Yara's wedding

Sluiten
Nederlands Theater Festival

Yara's wedding

NITE / Schauspiel Hannover/ Guy Weizman

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Yara's wedding
NITE / Schauspiel Hannover/ Guy Weizman

Yara’s Wedding is een interdisciplinaire (bijna) musical onder regie van Guy Weizman, met tekst van Antigone Akgün, Rasit Elibol, Mohamedou Ould Slahi Houbeini en Rik van den Bos. Samen schreef deze unieke groep schrijvers, geïnspireerd door de complexe relatie tussen het ‘Oosten’ en het ‘Westen’, een voorstelling over het framen van de ander op basis van afkomst, kleur, geaardheid, sociale status en culturele conflicten. Het resultaat is een voorstelling die gaat over hoe bevoorrecht zijn je blik bepaalt. Over hoe arm zijn je blik bepaalt. Over hoe denken dat je ergens recht op hebt je blik bepaalt. En over de grote gevolgen die deze ongemakkelijke waarheden kunnen hebben.

Festival Nederlands Theater Festival

Duur 110 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands, Duits en Arabisch met Nederlandse en Engelse boventiteling

De volledige opbrengst van de voorstelling op zaterdag 16 september wordt gedoneerd aan de landelijke inzamelactie van het Rode Kruis ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Lees hier meer.

Yara's Wedding


Yara, Greta, Sebastian en Tony zijn jeugdvrienden. Ze groeiden op in dezelfde buurt en brachten samen lange, regenachtige zomers door. Ze waren onafscheidelijk tot die ene avond. De avond dat het herenhuis afbrandde. Die nacht blijkt in één klap dat elk lid van de vriendengroep aan de andere kant staat van een enorme kloof, en spat de illusie van wie ze samen dachten te zijn als een zeepbel uit elkaar.

Flashforward naar 12 jaar later: Yara trouwt met Sebastian. Ter gelegenheid van het feest gaan (oude) vrienden en familie op reis. Ver verwijderd van hun vertrouwde omgeving, worden nieuwe banden gesmeed en komen oude conflicten aan het licht. In de carrousel van confrontaties, ontmoetingen en situaties op de bruiloft wordt iedereen langzaam zo dronken en emotioneel, dat niemand naar bed wil totdat alles wat gezegd of gedaan moet worden, is gezegd of gedaan.
-|-
Om de relatie tussen ‘Oost’ en ‘West’ ook in muziek te vangen, werken musici van Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag intensief samen met Loradeniz en zangeres Karima El Fillali, die de rol van Yara vertolkt. Geen confrontatie wordt vermeden in deze zeer muzikale en levendige voorstelling met vijftien acteurs, dansers, zangers en muzikanten van verschillende achtergronden en nationaliteiten.

Uit het juryrapport

'Een exuberant, overlopend internationaal spektakel van zang, dans en teksttoneel, Yara’s Wedding doet overal een schepje bovenop en creëert een onweerstaanbare muzikale en hypnotiserende wereld waarin vijf vrienden opgroeien post 9/11 en elkaar vinden en verliezen in de grote vragen van hun tijd.'

Reviews

Volkskrant

De overgave van de (meertalige) performers aan Weizmans energieke regie maakt van dit in blauw gedrenkte spektakel toch een doordenkertje: hoe gekleurd is ieders blik en perspectief?

NRC

’Yara’s Wedding’ is zo’n voorstelling waar je met tuitende oren, een vol hart en een vering in je pas naar buiten loopt.

Credits


concept Guy Weizman
cast Karima El Fillali, Anja Herden, Sanne den Hartogh, Sarah Janneh, Nicolas Matthews, Bien de Moor, Igor Podsiadly, Katherina Sattler, Jésula Toussaint Visser
live muziek Jochem Braat, Karima El Fillali, Oriol Marès, Niels Meliefste
regie Guy Weizman in samenwerking met de cast
writers room Antigone Akgün, Rasit Elibol, Mohammedou Ould Slahi Houbeini, Rik van den Bos
choreografie Roni Haver
compositie Loradeniz, Karima El Fillali
dramaturgie & plot Friederike Schubert
decor Ascon de Nijs
-|-
kostuums MAISON the FAUX
lichtontwerp Maarten van Rossem
geluidsontwerp Peter Zwart
muzikale dramaturgie David Dramm, Fedor Teunisse
vertaling Friederike Schubert, Mohamedou Ould Slahi Houbeini, Ludy Golstein, Aska Hayakawa

met livemuziek door Asko|Schönberg en Slagwerk den Haag
Yara’s Wedding is een coproductie van NITE en Schauspiel Hannover
NITE Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag

Nederlands Theater Festival

Elf dagen lang – van 7 tot en met 17 september 2023 – presenteert het Nederlands Theater Festival de mooiste voorstellingen van dit seizoen. Het festival laat daarnaast succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen. Traditiegetrouw wordt het festival geopend met de Staat van het Theater en sluit het festival af met het Gala van het Nederlands Theater waar de belangrijkste Toneelprijzen worden uitgereikt.

Het Nederlands Theater Festival is er om het theater én het publiek te vieren.

Bekijk het hele programma

Meer NTF