Im Herzen der Gewalt

Sluiten
Brandhaarden 2022

Im Herzen der Gewalt

Schaubühne am Lehniner Platz in Berlin / Thomas Ostermeier

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Im Herzen der Gewalt
Schaubühne am Lehniner Platz in Berlin / Thomas Ostermeier
1e rang € 39,50 / 2e rang € 37 / 3e rang € 26,50

‘Intense, involving production’ New York Times


Op 25 februari zit u tijdens de livestream van ITALive thuis op de eerste rij bij deze indrukwekkende voorstelling.


In zijn roman Geschiedenis van Geweld reconstrueert Édouard Louis de nacht waarin het hoofdpersonage verkracht en mishandeld werd. Maar de verkrachting houdt hier niet op. Hij spiegelt dit voorval aan het geweld in de samenleving. Hij laat zien hoe het geweld van hogerhand, van overheden en politie, doorsijpelt naar alle lagen van de bevolking. En het hardst aankomt bij degenen die worden gediscrimineerd.

Aanvangstijd 19:30
Duur 120 min
Locatie Rabozaal
Taal Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling
Livestream 25 feb, 20:00, € 12,50

Nederlandse première

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten


Met In Gesprek met Christoph Gawenda en Laurenz Laufenberg op 24 februari (voertaal: Engels)

Het verhaal wordt niet alleen vanuit het hoofdpersonage verteld, maar ook door andere betrokkenen: dokters, verplegers, politie, zijn zus, haar man. Het wordt pijnlijk duidelijk dat hij geen macht of gezag heeft over zijn eigen verhaal. De amoureuze ontmoeting en de gewelddadige afloop worden verweven met het politieverhoor achteraf, de ontvangst bij de spoedeisende hulp, de woorden van de zus die verslag doet aan haar man.

Politieagent: 'Een onbekende mee naar boven nemen, midden in de nacht…'
Édouard: 'Dat doet iedereen.'
Politieagent: 'Iedereen…?'
Édouard: 'Van mijn soort.'


-|-De Duitse regisseur Thomas Ostermeier maakte samen met Édouard Louis een theatrale bewerking voor de acteurs van de Schaubühne am Lehniner Platz in Berlijn. Snel na elkaar gemonteerde scènes - niet in chronologische volgorde - zorgen in de voorstelling voor steeds andere invalshoeken van de ervaring. Tussen de scènes door last Ostermeier choreografische momenten in, waarbij de acteurs samen onverwacht en ongerijmd een danstrio of kwartet vormen.

ITALIve

Op vrijdag 25 februari wordt de voorstelling gelivestreamd vanuit ITA. De stream is voorzien van Nederlandse en Engelse ondertiteling. Kaartkopers ontvangen twee uur voor aanvang een mail met de link en een persoonlijk wachtwoord.

Helaas is het niet mogelijk om de livestream op een ander moment te bekijken. We spelen de voorstelling live op het ITA-podium en de livestream is een rechtstreekse verbinding zodat u thuis kunt meekijken naar wat er zich op dat moment in ITA afspeelt.

Meer ITALive

Na afloop van de voorstelling op 24 februari

In gesprek met Christoph Gawenda en Laurenz Laufenberg

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA. Kom na de voorstelling meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met acteurs Christoph Gawenda en Laurenz Laufenberg en het publiek. Met Im Herzen der Gewalt als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gast uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

In de pers

‘Took the audience’s breath away.’- Süddeutsche Zeitung

‘Two hours of finely balance theatre with excellent actors.’ – Nachtkritik.de

‘You want to close your eyes and run from the theatre: it’s right up against the limit of what is bearable. […] A memorable evening at the theatre.’ – Märkische Allgemeine Zeitung

‘Un texte qui fait mal à celui qui le raconte comme à celui qui le regarde.’’ – Telerama.fr

Credits

naar het boek van Édouard Louis
regie Thomas Ostermeier
met Christoph Gawenda, Laurenz Laufenberg, Renato Schuch, Alina Stiegler en Thomas Witte (muzikant)
regie-assistent David Stöhr
decor en kostuums Nina Wetzel
muziek Nils Ostendorf
video Sébastien Dupouey
dramaturgie Florian Borchmeyer
licht Michael Wetzel
assistent choreografie Johanna Lemke


credits foto Arno Declair

10e editie

Brandhaarden 2022

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre Bouffes du Nord. In 2020 lag de focus van het festival voor het eerst op een regio, Zuid-Europa, en toonde het opvallende dans – en toneelproducties uit Portugal, Spanje, Italië en Griekenland.

De tiende editie van het ITA-festival Brandhaarden, van 19 februari t/m 3 maart, focust op het werk van een van de grootste Franse literaire sensaties van dit moment: Édouard Louis.

Meer Brandhaarden