ITA Ensemble

Lehman Trilogy

Sluiten

Lehman Trilogy

ITA Ensemble / Guy Cassiers

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Lehman Trilogy
ITA Ensemble / Guy Cassiers

'Lehman Trilogy is een gelaagd en geslaagd epos over ongebreideld kapitalisme.' – Trouw ★★★★★

De voorbije jaren maakte dit stuk furore op West End en Broadway. In een geprezen regie van Guy Cassiers presenteert ITA dit weergaloze, 150 jaar omspannende verhaal.

Duur 3 uur 30 minuten, incl. pauze
Genre theater
Taal Nederlands

Lehman Trilogy


Midden 19de eeuw emigreren drie joodse broers vanuit Beieren naar Amerika. In het diepe Zuiden beginnen ze een klein winkeltje in stoffen en worden rijk in de katoenhandel. Hun familiebedrijf ontwikkelt zich tot een duizelingwekkend financieel imperium dat van generatie op generatie wordt overgedragen. In 2008 is het medeverantwoordelijk voor de financiële en bancaire crisis. Zo gaat Lehman Brothers aan zichzelf ten onder. -|-
De Italiaanse auteur Stefano Massini schreef met Lehman Trilogy niet alleen het verhaal van een familie maar ook de geschiedenis van het nietsontziende Amerikaanse kapitalisme. Slavernij en industrialisering, oorlog en nieuwe technologische ontwikkelingen: wat er ook gebeurt in Amerika en zelfs op wereldwijd vlak, de Lehmans weten telkens hoe ze er goed geld aan kunnen verdienen. Alles wat ze van plan zijn te doen – dus ook trouwen en kinderen krijgen – wordt vooraf getoetst aan de vraag: wat brengt het op? Geleidelijk aan worden de techniek en onpersoonlijkheid van het financiële systeem deel van de verhoudingen binnen de familie.

Maria Kraakman, Chris Nietvelt en Jesse Mensah van ITA-ensemble spelen in Lehman Trilogy in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Jesse Mensah en Gijs Scholten van Aschat van ITA-ensemble spelen in Lehman Trilogy in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Regisseur Guy Cassiers met acteurs Chris Nietvelt en Maria Kraakman tijdens de repetities van Lehman Trilogy van ITA-ensemble in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Guy Cassiers over Lehman Trilogy

"We volgen een familie vanaf het moment dat de eerste Lehman met enkel een koffer aankomt in New York, honderdvijfenzeventig jaar lang, en tegelijk volgen we de geschiedenis van het bankwezen. Het is een fabel over het kapitalisme die haarfijn laat zien hoe geld altijd een sturende factor is geweest in hoe we ons zijn blijven ontwikkelen. We krijgen dus niet alleen het verhaal van hoe de financiële wereld een steeds grotere impact op ons dagelijks bestaan heeft gekregen, maar ook een familietragedie. Het gaat over het Amerika van toen maar tegelijkertijd ook over wat Amerika nog altijd betekent, voor ons hier in Europa. Daarom is het zo relevant."

CAST

Language NP Language no problem Gijs Scholten van Aschat Gijs Scholten van Aschat
Language NP Language no problem Laura De Geest Laura De Geest
Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman
Language NP Language no problem Jesse Mensah Jesse Mensah
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Joep Paddenburg Joep Paddenburg
Mayer Lehman, Henry Goldman
Teddy Wilkinson, Mr. Newgass, Pauline Sondheim, Herbert Lehman, Lew Glucksman
Laura de Geest
Babette, Gouverneur, Philip Lehman
Henry Lehman, Tennyson, Solomon Paprinski, Carrie Lauer, Ruth Lamar, Paul Masur
Emanuel Lehman, Teddy, Vernon, Gregory, Hubert, Pete Peterson
Dokter Beauchamp, Louis Sondheim, Archibald, Bobbie Lehman

REVIEWS

Trouw

'Lehman Trilogy is een gelaagd en geslaagd epos over ongebreideld kapitalisme.'

