The Almighty Sometimes
The Almighty Sometimes
Regisseur Daria Bukvić is terug in de theaters met een bekroond toneelstuk over een briljant tienermeisje met psychische problemen.
Festival Nederlands Theater Festival
Duur 170 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
Let op: er wordt stroboscopisch licht gebruikt in de voorstelling. Deze voorstelling behandelt o.a. het onderwerp zelfdoding.
Officiële jury selectie 2025
De net volwassen Anna (Selin Akkulak) heeft sinds haar elfde de diagnose bipolariteit, waarvoor ze therapie en medicijnen krijgt. Anna wil schrijven, maar haar fantastische verhalen worden niet alleen gezien als uitingen van haar creativiteit, maar ook als bewijs voor haar psychische gesteldheid. Tegelijkertijd is ze gewoon een puber die nietsontziend tegen haar naasten kan zijn.
Nu Anna meerderjarig is wil ze onafhankelijker worden van haar moeder (Maartje Remmers) en psychiater (Renée Soutendijk). Zij hebben Anna altijd beschermd en beseffen nu dat ze haar moeten loslaten. Tegen het advies van haar omgeving in stopt Anna met haar medicatie; een actie die enorme gevolgen heeft voor haar en iedereen van wie ze houdt. The Almighty Sometimes is een emotionele reis naar volwassenwording
Uit het juryrapport
“De opening is al meteen raak. In een filmische montage wordt The Almighty Sometimes onontkoombaar persoonlijk gemaakt. Allereerst door de geprojecteerde opdracht aan de moeder van regisseur Daria Bukvić, en vervolgens door het hoofdpersonage, gespeeld door Selin Akkulak, dat de vierde wand doorbreekt. Ze kijkt het publiek recht in de ogen en zal ons de rest van de avond deelgenoot maken van haar zoektocht.
Het is de geestelijke kwetsbaarheid van dit hoofdpersonage die je leert kennen, en waarvan je leert begrijpen dat het een ongrijpbare kracht is die veel effect heeft op haar en haar naasten.
-|-
De montage is snel en gestileerd, met slim gebruik van licht en decor. Een stijl die goed werkt voor het jonge publiek dat Theater Oostpool bij uitstek aanspreekt. De speelstijl is realistisch, met licht vervreemdende effecten die zorgen voor lichtheid in het pittige verhaal. Uiteindelijk moet alles mee optellen naar het onvermijdelijke moment van een psychose – en dat doet het. Je voelt die naderen, en als je op het puntje van je stoel zit, komt een betoverende decorchoreografie op gang. De wereld draait om Selin Akkulak heen als in een film, terwijl wij daarbij in haar hoofd kruipen.
Mika de Pee, de love interest, speelt invoelbaar hoe zijn personage schippert tussen liefde en zelfbehoud. De moeder, gespeeld door Maartje Remmers, laat scherp zien hoe je tussen moederliefde en uitputting kunt blijven bewegen – desnoods voor altijd. Renée Soutendijk balanceert kundig op de lijn van professionele afstandelijkheid en diepe warmte.”
4 - 14 september 2025
Nederlands Theater Festival
Het Nederlands Theater Festival (NTF) markeert jaarlijks de officiële aftrap van het nieuwe theaterseizoen. Elf dagen lang, vanaf de eerste donderdag in september, presenteert het festival in Amsterdam een selectie van de mooiste, meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen jaar.
In de pers
Trouw
Theater Oostpool maakt van ‘The Almighty Sometimes’ een ode aan het moederschap
Credits
tekst Kendall Feaver
regie Daria Bukvić
spel Selin Akkulak, Maartje Remmers, Renée Soutendijk, Mika de Pee
vertaling Bregje Hofstede
dramaturgie Fanne Boland
decor en videoconcept Marloes en Wikke
kostuumontwerp Dymph Boss
lichtontwerp Yuri Schreuders
geluidsontwerp Wilko Sterke
mixer Ralph Verdult
zang Michael Muller
drums Viktor van Woudenberg
bas Jan Teertstra
gitaar Frank van Kasteren
cello Mascha van Nieuwkerk
viool Julia Philippens
video-ontwerp Daniël Steenhoff
regie-assistentie Seppe Salomé
lichtprogrammeur Wout Panis
kostuumassistent Leila El Alaoui
stage scenografie Menno Meijners
kostuumatelier Femke van Neerven
decorbouw Quirijn Smits
-|-
casting Emilie Pos
productieleiding Ilze Versloot
techniek Hergen Verheul, Han Verweijen, Pieter de Jonge, Denson Batteké
trekkenwand operator Toon de Vries
marketing Daniel Jaspers, Femke Krijntjes, Luca Renting
contextprogrammering Sara Bouman, Noa van Schie
intimiteitscoördinatie Markoesa Hamer
vechtcoördinatie Erwin Dörr
campagnebeeld Elza Jo
portretfotografie Anne van Zantwijk
scènefotografie Juliette de Groot
grafisch ontwerp Isabelle Vaverka
teaser DEEP Amsterdam
met dank aan Ralph Kupka, Nadya van der Sluis, Vinny Tailor, Jasmijn van Wijnen