Qui a tué mon père

Sluiten
Brandhaarden 2022

Qui a tué mon père

Théâtre de la Ville / Schaubühne am Lehniner Platz in Berlin / Thomas Ostermeier

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Qui a tué mon père
Théâtre de la Ville / Schaubühne am Lehniner Platz in Berlin / Thomas Ostermeier
1e rang € 39,50 / 2e rang € 37 / 3e rang € 26,50

In een interview met de Volkskrant zei Édouard Louis: ‘In een omgeving waar lezen als een zinloze en verwijfde bezigheid werd gezien, waren klasse-uitjes naar toneelstukken de enige manier om met verhalen in aanraking te komen.’ Nu staat hij op het toneel als zichzelf in Qui a tué mon père.

Aanvangstijd 19:30
Duur 90 min
Locatie Rabozaal
Taal Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling

Nederlandse première


Met In Gesprek met Thomas Ostermeier op 19 februari (voertaal: Engels)

Met zijn autobiografische verhalen heeft Louis zich op jonge leeftijd gevestigd als een essentiële stem in de hedendaagse literatuur die in direct contact staat met de realiteit. Hij ontcijfert de mechanismen van overheersing en sociaal geweld en vertelt over de heruitvinding van zichzelf op basis van zijn eigen familie-ervaringen. Die heruitvinding speelt ook een belangrijke rol in Qui a tué mon père.

Regisseur is niemand minder dan Thomas Ostermeier die eerder Im Herzen der Gewalt (ook te zien tijdens Brandhaarden) van Édouard Louis op de planken bracht. Daarna ging Ostermeier nog een stap verder door echt in dialoog met de schrijver te gaan én hem in zijn eigen rol op te voeren. -|-Qui a tué mon père is een verontwaardigd portret waarin woede en tederheid vermengd zijn en waarin Louis in de intieme tegenstrijdigheden van een gebroken man duikt. Door deze tekst door de mond van de auteur te horen, hem te zien dansen en zijn jeugdherinneringen te horen en zien delen, wordt de betekenis en de impact ervan vertienvoudigd. Hiermee raakt de voorstelling diep in het hart. Het is voor het eerst dat Louis op de planken staat om zijn eigen werk te vertolken.

Qui a tué mon père ging in première bij Théâtre de la Ville in Parijs, als coproductie met Ostermeiers eigen Schaubühne en is een krachtige illustratie van de samenwerking tussen de twee huizen.

Na afloop van de voorstelling op 19 februari

In gesprek met Thomas Ostermeier

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA. Kom na de voorstelling meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met regisseur Thomas Ostermeier en het publiek. Met Qui a tué mon père als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gast uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

In de pers

‘Edouard Louis joue sa vie sur scène. Standing ovation.’ - L’Obs

‘Een serieuze politieke aanklacht en tegelijkertijd een prachtig monument voor zijn vader.’ – de Volkskrant over de roman ★★★★

‘Naast de woede-uitbarstingen en wreedheid plaatst Louis roerende momenten waaruit blijkt hoe gevoelig deze macho was, en hoeveel hij van zijn zoon hield.’ – de Volkskrant over de roman ★★★★

Credits

naar het boek van Édouard Louis
regie Thomas Ostermeier
met Édouard Louis
video Sebastien Dupouey, Marie Sanchez
scenografie Nina Wetzel
kostuums Caroline Tavernier
muziek Sylvain Jacques
dramaturgie Florian Borchmeyer, Elisa Leroy
productie Elisa Leroy, Anne Arnz
licht Erich Schneider

coproductie met Théâtre de la Ville Parijs

foto credits Jean-Louis Fernandez

10e editie

Brandhaarden 2022

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre Bouffes du Nord. In 2020 lag de focus van het festival voor het eerst op een regio, Zuid-Europa, en toonde het opvallende dans – en toneelproducties uit Portugal, Spanje, Italië en Griekenland.

De tiende editie van het ITA-festival Brandhaarden, van 19 februari t/m 3 maart, focust op het werk van een van de grootste Franse literaire sensaties van dit moment: Édouard Louis.

Édouard Louis

ITA-directeur Ivo van Hove: ‘Édouard Louis is niet alleen de belangrijkste Franse schrijver van de nieuwe generatie, hij is ook een mondiaal fenomeen. Overal raakt zijn werk een gevoelige snaar. Als jonge homosexueel die opgroeide in de vergeten arbeidersklasse in het verarmde industriële Noorden van Frankrijk weet hij als geen ander wat armoede en uitsluiting betekenen. Édouard Louis wil de wereld niet beschrijven maar veranderen. Zijn gepassioneerde en geëngageerde werk is noodzakelijk én urgent.’

Met Coronatoegangsbewijs

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

Meer Brandhaarden