Small Town Boy
Small Town Boy
Voorstellingen
Zijn we in staat ons te keren tegen alles wat opgelegd is? Kunnen we op een geheel andere manier leven of liefhebben? Kun je ooit stoppen iemands kind te zijn?
Studio 1
20:00
Duur: 130 min, zonder pauze
Nederlands gesproken
English surtitles
Afterparty op 24 juli
Met nagesprekken op 30/31 juli en 1/2 augustus
scènefoto's: Sanne Peper
"Indringend activistisch theater over seksuele identiteit"
Na het door pers én publiek lovend ontvangen Angels in America en Allemaal mensen brengt regisseur Marcus Azzini nu Falk Richters Small Town Boy in Nederland op het toneel. De voorstelling, een coproductie van Toneelgroep Oostpool en Internationaal Theater Amsterdam, gaat tijdens Pride Amsterdam in première.
Small Town Boy, verwijzend naar Bronski Beat’s bekendste hit uit 1984, vertelt het verhaal van een jongen van het platteland die zich niet herkent in de opgelegde wereld waarin hij opgroeit. Op de vlucht voor repressie en het gebrek aan erkenning, vertrekt hij naar de grote stad. Naar Berlijn, Londen, Amsterdam; Europese vrijgevochten metropolen waar de mens zichzelf herontdekt, ruimte vindt om te experimenteren en waar identiteit wordt bevochten. Het is volop genieten in deze nieuwe, grotere wereld. Maar een leven vol persoonlijke, politieke en seksuele vrijheid blijkt ook complex. Kun je wel een ander mens worden?
“You leave in the morning with everything you own… Run away, turn away, run away, turn away, run away.” — Bronski Beat
Voor het eerst te zien in Nederland tijdens Amsterdam Pride
De gerenommeerde Duitse schrijver en regisseur Falk Richter sprak met jonge mensen die hun benauwend thuis achter zich lieten om zichzelf en hun seksualiteit te vinden in de grote stad. Zijn voorstelling Small Town Boy ging in 2014 in Berlijn in première. In het kader van Pride Amsterdam brengt regisseur Marcus Azzini deze zomer Small Town Boy naar Nederland.
Activisme in de vorm van een omhelzing
Op de barricade staan betekent voor Marcus Azzini theater maken. Hij kiest voor activisme in de vorm van een omhelzing, door persoonlijke verhalen te vertellen die leiden tot nieuwe blikken en perspectieven. Voor zijn voorstelling Allemaal Mensen vroeg hij 14 jonge podiumkunstenaars hun persoonlijke verhalen te vertellen in een poging elkaar op te zoeken, elkaar te leren kennen en beter te begrijpen. Met Small Town Boy vervolgt Azzini zijn poging tot het vergroten van acceptatie van diversiteit, ditmaal vertrekkende vanuit een geschreven tekst. Gesitueerd in een Europese stad, waar migratie zowel kansen als confrontatie oplevert, stelt hij met dit stuk de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap centraal.
“Juist wanneer we denken de verhalen van anderen te kennen, moeten we deze verhalen blijven vertellen. We moeten voorbeelden blijven geven en voorbeelden blijven zijn.” — Marcus Azzini
Marcus Azzini
Marcus Azzini is artistiek leider van Toneelgroep Oostpool. Hij maakt beeldend en fysiek theater op zoek naar wat het betekent om nu mens te zijn. In zijn regies streeft Azzini steeds opnieuw naar een verbeelding van het persoonlijke: de directe lichamelijke en emotionele verhouding van een mens tot andere mensen en de wereld. Zijn theater is fysiek en uitgesproken beeldend.
ITA PRIDE
Fun Home en Small Town Boy zijn beide onderdeel van het culturele programma van Pride Amsterdam. ITA organiseert in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, Opus One en Amsterdam Pride een serie nagesprekken waarin het publiek van twee voorstellingen samen komt. In de thematische nagesprekken is een brede tafel gasten aanwezig met mensen van de voorstellingen en bijzondere gasten uit de Amsterdamse LGBTQ gemeenschap.
We nodigen het publiek en andere geïnteresseerde uit in de ITA salon, die grenst aan onze brasserie. ‘Anchorwoman’ Valentijn de Hingh begeleidt de gesprekken. In een vriendelijke café setting en onder het genot van een drankje wordt het publiek behalve luisteraar ook deelnemer in het gesprek.
24 juli
Afterpary
Na de première van Small Town Boy op 24 juli kunnen de dansschoenen aan in de Rotonde en Brasserie van ITA. Tijdens deze afterparty zal Valentijn de Hingh achter de draaitafels kruipen en gaan we dansend de nacht in.
Credits
spel Soumaya Ahouaoui, Alex Hendrickx, Leandro Ceder, Rick Paul van Mulligen, Florian Myjer
tekst Falk Richter
vertaling Ludwig Bindervoet
regie Marcus Azzini
dramaturgie Tjeerd Posthuma
scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
kostuumontwerp Marcus Azzini
kostuumatelier Elysanne Schuurman
muziek Bart Rijnink
zang Benjamin Abel Meirhaeghe
lichtontwerp Wiel Coopmans
techniek Elmar Neudam, Jannes Noorman, Hergen Verheul
boventiteling Johan Lippens
productie Aafje Roth
beeld Henri Verhoef
met dank aan Ozan Aydogan
in coproductie met Internationaal Theater Amsterdam