Queen of Disco

Queen of Disco
24 mei '25 t/m 25 mei '25
Rightaboutnow Inc.

A Mighty Real Story

Winnaar Toneelschrijfprijs 2023, wegens succes in reprise! QUEEN OF DISCO is een muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, de tragische ondergang en onvermijdbare wedergeboorte van disco, belichaamd door disco-icoon en flamboyante LGBTQ-activist SYLVESTER.

Disco kwam begin jaren '70 op uit het zwarte en latino gay clubcircuit in New York en werd snel daarna een wereldwijde muziekstroming. Dit viel samen met de emancipatie de LGBTQ-gemeenschap. De hele wereld stond op de dansvloer te dansen op discomuziek en het was één groot feest. Begin jaren '80 kwam er een keiharde terugval. Disco verdween weer ondergronds om jaren later als house music opnieuw de wereld te veroveren.

Duur 90 minuten
Genre muziektheater
Taal Nederlands

Queen of Disco 


De Queen of Disco SYLVESTER brak als solozanger door, gedragen door de disco-vloedgolf. SYLVESTER was de eerste androgyne en openlijke gay wereldster, met gigantische hits als You Make Me Feel (Mighty Real) en Do Ya Wanna Funk. SYLVESTER was ook de allereerste wereldster die er openlijk voor uitkwam aan AIDS te lijden. SYLVESTER stond als activist in de voorhoede van de AIDS awareness and gay pride-beweging The Stonewall-rellen. 
-|-
Marjorie Boston en Maarten van Hinte van RIGHTABOUTNOW INC., het creatieve team achter voorstellingen als KINGS, TORI (HNTjong), Nina Simone (A)live en STATUS, vertellen het krankzinnige verhaal van de ‘mighty real’ SYLVESTER, van koorknaap tot superster, en de culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd. 

REVIEWS

NRC

‘…een ontroerend portret van een man voor wie de discocultuur zowel een emancipatieplatform als een vluchtkelder voor de harde realiteit was.’

Leeuwarder Courant

‘Het is een sterke voorstelling: opzwepend, genuanceerd, muzikaal en dat je er nog op kunt dansen ook is al helemaal een feest.’

Theaterkrant

‘Danser Robeathy Corea weet in zijn choreografieën perfect de bevrijding voelbaar te maken die Sylvester in zijn muziek en self-styling vond – dat laatste wordt nog eens benadrukt door de fantasierijke, genderfluïde kostuums van Iris Elströdt en Stef Krull.’

Credits


regie Marjorie Boston
script, dramaturgie Maarten van Hinte – winnaar toneelschrijfprijs 2023 
scenografie Marjorie Boston  
cast o.a. Juan Wells (genomineerd voor Musical Awards 2024) en Susan Malaika Bailey 
kostuum conceptuele adviseur Stef Krull en Iris Elströdt 
lichtontwerp Vincent Romijn
decorontwerp John Lippens

MEER MUZIEKTHEATER

Language NP Language no problem Het Zomeroffer De Warme Winkel i.s.m. Touki Delphine & Asko|Schönberg / Het Amsterdamse Bostheater i.s.m. ITA Muziektheater Het Zomeroffer
Sluiten Het Zomeroffer De Warme Winkel i.s.m. Touki Delphine & Asko|Schönberg / Het Amsterdamse Bostheater i.s.m. ITA
25 jun '24 t/m 10 aug '24
Deze zomer gaat het gebeuren: de auto gaat eraan. Hij heeft ons veel gebracht, individuele vrijheid, avontuur, gemak en erotiek, maar zijn tijd is gekomen. Hij moet eraan geloven.
Language NP Language no problem De plantage van onze voorouders Orkater / Geert Lageveen Muziektheater De plantage van onze voorouders
Sluiten De plantage van onze voorouders Orkater / Geert Lageveen
03 sep '24 t/m 04 sep '24
'Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien.' Muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.
Language NP Language no problem High-Rise Orkater / KONVOOI / Belle van Heerikhuizen Muziektheater High-Rise
Sluiten High-Rise Orkater / KONVOOI / Belle van Heerikhuizen
12 nov '24 t/m 14 nov '24
Na succesvolle bewerkingen van de literatuurklassiekers ILIAS en De meester en Margarita waagt KONVOOI zich in deze nieuwste muziektheatervoorstelling aan de dystopische jaren zeventig roman High-Rise van J.G. Ballard.
Language NP Language no problem Stepping Stones Orkater / Geert Lageveen Muziektheater Stepping Stones
Sluiten Stepping Stones Orkater / Geert Lageveen
06 dec '24 t/m 08 dec '24
Na de succesvolle voorstellingen Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve, presenteren Orkater en Bijlmer Parktheater de voorstelling Stepping Stones; het derde deel in het drieluik over de komst van Surinamers naar Nederland.
Language NP Language no problem Normality No More Conny Janssen Danst / Via Berlin / Ragazze kwartet Dans Normality No More
Sluiten Normality No More Conny Janssen Danst / Via Berlin / Ragazze kwartet
28 jan '25 t/m 29 jan '25
In Normality No More – een samensmelting van muziektheater, moderne dans en klassieke muziek – nemen drie topgezelschappen je mee in een neurodiverse belevingswereld. Grenzen vervagen tussen normaal en vreemd, neurotypisch en neurodivers, toeschouwer en deelnemer. Waar zit jij op het spectrum?