Hiphop is erfgoed
Hiphop is erfgoed neemt je twee avonden mee in de wereld van hiphop — niet alleen als muziekstijl, maar als rijk cultureel erfgoed en krachtige maatschappelijke beweging. Vier panelgesprekken belichten verschillende facetten van de cultuur: archivering, de rol van de dj en activisme. Elke avond wordt afgesloten met een speciaal optreden door onze gasten.
Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met Foundation Amsterdam Hiphop Centre, ITA, Re/presenting Europe en Culture Capsule.
Festival Lieve Stad, 750
Locatie The Bookshop
Duur 150 minuten
Genre Perspectief
Taal Nederlands
Hiphop is erfgoed
Het belang van archiveren
Velen van ons hebben thuis spullen liggen die het verhaal vertellen van de Nederlandse hiphopscene: audio- en video-opnames, flyers, foto’s en merchandise. Culture Capsule verzamelt al deze verhalen, ondersteunt mensen bij het opbouwen van hun eigen archief en maakt kennis, verhalen en informatie digitaal toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over de rijke geschiedenis van hiphop in Nederland.
Door een netwerk van hiphophubs, stedelijke huiskamers, onderzoekers en makers bouwen we samen een gemeenschappelijk geheugen — een geheugen dat door én voor de hiphopcultuur wordt gemaakt. Zo houden we regie over ons erfgoed en zorgen we dat de belangrijkste momenten worden bewaard en doorgegeven aan de volgende generatie.
-|-
Draag bij aan het archiveren van de hiphopcultuur!
Stel: je mag één item, één moment, of één verhaal uit je eigen geschiedenis in de Nederlandse hiphop mogen archiveren. Wat zou dat dan zijn? Denk je aan een flyer van een plaatselijk feestje dat veel voor je betekende? Of een turntable waarmee je voor het eerst je skills masterde? Die ene plaat of die oude VHS-tape die je nog ergens hebt liggen?
Neem dat item of verhaal mee naar het gesprek. Tijdens de paneldiscussie gaan we hierover in gesprek: welk item heb je meegenomen? Wat betekent het voor jou? En welke plaats heeft dit voor jou in de Nederlandse hiphopgeschiedenis?
Als je wilt, kun je je object na afloop laten digitaliseren door Sherlock Telgt (het hoofd van het archief). Geef bij aanmelding even aan of je hiervoor openstaat; dan kan Sherlock je alles uitleggen over het archief en de huidige deelnemers.
Programma
Dag 1 – zaterdag 24 mei
17.15 Panel 1: Het belang van het archiveren van hiphopcultuur. Met Mick La Rock, Sherlock en Dutch Graffiti Library. Moderatie door Tieka Masfar.
18.15 Panel 2: De rol van de dj binnen de hiphopcultuur. Met Cutnice, Chainsaw en DNS. Moderatie door Tieka Masfar. Van crate digging tot turntablism: een diepgaand gesprek over evolutie en impact van de dj in de scene.
19.00 Afsluitende DJ-showcase. Live beats, skills en vibes door Cutnice, Chainsaw en DNS.
-|-
Dag 2 – zondag 25 mei
17.15 Panel 1: Hiphop Archief: nieuwe perspectieven. Met Sherlock, SugaCane en Maikal X. Moderatie door Jennifer Munstlag. Hoe maken we ruimte voor verborgen geschiedenissen en nieuwe stemmen binnen het erfgoed van hiphop?
18.15 Panel 2: Activisme binnen hiphop. Met Henca Maduro, Pink Oculus, Glen Faria, Stryder. Moderatie door Jennifer Munstlag. Verhalen, verzet en verbondenheid: hoe hiphop in Nederland vandaag de dag een krachtig instrument is voor maatschappelijke verandering.
19.00 Afsluitend akoestisch optreden featuring Stryder en Pink Oculus. Een intieme performance waar poëzie, protest en muziek samenkomen.
Over Foundation Hip Hop Centre
Stichting Foundation verbindt straat- en clubcultuur en zet hiphop in als creatieve én educatieve tool om jongeren te empoweren. Talentontwikkeling, kennisdeling en gemeenschapsvorming staan daarbij centraal.
Festival Lieve Stad,
Deze voorstelling is onderdeel van Lieve Stad, 750, een gezamenlijk theaterfestival van Internationaal Theater Amsterdam en Meervaart. Ter ere van 750 jaar Amsterdam vieren we in mei een extra grote editie met meer dan 50 voorstellingen in 13 theaters door de hele stad. Het festival brengt alles samen: de kunstenaars, de podia, de verhalen en het publiek. We eren de rijke tradities van de stad, maar geven ook ruimte aan nieuwe stemmen en perspectieven. Samen maken we Amsterdam – en dat vieren we.
Vier de kunst. Vier de stad. Vier het samen.