Laura H.

Sluiten

Laura H.

Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Laura H.
Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught?

aanvang 20:00
duur 90min
locatie Rabozaal
taal Nederlands gesproken

Naar de bestseller van Thomas Rueb

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Nu, ruim een jaar later, lijkt de publieke opinie anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

Geen geromantiseerd verhaal

Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een nationaal terrorismerisico.

Verhalen van nu

Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Documentaire

Geloof je haar?

Olga Tops maakte voor Omroep Gelderland de documentaire ‘Geloof je haar?’ en biedt hiermee een unieke kijk achter de schermen tijdens het maken van deze productie over ‘het kalifaatmeisje’.

Regisseur Nina Spijkers: ‘Door de berichtgeving rondom de echte Laura ben ik me heel bewust van het feit dat haar verhaal heel gevoelig ligt. Voor bepaalde mensen raakt het wat persoonlijks. We mogen haar niet neerzetten als een slachtoffer en ook niet als een dader. We willen al haar kanten laten zien, waardoor de keuze bij het publiek ligt.’

Bekijk hier de hele documentaire

Dubbele cast

Laura H. wordt gespeeld met een dubbele cast. In geval van ziekte kan de extra cast de speelbeurt overnemen. De verdeling is op dit moment nog niet bekend. Op de avond van de voorstelling is op een bord in de entree/bij de zaal de cast van die avond te zien.

Credits

Tekst Thomas Rueb
Bewerking Anoek Nuyens
Regie Nina Spijkers
Cast 1 Jade Olieberg & Tim Olivier Somer
Cast 2 Charlie Chan Dagelet & Kevin Schoonderbeek
Dramaturgie Madelon Kooijman
Regieassistent Emilie Pos
Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuumontwerp Daphne de Winkel
Lichtontwerp Jantje Geldof
Geluid Timo Merkies
Beeld Henri Verhoef
Met speciale dank aan Lowie van Oers, Tofik Dibi en Edward van Tongeren

Zie meer

Language NP Language no problem Antigone in Molenbeek + Tiresias Toneelhuis / Guy Cassiers Theater Antigone in Molenbeek + Tiresias
Sluiten Antigone in Molenbeek + Tiresias Toneelhuis / Guy Cassiers
Guy Cassiers maakt een tweeluik over Griekse figuren – Antigone en Tiresias - die in opstand komen tegen de consensus. De eerste titelheldin plaatst hij in Molenbeek, voor de tweede volgt hij de tekst van slam poet Kae Tempest.
Language NP Language no problem Alles komt goed Orkater / Belle van Heerikhuizen Muziektheater Alles komt goed
Sluiten Alles komt goed Orkater / Belle van Heerikhuizen
Geïnspireerd door het werk van Peter Kropotkin en Rutger Bregman schreven Geert Lageveen en Leopold Witte dit voorjaar aan een voorstelling over het gedrag van mensen in crisis.
Language NP Language no problem Oom Wanja Noord Nederlands Toneel / Liliane Brakema Theater Oom Wanja
Sluiten Oom Wanja Noord Nederlands Toneel / Liliane Brakema
De economie wankelt. De samenleving crasht. En Wanja, die zijn hele leven keihard heeft gewerkt voor een briljant wetenschapper, ontdekt dat de man een ordinaire oplichter is. Het is tijd om in opstand te komen.