Mary said what she said

Sluiten

Mary said what she said

Théâtre de la Ville / Robert Wilson

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Mary said what she said
Théâtre de la Ville / Robert Wilson
5e rang va €12,50 - 1e rang va €44,50

Isabelle Huppert, één van de meest charismatische en invloedrijke actrices van deze tijd, staat op het toneel in Mary Said What She Said, de nieuwe regie van de Amerikaanse Robert Wilson. ITA coproduceert deze productie van Théâtre de la Ville. Het is een tekst over de Schotse koningin Mary, een vrouw die tot de laatste snik vocht om haar eigen lot te bepalen. Componist Ludovico Einaudi schrijft de muziek voor deze voorstelling.

Genre Theater
Zaal Grote Zaal
Duur 1 uur 30 minuten
Taal Frans gesproken, NL boventiteld

Twee theatergrootheden herschrijven geschiedenis.

Mary Said What She Said speelt zich af in 1587, op de avond van haar executie. De katholieke Mary is door de protestantse koningin Elizabeth ter dood veroordeeld. Mary kijkt terug op haar stormachtige leven, haar rampzalige huwelijken en negentien jaren in gevangenschap. Ze blijft zich verzetten tegen haar lot. Zelfs op het schavot weigert ze haar idealen op te geven. Het verhaal gaat dat haar lippen nog bleven doorpraten toen de beul haar afgehakte hoofd omhoog hield. Mary Queen of Scots, geboren om te vluchten. Haar koninkrijk valt in een vlucht. Ze doet geen poging te overleven. Ze probeert zichzelf te overleven. Ze draagt rood op de dag van haar sterven.

Isabelle Huppert
Isabelle Huppert schreef zo’n beetje alle grote filmprijzen op haar naam, waaronder de Golden Globe en de César voor haar rol in Paul Verhoevens Elle. Zij schitterde onder meer in films als La Pianiste, 8 Femmes en op dit moment is zij in de bioscopen te zien in de film Greta. In Nederland stond zij op het toneel tijdens het Holland festival (2011) in Un Tramway een regie van Krzystof Warlikowski. Deze zomer staat de actrice in de spotlights in Eye Filmmuseum. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice. In 2020 gaat zij samenwerken met Ivo van Hove in La Ménagerie de Verre, een regie voor Théâtre Odeon (Parijs).

Robert Wilson
De Amerikaanse pionier van het multimediatheater Robert Wilson is een van de invloedrijkste regisseurs en beeldend kunstenaars van deze tijd. Hij beleefde zijn grote doorbraak met inventieve, monumentale collages van theater, video en geluid als Einstein on the Beach (1976), een multimedia-opera met muziek van Philip Glass, en werkte samen met o.a. Tom Waits, Rufus Wainwright, Laurie Anderson, Lou Reed. Deze maand nog was zijn operaregie Madama Butterfly op het programma van De Opera.

Ludovico Einaudi
Pianist en componist Ludovico Einaudi is wereldberoemd door zijn unieke stijl waarin modern klassieke, minimalistische en elektronische muziek versmelten vol emotionele intensiviteit. Zijn muziek werd gebruikt in onder meer de film Intouchables en de film en gelijknamige series van This is England. Begin dit jaar trad hij op in een uitverkocht Concertgebouw.

Wereldpremière: woensdag 22 mei Théâtre de la Ville Paris (op locatie in Espace Cardin).

Filmprogramma: Le Monde d'Isabelle Huppert 10 juli t/m 28 augustus Eye Filmmuseum.

In de pers

‘Ze speelt een koningin, ze is een koningin.’ – Le Figaro *****

‘Een levendig requiem, opgedragen aan vrouwen gebroken door de geschiedenis.’- Les Echos

‘Hoe niet te worden ontroerd door Isabelle Huppert.’ – Le Monde

‘De avond is perfect, raadselachtig, woest, koel en gedurfd. Een grandioze, bijna bovenmenselijke Isabelle Huppert.’ – Nachtkritik.de

Isabelle Huppert in Mary Said What She Said
Isabelle Huppert in Mary Said What She Said

Credits

tekst Darryl Pinckney
concept, regie, scenografie en lichtontwerp Robert Wilson
door Isabelle Huppert
muziek Ludovico Einaudi
kostuumontwerp Jacques Reynaud
assistent kostuumontwerp Pascale Paume
bewegingsadvies Fani Sarantari
make up Sylvie Cailler
haar styling Jocelyne Milazzo
geluidsontwerp Nick Sagar
vertaling Fabrice Scott
productie Théâtre de la Ville-Paris
coproducenten Internationaal Theater Amsterdam, Wiener Festwochen, Teatro della Pergola - Florence, Thalia Theater Hamburg
associate producer EdM Productions
financieel ondersteund door De Gemeente Parijs en Institut Français

Deze productie is mede mogelijk gemaakt met de bijdrage van het Othello Genootschap.

Bekijk ook

Language NP Language no problem Am Königsweg Deutsches Schauspielhaus Hamburg / Falk Richter Theater Am Königsweg
Sluiten Am Königsweg Deutsches Schauspielhaus Hamburg / Falk Richter
Dit met prijzen overladen stuk gaat over de opkomst van populistische leiders. Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek schreef de tekst vlak na de presidentsverkiezing van Trump.
Language NP Language no problem A Quiet Evening of Dance William Forsythe / Sadlers Wells Dans A Quiet Evening of Dance
Sluiten A Quiet Evening of Dance William Forsythe / Sadlers Wells
Slim, onvoorspelbaar, virtuoos: maak kennis met de dansgrootmeester William Forsythe in een programma met verschillende choreografieën.
Language NP Language no problem Zeitigung Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker Dans Zeitigung
Sluiten Zeitigung Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker
Een jonge danser-choreograaf geeft een nieuwe gestalte aan Zeitigung, een choreografie van de wereldberoemde choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, op live uitgevoerde pianomuziek van Bach, Brahms, Schönberg en Webern.