STEFFA

Sluiten

STEFFA

VET / Flamenco Biënnale / Susanne Marx

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
STEFFA
VET / Flamenco Biënnale / Susanne Marx
1e rang € 29,5 / 2e rang € 27 / 3e rang € 16,50

In STEFFA kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres en balletpedagoge Steffa Wine. In de eerste helft van de vorige eeuw kende heel Nederland Steffa Wine (1913-1991) door haar uitvoeringen van Spaanse en klassieke dansen en liederen. Zij trad tot diep in de Tweede Wereldoorlog op in alle Nederlandse schouwburgen en had veel succes als flamencodanseres. Dat werd haar na de oorlog niet door iedereen in dank afgenomen.

STEFFA is een re-enactment van een van die controversiële voorstellingen met met live flamencozang- en gitaar.

Aanvangstijd 21:00 uur / 20:00 uur
Duur 60 minuten
Locatie Rabozaal

Inleiding 5 mei
Nagesprek 4, 5 mei

STEFFA


In de eerste helft van de 20e eeuw kende heel Nederland Steffa Wine (1913-1991) door haar uitvoeringen van Spaanse en klassieke dansen en liederen. Zij trad tot diep in de Tweede Wereldoorlog op in alle Nederlandse schouwburgen en had veel succes als flamencodanseres. Na haar danscarrière startte ze in de jaren vijftig een balletschool in de nieuwe Amsterdamse tuinstad Slotermeer, waar ze klassieke ballet- en flamencolessen gaf. De balletschool gaf lang kleur aan de arbeiderswijk en inspireerde sommige leerlingen zelfs tot een succesvolle professionele carrière.

Steffa Wine’s triomfen als danseres in de jaren dertig en de oorlogsjaren staat in schril contrast met de prijs die ze daarvoor later moest betalen. Begonnen als idealistische en geraffineerde kunstenares werd ze vanaf de jaren vijftig weliswaar een door haar leerlingen bewonderde danslerares, maar ze eindigde als gedesillusioneerde oude dame. Hoe rijmt het verhaal van een geëmancipeerde, hardwerkende en onafhankelijke vrouw met haar dubieuze verhouding met de bezetter en later haar grote betekenis voor Amsterdam Slotermeer, maar ook haar angst voor migranten?
-|-
Manuel Liñán danst de worsteling van Steffa Wine met haar verleden en eerzucht, en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. Twee enerverende uiteenlopende levens kruisen elkaar imaginair in deze re-enscenering en caleidoscopische voorstelling in een opmerkelijk decor van bijzonder archiefmateriaal in een originele soundscape met live flamencozang en -gitaar.

Manuel Liñán maakt internationaal furore met zijn prikkelende gender-overstijgende shows, hij verbeeldt in deze voorstelling het roerige leven van een markante schippersdochter uit Groningen. Wat maakt iemands identiteit? En hoe ver ga je, in je wens naar roem, om jezelf vorm te geven in een bedreigende omgeving? Manuel Liñán onderzoekt aan de hand van Steffa Wine’s biografie het ontplooien van de menselijke identiteit.

Liñán & Marx


Manuel Liñán
(1980) is een internationaal gelauwerde ster, een virtuoze, innemende flamencodanser en choreograaf. In 2018 ontving Liñán de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur. Hij groeide op in het Zuid-Spaanse Granada in een sociaal conservatieve omgeving, waar zijn optredens als vrouwelijke interpretator bepaald niet werden toegejuicht. Liñán onderzoekt in de flamencowereld de traditionele rolpatronen en draait deze op organische wijze om in zijn succesvolle shows. Hij wordt inmiddels gezien als een trendsetter in nieuwe vormen van flamencodans. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder. Hij is de ideale danser voor deze voorstelling.

-|-
Susanne Marx
volgde flamencolessen bij Steffa Wine voor haar choreografie-opleiding aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Gefascineerd door de persoon van Steffa Wine maakte ze in 1989 een documentaire, waarin de 76-jarige Steffa Wine in de Stadsschouwburg Amsterdam nog eenmaal in een traditionele flamencostijl van haar oorspronkelijke optreden uit de jaren 40 danst. Manuel Liñan gaat dit optreden laten herleven, als het ware in haar huid kruipen.

Theater Na De Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook STEFFA maakt deel uit van Theater Na De Dam.

