28 aug '19 t/m 29 aug '19

Outwitting The Devil

Akram Khan Dance Company / Akram Khan
Koop uw kaarten
5e rang va €12,50 - 1e rang va €42,50

De Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan is een meester in zowel de traditionele Indiase Kathak-dans als de westerse hedendaagse dans en weet deze als geen ander samen te brengen in adembenemende voorstellingen.

Genre Dans
Wereldpremière 13 juli 2019 Stuttgart
Duur NNB

'The master mover who redefined dance.’ – The Guardian

‘It is us who are the devil. We are the first generation to know that we are destroying our planet. And we are the last generation that can do anything about it.’ – Akram Khan in The Guardian

In Outwitting the Devil gaat Khan met zes virtuoze dansers op zoek naar fragmenten van wijsheid uit oude tijden. Hij herleest de legende van Koning Gilgamesj, die op een van zijn reizen in een prachtig woud terecht komt. Al is hij diep onder de indruk van het natuurschoon, toch doodt Gilgamesj de bewaker van het bos en richt er een enorme ravage aan. In een voorstelling met dans, live muziek en videoprojectie zoekt Khan naar restanten van verloren kennis.

De Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan is een meester in zowel de traditionele Indiase Kathak-dans als de westerse hedendaagse dans en weet deze als geen ander samen te brengen in adembenemende voorstellingen. Zijn danslessen in Kathak brachten hem op zijn veertiende al een rol in Peter Brooks befaamde Mahabaratha. Hij maakte zijn eerste solowerken in de jaren ’90 en groeide in korte tijd uit tot een wereldbefaamde choreograaf die door alle grote podia en festival wordt uitgenodigd en vele dansprijzen ontving.

Khan zoekt altijd naar nieuwe verhalen en vormen, door samen te werken met kunstenaars uit alle windstreken, waaronder choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, ballerina Sylvie Guillem, filmactrice Juliette Binoche en beeldend kunstenaars Anish Kapoor en Antony Gormley. En ook buiten de kunstwereld was zijn naam bekend. Popdiva Kylie Minogue vroeg hem een deel van haar Showgirl-concert te choreograferen en Khan werd gevraagd de choreografie te creëren voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2012 in Londen.

Khan is een graag geziene gast bij Internationaal Theater Amsterdam, ook tijdens het festival Julidans. Met voorstellingen als Gnosis (2010), Vertical Road (2010), iTMOi (2013) en Kaash (2015). In Torobaka (2014) danste hij met de flamenco legende Israel Galván en vorig jaar danste hij nog de solo Xenos (2018). Zijn nieuwste choreografie Outwitting the Devil gaat 13 juli in première op het Colours International Dance festival in Stuttgart, staat vervolgens op het programma van Festival d’Avignon en komt dan naar Amsterdam.

Bekijk ook de trailer.

Credits

Artistic Director/Choreographer Akram Khan
Dramaturg Ruth Little
Lighting Designer Aideen Malone
Visual Designer Tom Scutt
Original Music Score and Sound Design Vincenzo Lamagna
Costume Designer Kimie Nakano
Writer Jordan Tannahill
Rehearsal Director Mavin Khoo
Dancers Ching-Ying Chien, Andrew Pan, Dominique Petit, Mythili Prakash, Sam Pratt, James Vu Anh Pham

Executive Producer Farooq Chaudhry
Technical Manager Tina Fagan
Production Manager Florian Stagliano
Project/Tour Manager Mashitah Omar

Co-produced by Théâtre de Namur – Centre Scénique, CENTRAL – Centre Culturel de La Louvière, Festival
d’Avignon, Théâtre de la Ville – Paris, Sadler’s Wells London, La Comédie de Clermont-Ferrand – scène nationale,
COLOURS International Dance Festival 2019 – Stuttgart

Supported by Arts Council England

Akram Khan is an Associate Artist of Sadler’s Wells London and Curve Leicester.

