolgens twintig jaar lang Ballett Frankfurt. Daarna richtte hij The Forsythe Company op. Zijn grensverleggende visie omvat ook installaties, films en digitale projecten. Forsythe’s werk is te zien bij toonaangevende gezelschappen en musea wereldwijd. Hij werd meermaals bekroond, o.a. met de Gouden Leeuw (Venetië), de FAUST-prijs en de Kyoto Prize.