Maldonne
Vrouwelijkheid in al haar veelzijdigheid – teder, rebels, speels en krachtig – komt tot leven in Maldonne van de Franse choreograaf Leïla Ka. Vijf danseressen, gekleed in een explosie van verschillende jurken, verkennen en herdefiniëren hun identiteit in een hyper-energiek spektakel vol visuele contrasten.
Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage
Nederlandse première
Locatie Meervaart
Duur 60 minuten
Taal Language no problem
Maldonne
In Maldonne, de eerste ensemblevoorstelling van de Franse rising star Leïla Ka, ontstaat een speels en krachtig portret van vrouwelijkheid. Vijf danseressen in lange bloemenjurken bewegen beheerst en synchroon, hun bewegingen afgestemd op ademhaling en stem. Maar wat begint als een delicate synchronisatie, verandert al snel in een chaos van lip-syncs en bewegingen die elkaar aanvullen en afstoten. Kwetsbaarheid en rebellie raken verstrengeld in een weerbarstige, expressieve choreografie.
De jurken, dertig stuks uit tweedehandswinkels, spelen een sleutelrol. Ze worden niet alleen gedragen, maar ook omgevormd: geknoopt tot fallussen, gebruikt als zwepen of om aan te hangen terwijl Leonard Cohens Dance Me to the End of Love klinkt. De danseressen stellen vrouwen voor die de was ophangen, roddelen of zwanger zijn. Maar niets is wat het lijkt. Leïla Ka bevraagt de vrouwelijke identiteit, door die steeds weer overhoop te gooien. Elke overgang wordt gemarkeerd door een kostuumwissel, wat een mozaïek van beelden en verhalen oplevert.
-|-
De titel Maldonne komt uit het kaartspel en verwijst naar een verkeerd gedeelde hand, waardoor het spel opnieuw moet beginnen. Voor Ka staat dit symbool voor de positie van vrouwen in de maatschappij: er is veel bereikt, maar ongelijkheid blijft. Tegelijkertijd verwijst de titel ook naar Madonna, de iconische popster die vrouwelijke kracht en rebellie belichaamt. De voorstelling biedt een poëtische én soms ironische kijk op de rollen en verwachtingen die vrouwen opgelegd krijgen.
Leïla Ka begon in de urban dance scene en was daarna assistent van de Franse danspionier Maguy Marin, die bekendstaat om haar innovatieve en expressieve danstaal. Marin heeft duidelijk invloed gehad op Ka’s eigen werk. Met Maldonne bevestigt Ka haar talent als choreograaf. De voorstelling ging in 2023 in première bij La Garance – Scène nationale de Cavaillon en kan overal rekenen op staande ovaties.
Meer over Leïla Ka
Leïla Ka begon haar danspraktijk in de urban scene en ontwikkelde daaruit een krachtige theatrale bewegingstaal, mede beïnvloed door haar ervaring in May B van Maguy Marin. Sinds 2018 maakt ze eigen werk, waaronder het bekroonde solo Pode Ser en To cut loose, dat haar de Prijs voor Choreografisch Talent opleverde van de Franse critici. Met Bouffées won ze de eerste prijs op Danse Élargie (Théâtre de la Ville). Ze is verbonden aan CENTQUATRE-PARIS en werkt aan haar eerste avondvullende voorstelling.
REVIEWS
Le Monde
‘Haar succes wordt weerspiegeld door fenomenale uitverkochte tournees: ze is momenteel de populairste jonge choreografe met meer dan honderd data per jaar.’
Télérama
‘Leïla Ka belichaamt een jeugd die zich laat gelden, in opstand komt en een stijl buiten de codes uitvindt.’
Tanz
‘Ze put haar aanwezigheid en beknoptheid uit haar levenservaring als verzetster tegen opgelegde rolmodellen, sprekend vanuit de ziel van alle mensen die op de een of andere manier naar vrijheid verlangen.’
La Terrasse
‘Een artistiek en symbolisch briljant dansstuk.’
Credits
choreografie Leïla Ka
uitvoering Jennifer Dubreuil Houthemann, Jane Fournier Dumet, Leïla Ka, Zoé Lakhnati, Jade Logmo
assistent-choreografie Jane Fournier Dumet
lichtontwerp Laurent Fallot
lichttechniek Laurent Fallot of Clara Coll Bigot
geluidstechniek Rodrig De Sa of Manon Garnier
productie CENTQUATRE-PARIS en Cie Leïla Ka
met steun van Le Quatrain – cultureel centrum van Clisson Sèvre et Maine Agglo, stad Gouesnou – Centre Henri Queffélec mecenaat Caisse des Dépôts residentiesteun Fondation Royaumont / Fondation d'entreprise Hermès
-|-
coproducties La Garance – Scène nationale de Cavaillon, Théâtre Malakoff – Scène nationale, Théâtre d’Angoulême – Scène nationale, Théâtre de Suresnes Jean Vilar – festival Suresnes Cités Danse 2024, Centre Chorégraphique National d’Orléans – onder leiding van Maud Le Pladec, Centre Chorégraphique National – Ballet de Lorraine – onder leiding van Petter Jacobsson in het kader van Accueil-studio, Les Quinconces en L’espal – Scène nationale du Mans, Espaces Pluriels – scène conventionnée d’intérêt national Art et création – Danse, Pau, La Manufacture – CDCN Nouvelle-Aquitaine Bordeaux/La Rochelle, La Passerelle – Scène nationale de Saint-Brieuc, Fondation Royaumont, Espace 1789 – scène conventionnée d’intérêt national Art et création pour la danse de Saint-Ouen