Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat

Sluiten
15 apr '24

Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat

Internationaal Theater Amsterdam / De Balie
Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat
15 apr '24
Internationaal Theater Amsterdam / De Balie

Ze zijn beiden meester in het hervertellen van eeuwenoude en alom bekende verhalen op zo’n manier dat ze een nieuwe betekenis krijgen: de Britse schrijver en komiek Natalie Haynes en regisseur Eline Arbo. Tijdens een nieuwe aflevering van Sign of the Times gaan ze aan de hand van scènes uit de wereldliteratuur in gesprek over Griekse mythen, patriarchale geschiedenis en het opkomen voor vrouwelijke stemmen.

Sign of the Times
is een samenwerking van De Balie en ITA.

Duur nnb
Genre perspectief
Taal Engels

Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat


Natalie Haynes, afgestudeerd aan Cambridge als classicus, begon haar carrière als comedian, maar groeide uit tot één van de meest succesvolle auteurs uit de UK. Ze is een koploper van één van de belangrijkste bewegingen in de moderne literatuur: het opnieuw vertellen van klassieke verhalen vanuit een vrouwelijk perspectief. Zo vertelt ze in De blik van Medusa (2023) het verhaal van een misbruikte vrouw en presenteert ze Medusa niet als monster of slachtoffer, maar als mens.
-|-
Ook regisseur Eline Arbo, sinds september 2023 artistiek directeur van Internationaal Theater Amsterdam, bevraagt onverschrokken de patriarchale theatercanon en transformeert klassieke vrouwelijke personages op het podium naar mensen van vlees en bloed. Hoe kun je als maker voorbijgaan aan stereotypen en de tweedeling man-vrouw? En hoe werpen hun hervertellingen nieuw licht op de Westerse cultuur?

Over Sign of the Times

Tijdens Sign of the Times onderzoeken Internationaal Theater Amsterdam en De Balie dé maatschappelijke thema’s van vandaag tijdens een unieke combinatie van theater en gesprek. In eerdere afleveringen spraken we over de woede van Catalanen met de uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit, en werkten David Van Reybrouck, Ivo van Hove, het ITA Ensemble en De Balie samen aan een theatrale voorstelling naar aanleiding van Reybrouck’s boek Revolusi.

meer perspectief

Language NP Language no problem Ik Ontmoet Mij (workshop) Female Economy Perspectief Ik Ontmoet Mij (workshop)
Sluiten Ik Ontmoet Mij (workshop) Female Economy
22 mrt '24 t/m 29 mrt '24
Wees welkom in de wereld van Ik ontmoet Mij. Binnen het intieme decor van de video-installatie worden workshops gegeven om de methodiek van Ik Ontmoet Mij zelf te ervaren. De workshop duurt twee uur en biedt ruimte voor maximaal veertien personen per workshop.
Language NP Language no problem Holi Festival of Colors Ujala Theater Holi Festival of Colors
Sluiten Holi Festival of Colors Ujala
24 mrt '24
Ujala, Meervaart en ITA vieren het kleurrijke Holi-festival met een speciaal concert!
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: Breathing Space Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: Breathing Space
Sluiten City Talks Amsterdam: Breathing Space Internationaal Theater Amsterdam
28 mrt '24
City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad.
Language NP Language no problem Handpan Workshop Handpan Studio Amsterdam Perspectief Handpan Workshop
Sluiten Handpan Workshop Handpan Studio Amsterdam
29 mrt '24
Laat je tijdens de handpan workshop van Handpan Studio Amsterdam in meditatieve staat brengen door de natuurlijke en serene klanken.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Public Tour (in English)
Sluiten Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem studiedag De kunst van het filosoferen ITA Academy Perspectief studiedag De kunst van het filosoferen
Sluiten studiedag De kunst van het filosoferen ITA Academy
12 apr '24
Internationaal Theater Amsterdam (ITA) biedt trainingen aan voor docenten die zich willen verdiepen in hun vakgebied en zichzelf willen inspireren door middel van onderzoek en interactie met andere docenten.
Language NP Language no problem Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat Internationaal Theater Amsterdam / De Balie Perspectief Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat
Sluiten Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat Internationaal Theater Amsterdam / De Balie
15 apr '24
In de programmaserie Sign of the Times koppelen Internationaal Theater Amsterdam en debatcentrum De Balie voorstellingen van het ITA-ensemble aan de grote maatschappelijke thema’s van vandaag in een unieke combinatie van theater en gesprek.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam
Sluiten City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam
25 apr '24
City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad.
Language NP Language no problem Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow
Sluiten Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College
01 jun '24
Hoe snel moet Oekraïne lid worden van de EU? Gaan de klimaatplannen te ver of juist niet ver genoeg? En hoe beschermen we Europa en de wereld met een vijandig Rusland en opkomend China? Nooit eerder stond er zoveel op het spel bij de Europese Verkiezingen.