LEES MEER

Inleiding op 5 mei

Een bewogen inleiding

Helaas is Ayse Nur Salli ziek en wordt deze inleiding verzorgd door alleen Annette Embrechts

Steffa Wine was naast danseres ook balletpedagoge, en wist als geen ander hoe lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. Dansjournalist Annette Embrechts en dansdocent/choreograaf Ayse Nur Salli onderzoeken op 5 mei voorafgaand aan de voorstelling wat die verbinding betekent en wat vrijheid betekent in beweging. Geven de strikte regels binnen dans, zoals Flamenco je vrijheid of beperken ze je? Wat beweegt jou, jijzelf of de wereld daarbuiten? Wat weet het lichaam meer dan wij, en wat kunnen we daarvan leren?

met Annette Embrechts en Ayse Nur Salli | 18:45 | toegang gratis

AANMELDEN VOOR INLEIDING

Nagesprek op 5 mei

Vrijheid en identiteit

Op Bevrijdingsdag spreken we over vrijheid en identiteit: in hoeverre kan je zijn wie je wilt zijn. Een belangrijke vraag voor zowel Steffa Wine, op wie de voorstelling gebaseerd is, als Manuel Liñan, de danser van STEFFA, wiens eigen verhaal doorschemert in de voorstelling. Ook Suzanna Jansen (auteur van o.a. Het pauperparadijs en Ondanks de zwaartekracht) sluit aan. Haar boek gaat over Steffa Wine, en het dromen van dansen en kunst. Na afloop van het nagesprek is het mogelijk het boek aan te schaffen en te laten signeren door Suzanna.

Met Annette Embrechts, Manuel Liñán, Suzanne Marx en Ernestina van de Noort en Suzanna Jansen | 21:00 | toegang gratis

Credits


Regie en choreografie Susanne Marx
dans en choreografie Manuel Liñán
zang María Marín
gitaar Francisco Vinuesa
videodesign Helle Lyshøj
muzikale leiding Kirsten Schötteldreier
kostuums Sasja Strengholt
sounddesign Salvador Breed, Kirsten Schötteldreier
-|-
assistent sounddesign Ayrton Speet
techniek Martin Kaffarnik
repetitor Candela Murillo
adviezen Ernestina van de Noort, Peter van der Hoop

STEFFA is een coproductie van ITA, Stichting VET en Flamenco Biënnale Nederland. Mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, BNG Fonds en Fonds21.

MEER DANS

Language NP Language no problem ZIEL Conny Janssen Danst Dans ZIEL
Sluiten ZIEL Conny Janssen Danst
01 apr '24 t/m 02 apr '24
Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?
Language NP Language no problem The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2 Dans The beauty of it all
Sluiten The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2
03 apr '24 t/m 05 apr '24
The beauty of it all slaat de ultieme balans tussen het eren van de nalatenschap van Nederlands Dans Theater (NDT) en zijn rijke repertoire, en het creëren van ruimte voor nieuwe artistieke stemmen die het gezelschap van verrassende perspectieven voorzien.
Language NP Language no problem Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young Dans Assembly Hall
Sluiten Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young
22 apr '24 t/m 24 apr '24
Assembly hall is de nieuwste voorstelling van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, opgericht door choreograaf Crystal Pite, viert in april haar Nederlandse première in ITA.
Language NP Language no problem WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans WE, the EYES
Sluiten WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
02 mei '24
WE, the EYES wil perspectieven ter discussie stellen in een maatschappij in crisis en claimt verandering.
Language NP Language no problem Hatched Ensemble Mamela Nyamza Dans Hatched Ensemble
Sluiten Hatched Ensemble Mamela Nyamza
20 mei '24 t/m 21 mei '24
HATCHED ENSEMBLE is de uitbreiding van Mamela Nyamza's originele en veelgeprezen solowerk HATCHED uit 2008, een autobiografisch werk waarin de choreografe reflecteerde op haar leven als moeder, lesbienne en kunstenaar.
Language NP Language no problem SPRING Introdans Dans SPRING
Sluiten SPRING Introdans
21 mei '24 t/m 22 mei '24
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti.
Language NP Language no problem Elements of Freestyle ISH Dance Collective Dans Elements of Freestyle
Sluiten Elements of Freestyle ISH Dance Collective
28 mei '24
Spectaculaire show met skate, freerunning en BMX waardoor je met een andere blik naar urban arts kijkt.
Language NP Language no problem Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11 Dans Eu não sou só eu em mim
Sluiten Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11
14 jun '24 t/m 16 jun '24
Een van de belangrijkste en gewaagdste dansgezelschappen van Brazilië brengt een energieke voorstelling waarin identiteit en uniciteit worden bevraagd en bevestigd door middel van dans, technologie en filosofie.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.