Mariana
De Flamenco Biënnale Nederland viert haar feestelijke 10e jubileumeditie in Internationaal Theater Amsterdam met Luz Arcas, vorig jaar bekroond met de Spaanse Nationale Dansprijs. Waar flamencorebellen als Rocío Molina, Israel Galván of Andrés Marín het genre van binnenuit vernieuwen, maakt hedendaagse dansmaker Luz Arcas de omgekeerde beweging. Zij brengt in haar werk invloeden binnen uit de flamenco en folklore waarmee ze opgroeide in Andalusië.
Duur 70 minuten
Genre Dans
Taal Language no problem
In de voorstelling Mariana deelt Luz Arcas het podium met vijf musici. Zij vertolken oude flamencostijlen, ploeg- en dorsliederen die traditioneel werden gezongen bij het werken op het land. Arcas raakte vooral gefascineerd door La Mariana, een primitieve stijl, gezongen door de rondzwervende (Roma) geitenhoeders om de kudde op te drijven.
Arcas geeft in haar dans een eigentijdse uitdrukking aan aloude gebruiken en symbolen, met als centraal uitgangspunt het expressieve, bezielde lichaam. ‘De dans die ik zoek is geen vorm maar een staat van zijn.’
-|-
Speciaal voor de Flamenco Biënnale neemt Luz Arcas zanger Tomás de Perrate mee. Mariana gaat in deze bezetting in wereldpremière op het festival in ITA!
Over Luz Arcas
Danser/choreograaf Luz Arcas (Málaga, 1983) is een van de leidende figuren in de hedendaagse dans in Spanje. In 2024 ontving ze de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur voor haar veelzijdig, eigenzinnig oeuvre. Ze wordt geprezen om haar niet aflatende zoektocht naar een nieuwe danstaal, waarbij ze geen risico schuwt en haar wortels continu bevraagt. Met haar eigen gezelschap La Phármaco heeft ze sinds 2009 op podia wereldwijd succes. Haar - vaak multidisciplinaire - werk kenmerkt zich door het onconventionele narratief waarin ze de toeschouwer uitnodigt voor een poëtische ervaring rondom vergankelijkheid, dood, herinnering.
Over Tomás de Perrate
Tomás de Perrate werd in 1964 geboren in het zangbolwerk Utrera als zoon van de befaamde zanger Perrate de Utrera, en als kleinkind van een van de grootste flamencozangers aller tijden, Manuel Torre (1880-1933). Perrate, oorspronkelijk kapper van beroep, pakte de familietraditie pas in 1999 op en geldt sindsdien als een van de vooraanstaande artiesten in de flamencoscene. Zijn krachtige, rauwe lamento brengt de luisteraar naar ancestrale diepten. Hij schakelt moeiteloos tussen het klassieke flamencorepertoire en onontgonnen muzikale terreinen. Traditie en innovatie komen in de stem van Perrate natuurlijk samen.
Credits
Dans, choreografie en artistieke leiding Luz Arcas
Zang Tomás de Perrate
Percussie en synthesizer Carlos González
Bugel Abraham Romero
Gitaar Bonela Chico
Zang, palmas en voetenwerk Lola Dolores
-|-
Kostuums en artistiek advies Ernesto Artillo
Lichtontwerp Jorge Colomer
Soundscape Pablo Contreras
Grafisch ontwerp María Peinado
Productie Alex Foulkes & Fernando Jariego
Een productie van La Phármaco