Bekijk ook

Language NP Language no problem Queen BloodDans All 4 House / Ousmane Sy / Paradox-Sal Queen Blood
Sluiten Queen Blood All 4 House / Ousmane Sy / Paradox-Sal
20 aug '19
Met Queen Blood brengt house-danser en choreograaf Ousmane Sy (Babson) een stuk vol vrouwen-power, uitgevoerd door de jonge danseressen van Paradox-sal, waarvan al een preview te zien was op Summer Dance Forever 2018.
Language NP Language no problem Between UsDans The Ruggeds Between Us
Sluiten Between Us The Ruggeds
21 aug '19
De Eindhovense breakdance crew The Ruggeds staat op Summer Dance Forever in ITA.
Language NP Language no problem Dans L'EngrenageDans Dyptik Compagnie de danse Hip Hop Dans L'Engrenage
Sluiten Dans L'Engrenage Dyptik Compagnie de danse Hip Hop
22 aug '19
Je plek vinden in deze maatschappij, we weten allemaal hoe lastig dit kan zijn. Vechten om er te komen. Vechten om er te blijven. Voorbij regels en conventies, voorbij het ‘algemene belang’. Het individu negeren, het verbod negeren, alles om verder te kunnen komen.
Language NP Language no problem PasionariaDans La Veronal / Marcos Morau Pasionaria
Sluiten Pasionaria La Veronal / Marcos Morau
24 sep '19
Op de planeet Pasionaria probeert de Spaanse choreograaf Marcos Morau erachter te komen wat er gebeurt als de technologie verder schrijdt, een ontwikkeling waarin gevoelens geen rol lijken te spelen. Kunnen wij leven zonder liefde, zonder lijden?
Language NP Language no problem (im)PulseDans Krisztina de Châtel / SALLY Dansgezelschap Maastricht / Ensemble 88 (im)Pulse
Sluiten (im)Pulse Krisztina de Châtel / SALLY Dansgezelschap Maastricht / Ensemble 88
30 sep '19
Het drieluik (Im)Pulse brengt twee veelgeprezen werken van Krisztina de Châtel, Pulse (2007) en Thirteen Images From The Dark Land (2017). Daarnaast is het recente REMOTE te zien, een combinatie tussen dans en geluidskunst van het jonge talent Audrey Apers.
Language NP Language no problem Set of SetsDans GN | MC / Guy Nader & Maria Campos Set of Sets
Sluiten Set of Sets GN | MC / Guy Nader & Maria Campos
13 okt '19
Kun je iets ongrijpbaars als de tijd op het toneel vatten? Dit Libanees-Spaanse choreografenduo slaagt daar in zijn voorstellingen wonderwel in. Hun indrukwekkende dansers tarten de tijd en de zwaartekracht.
Language NP Language no problem VALDans Schweigman& VAL
Sluiten VAL Schweigman&
14 okt '19
Het gezelschap van Boukje Schweigman staat bekend om zijn unieke theatertaal: als bezoeker beland je in een woordeloos universum, waarin de zintuigen op scherp worden gezet. Met haar nieuwste voorstelling VAL waagt zij een sprong in het diepe; wie durft er nog te vallen?
Language NP Language no problem De VoorlopersDans Uri Ivgi & Johan Greben De Voorlopers
Sluiten De Voorlopers Uri Ivgi & Johan Greben
24 okt '19
Na de succesvolle tournee van hun dansvoorstelling We Are In Trouble afgelopen seizoen, presenteren Ivgi&Greben hun nieuwe voorstelling De Voorlopers, die in premiere gaat bij ITA.
Language NP Language no problem ZeitigungDans Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker Zeitigung
Sluiten Zeitigung Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker
29 okt '19 t/m 31 okt '19
Een jonge danser-choreograaf geeft een nieuwe gestalte aan Zeitigung, een choreografie van de wereldberoemde choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, op live uitgevoerde pianomuziek van Bach, Brahms, Schönberg en Webern.