Nederlands Dagblad

'Hoewel het stuk drie uur duurt, verveelt Lehman Trilogy geen moment.'

De Standaard

'Naast de knap geformuleerde toneeltekst zijn ook de zes acteurs, die elk meerdere rollen spelen, een troef van de voorstelling.'

De Volkskrant

'Opvallend mooi is Jesse Mensah als Mayer Lehman, ogenschijnlijk de meest menselijke van de drie broers, met een ontwapenende glimlach waar elke tweedehandsautoverkoper jaloers op zou zijn.'

8weekly

'Cassiers grijpt zijn publiek vanaf die eerste opkomst van Nietvelt bij de strot en laat het drie delen lang niet meer los in een voorstelling die voortdendert, spannend is, geestig, cynisch – en van tijd tot tijd meelijwekkend.'

De Tijd

'Het is vier uur boeiend toneel over de opkomst en de val van de iconische zakenbank.'

Regisseur Guy Cassiers met acteurs Jesse Mensah, Gij Scholten van Aschat, Hélène Devos, Aus Greidanus jr., Chris Nietvelt en Maria Kraakman tijdens de repetities van Lehman Trilogy van ITA-ensemble in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over de regie en de scenografie van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE
Gijs Scholten van Aschat en Jeroen Smit bij de opnames van de podcast voor de voorstelling Lehman Trilogy in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

PODCAST OVER DE VOORSTELLING

In de ITA-podcast gaat programmamaker Carolien Borgers in gesprek met acteur Gijs Scholten van Aschat en onderzoeksjournalist Jeroen Smit over Lehman Trilogy. Ze bespreken onder meer hoe de acties van de Lehman Brothers nog steeds doorsijpelen in ons dagelijks leven. En gaan ze in op hoe regisseur Guy Cassiers deze bijzondere familiegeschiedenis, aan de hand van het boek van Stefano Massini, heeft vertaald naar het theater.

Beluister de podcast nu op je favoriete podcast platform of via de link hieronder.

BELUISTER DE PODCAST

ACHTER DE SCHERMEN BIJ LEHMAN TRILOGY

Regisseur Guy Cassiers met acteurs Chris Nietvelt en Jesse Mensah tijdens de repetities van Lehman Trilogy van ITA-ensemble in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Guy Cassiers
Regisseur
Guy Cassiers

Guy Cassiers (1960) was van 2006 - 2022 artistiek directeur van Toneelhuis in Antwerpen. Met zijn eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal behoort hij tot de top van de Europese theatermakers.

In seizoen 23|24 gaat zijn regie van Oer en andere tijden (Olga Tokarczuk) bij ITA in première en gaat zijn regie van Lehman Trilogy in reprise.

Bekijk Profiel

CREDITS


van Stefano Massini
regie Guy Cassiers
vertaling Els van der Pluijm
dramaturgie Erwin Jans
scenografie Guy Cassiers, Bram Delafonteyne
lichtontwerp Frank Hardy
video-ontwerp Bram Delafonteyne
geluidsontwerp Jeroen Kenens
kostuumontwerp Devastator

particulier producent Esther Kwaks, Anna Wouters, Gabriella de Rooij en Hendrik Jan ten Have
co-producent More Theater Producties
ondersteund door Ammodo, Brook Foundation

met dank aan  Auteursrechtenbureau TDI Agency Holland Ernst M. van den Berg

De toneelrechten van het toneelstuk LEHMAN TRILOGY/LEHMAN BROTHERS van Stefano Massini worden vertegenwoordigd door Zachar International, Milaan, in samenwerking met TDI-Agency Holland

Deze voorstelling wordt ondersteund door

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Medea
on Tour
ITA Ensemble Theater Medea
Sluiten Medea ITA ensemble / Simon Stone
09 jul '24 t/m 11 jul '24
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA Ensemble
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble
02 okt '24 t/m 13 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble
17 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA Ensemble
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.