ITA–Ensemble

medea

Sluiten

medea

ITA Ensemble / Simon Stone

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
medea
ITA Ensemble / Simon Stone

'De enscenering is meedogenloos, zodat de performers zich nergens kunnen verstoppen. Dat is ook niet nodig: dit onberispelijke ensemble heeft een rauw meesterwerk gecreëerd.' – The Guardian ★★★★★

Weinig vrouwen hebben meer inkt doen vloeien dan de mythische figuur van Medea. Simon Stone mengt in zijn versie de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt. Een rauw, enerverend, maar ook duister-humoristisch stuk.

Duur 80 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling do 11 & 18 januari

In Gesprek vr 12 & 19 januari

Medea


De succesvolle arts Anna probeert haar leven na een gedwongen internering weer op de rails te krijgen. Na een mislukte poging haar echtgenoot Lucas te vergiftigen en haar herstel in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin weer bij elkaar te brengen. Ze is bereid Lucas zijn affaire met de jonge Clara te vergeven en wil er alles aan doen om aan een nieuwe toekomst te bouwen. Al snel blijken haar verwachtingen niet te sporen met die van de mensen om haar heen. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: haar man, haar kinderen, haar carrière. De gedroomde wedergeboorte wordt een afdaling in de duistere krochten van haar geest.

Simon Stone herschrijft Medea naar een herkenbare, hedendaagse context. Hij behoudt de contouren van het verhaal, maar stelt zich de vraag wie de Griekse helden van toen zouden zijn in onze huidige maatschappij. Zo ontwikkelt hij een volledig nieuwe tekst vol dubbele bodems en tragische misverstanden.
-|-
Marieke Heebink ontving de Theo d’Or 2015 voor haar vertolking van Anna.

Medea was de eerste voorstelling die de Australische regisseur Simon Stone voor ITA schreef en regisseerde. Later bracht hij nog Husbands and Wives (van Woody Allen), assembleerde hij thema’s en motieven uit het werk van Ibsen tot Ibsen huis, en liet hij zich voor Flight 49 inspireren door Op hoop van zegen van Herman Heijermans.

Bart Slegers en Marieke Heebink van het ITA Ensemble in Medea in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Marieke Heebink van het ITA Ensemble in Medea in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Simon Stone gefotografeerd door Jan Versweyveld. Medea is te zien in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Simon Stone over Medea

"Het verhaal van Medea is van alle tijden. Bij de strijd om het ouderlijk gezag na een echtscheiding gaat een ouder soms zover dat hij de ex-geliefde wil kwetsen door het vernietigen van wat hem/haar het meest dierbaar is: de kinderen. Wat drijft Medea tot zulk een daad. Misschien het besef dat zij vroeger, als geliefde, alles voor de man betekende en nu wordt weggezet, ingeruild voor een jongere vrouw.

Zij vormt geen deel meer van de plannen en ambities van haar man. Hij sluit haar buiten en ontneemt haar zo de zin van het leven. Medea trekt een grens: zij weigert afstand te doen van haar kinderen en is bereid daartoe tot het uiterste te gaan.

Medea gaat over de kracht van een vrouw die weer de uitsluiting voelt uit een ver verleden."

CAST

Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Bart Slegers Bart Slegers
Language NP Language no problem Evgenia Brendes Evgenia Brendes
Language NP Language no problem Eva Heijnen Eva Heijnen
Language NP Language no problem Leon Voorberg Leon Voorberg
Language NP Language no problem Alexander Elmecky Alexander Elmecky
Language NP Language no problem Brandon River Coene Brandon River Coene
Language NP Language no problem Krister Kerstens Krister Kerstens
Language NP Language no problem Mente Wijsman Mente Wijsman
Language NP Language no problem Fedy Bakker Fedy Bakker

REVIEWS

de Telegraaf

'Deze Medea laat je niet meer los.'

NRC

'Uitmuntend toneel in hedendaagse bewerking Medea van Simon Stone.'

Trouw

'Gepassioneerd, kleintjes, grillig, ontredderd, vrijmoedig. En aldoor schemert die haar tot fatale actie dwingende wanhoop in haar ogen. Hartverscheurend.'

de Volkskrant

'Weergaloos spel van Marieke Heebink.'

The Guardian

'The staging is brutal, leaving the performers nowhere to hide. They don’t need it: this flawless ensemble have created a raw masterpiece.'

The Stage

'This is world-class theatre. A first-rate adaptation, by a first-class director, powered by first-class performances. Exquisitely, brutally bold.'

Jury Theater Festival

'Deze Medea geeft een inkijkje in een doorsnee gezin in hun meest duistere dagen. Vormgeving is simpel, kaal en doeltreffend. Marieke Heebink zet een weergaloos subtiel waanzinnige Medea neer die zo je buurvrouw had kunnen zijn.'

Theaterkrant

'Het werk van Stone zit dicht op de huid van het publiek, het maakt zijn stukken uiterst toegankelijk. (...) Alles draait om de acteurs en hun hyperrealistische, ingeleefde spel, een stijl die de acteurs naadloos past.'

Marieke Heebink van ITA-ensemble speelt in Medea in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

IN GESPREK

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Medea verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over het verhaal, de regie, scenografie en kostuums van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE
Marieke Heebink en Bart Slegers van ITA-ensemble spelen in Medea in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Simon Stone
Regisseur
Simon Stone

De Australische regisseur, acteur en schrijver Simon Stone (1984) is één van de meest gevraagde en bejubelde theatermakers in het internationale circuit.

In seizoen 23|24 gaat zijn regie van Medea in reprise bij ITA.

Bekijk Profiel

CREDITS


regie, auteur Simon Stone
naar Euripides
vertaling, dramaturgie Peter Van Kraaij
vertaling Vera Hoogstad
scenografie Bob Cousins

-|-
lichtontwerp Bernie van Velzen
geluidsontwerp Stefan Gregory
kostuums An D'Huys
particulier producent Joost en Marcelle Kuiper
met dank aan Fonds 21

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem vogels ITA–Ensemble Theater vogels
Sluiten vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.