Staten-Generaal

Sluiten

Staten-Generaal

Action Zoo Humain

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Staten-Generaal
Action Zoo Humain

Namens De Waarheidcommissie Nederland nodigen we je uit voor een unieke bijeenkomst in Amsterdam op 28 juni 2023 om 17:00 uur.

Duur 150 minuten
Genre perspectief
Taal Nederlands


Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen tentoon in zogenaamde 'mensentuinen' of human zoos. Zo kon men in 1883 op het Museumplein mensen uit Suriname en Indonesië bekijken die daar ‘authentieke’ ambachten demonstreerden. Dit soort tentoonstellingen waren, net als racistische freak shows op kermissen, ingericht vanuit de angsten en verlangens van de Nederlanders zelf. De problematische nieuwsgierigheid naar het ‘exotische’ en het ‘onbekende’ bepaalde de manier waarop de mensen gepresenteerd werden als ‘primitief’ en ‘achterlijk’.
Dit najaar maakt De Waarheidscommissie een voorstelling over de effecten van deze zogenaamde human zoos op de huidige samenleving. Vandaag de dag zetten veel Amsterdammers zich in voor een betere leefomgeving, door zich te verzetten tegen polarisering en racisme. Hoe is dat voor jou? Waar loop je tegenaan? Hoe verdeeld is Amsterdam en hoe ga je daar mee om? En kunnen we nagaan of de geschiedenis van ‘mensentuinen’ vandaag de dag nog doorwerkt in bijvoorbeeld stereotypering, de ongelijke verdeling van welvaart of het etnisch profileren door politie?-|-
De uitkomsten van dit gesprek worden door een team van onderzoekers en artiesten verwerkt in de voorstelling De Waarheidscommissie.

De Waarheidscommissie komt naar Amsterdam van 1 t/m 4 november 2023. Het project onderzoekt hoe het tentoonstellen van mensen als ‘exoten’ tijdens de koloniale periode, invloed heeft op racisme, discriminatie en beeldvervorming in Nederland vandaag de dag.

Wat vind jij dat er in een Waarheidscommissie over Amsterdam aan bod moet komen? Wees er 28 juni bij en deel jouw stem, jouw perspectief en de stem van je gemeenschap.

De Waarheidscommissie Nederland is een initiatief van verschillende culturele partners uit Nederland en Vlaanderen. Op de Staten Generaal worden organisaties uitgenodigd die zich bezig houden met beeld(ver)vorming, het doorbreken van stereotypen en de verwerking van het koloniale verleden van Nederland. Het project onderzoekt hoe het tentoonstellen van mensen als ‘exoten’ tijdens de koloniale periode, invloed heeft op racisme, discriminatie en beeldvorming in Nederland vandaag de dag. Volg ons onderzoek op dewaarheidscommissie.nl.

De Waarheidscommissie
De Waarheidscommissie

CREDITS


coproducenten Theater DEGASTEN, Theater Rotterdam, deBuren, Internationaal Theater Amsterdam, Musis & Stadstheater Arnhem, de Brakke Grond, Action Zoo Humain
met de steun van Bijlmer Parktheater, IMPACT, Theater Zuidplein, NTGent, Provinciehuis Arnhem, Waalse Kerk, Debatcentrum Arminius, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten, Vriendenloterijfonds, Fonds ZOZ 
deze voorstelling komt tot stand met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest